Koken

Frisse limoencake met Griekse yoghurt en kokos


Door mijn vakantie heb ik eventjes niet kunnen bakken en ik moet zeggen, ik mis het altijd snel. Ook in de lente en zomer, als het warm is buiten. Want bakken blijft wat mij betreft altijd leuk.

Met het zonnige weer heb ik altijd zin in frisse baksels. Meestal grijp ik dan naar citroen, maar dit keer besloot ik eens voor limoen te kiezen. Beetje kokos erbij en voor je het weet staat er een heerlijke tropische cake voor je neus. Fris, zoet én erg lekker! Ik ben nog helemaal niet zo lang terug van vakantie, maar ik heb deze cake ondertussen al twee keer gemaakt. Echt een aanrader. En natuurlijk deel ik dit fijne recept graag op de blog. Nieuwsgierig  hoe je deze overheerlijke limoencake kunt maken? Scroll dan verder voor mijn recept.

Ingrediënten

250 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram roomboter
125 gram Griekse yoghurt
200 gram witte basterdsuiker
3 eieren
3 limoenen
75 gram kokos
een snufje zout
100 gram poedersuiker

Wat moet je doen:

  1. Vet een cakeblik in met boter of gebruik een bakspray. Bekleed de vorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Mix de boter met de Griekse yoghurt en de witte basterdsuiker.
  3. Voeg daarna een voor een de eieren toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige ei volledig is opgenomen.
  4. Doe daarna het zelfrijzend bakmeel, een snufje zout en de kokos erbij en mix dit erdoorheen.
  5. Was de limoenen onder de kraan en droog ze daarna goed af. Rasp van twee limoenen de groene schil en voeg dit toe aan het beslag. Snijd de twee geraspte limoenen daarna door en knijp ze uit met je handen. Voeg het sap toe aan het beslag.
  6. Mix het beslag nog even kort door elkaar tot een egaal geheel.
  7. Giet het beslag in de cakevorm en strijk het glad. Bak de cake gedurende ongeveer 60 minuten goudbruin en gaar in de oven. Check even met een houten prikker of de cake daadwerkelijk gaar is.
  8. Laat de cake daarna even afkoelen op een rooster en haal hem vervolgens voorzichtig uit de vorm. Laat hem verder afkoelen.
  9. Maak in de tussentijd het glazuur. Pak de derde limoen erbij en rasp de groene schil eraf. Bewaar dit even in een kommetje.
  10. Snijd de vrucht daarna voor midden en pers hem uit. Voeg het sap beetje bij beetje toe aan de poedersuiker en roer dit door elkaar tot je een mooi glazuur hebt.
  11. Blijft het aan de dikke kant? Voeg dan eventueel nog een lepeltje water toe.
  12. Giet het glazuur over de afgekoelde limoencake. Bestrooi de cake tot slot met de limoenrasp.




Ik heb een paar plakjes van deze zomerse cake zelf opgegeten, de rest heb ik direct uitgedeeld. Uit pure zelfbescherming. Want echt, ik vind dit zo lekker. Ik ken mezelf, ik blijf maar dooreten…

Wat denk jij van deze limoencake? Ga je hem binnenkort ook eens proberen? Ik zou zeggen, zeker doen!

Ps. Vergeet niet om het resultaat met me te delen via social media. 🙂 Dat vind ik super leuk om te zien. Laatst had iemand mijn petit fours gemaakt. Word ik blij van!


Dit vind je denk ik ook leuk:

13 Comments

  • Reply
    Lianne
    12 juni 2018 at 10:42

    Toffe foto’s en het lijkt mij een ideale zomerse cake! 🙂

    • Reply
      Truusje
      12 juni 2018 at 11:06

      Dank je wel Lianne! Het is zeker een perfecte cake voor in de zomer, echt een aanrader!

  • Reply
    Gerda de Graaf
    12 juni 2018 at 19:22

    Lijkt me heerlijk ga em een keertje proberen!!

    • Reply
      Truusje
      12 juni 2018 at 20:35

      Leuk, ik ben benieuwd wat je ervan vindt. 🙂

  • Reply
    Marleen
    17 juni 2018 at 19:53

    Super lekker!!! Deze middag gebakken.

    • Reply
      Truusje
      17 juni 2018 at 22:51

      Wat leuk! Bedankt voor je comment. 🙂

  • Reply
    Anique
    9 juli 2018 at 08:31

    Vraagje
    Kun je de roomboter ook vervangen door kokosolie?

    • Reply
      Truusje
      9 juli 2018 at 16:48

      Oei, dat vind ik een lastige vraag, want ik bak nooit met kokosolie. Op zich denk ik dat het wel kan, maar de cake krijgt dan waarschijnlijk wel een iets andere structuur. Mocht je het gaan uitproberen, laat me dan even weten hoe het gelukt is. Ben ik wel nieuwsgierig naar 🙂

  • Reply
    A-Scholte-Heins
    13 augustus 2018 at 16:15

    Dit lijkt mij een heerlijke cake.
    Iedere vrijdag bak ik voor mijn kinderen.
    Vaak vragen zij om citroen cake.deze ga ik zeker maken.
    Maar hoe groot is de cake vorm?
    Vriendelijke groet Anne-Maria

    • Reply
      Truusje
      14 augustus 2018 at 09:32

      Hoi Anne-Maria,

      Wat leuk dat je elke vrijdag bakt voor je kinderen. Zullen ze vast blij mee zijn. 🙂
      Ik heb een cakevorm van 30 cm lang gebruikt.

      Succes met bakken! Ben heel benieuwd wat je kinderen van deze cake zullen vinden.

  • Reply
    margriet
    15 augustus 2018 at 15:54

    Echt superlekkere cake!! Heb boter voor de helft vervangen door zonnebloemolie (minder verzadigd vet ) en suiker door ahornsiroop, wordt dan wel iets andere sructuur , denk ik, maar dat is dan een keuze, smaakt nog steeds uitstekend! Reuze bedankt dat je dit recept met ons deelde 🙂

    • Reply
      Truusje
      15 augustus 2018 at 16:47

      Wat leuk dat je de cake gemaakt hebt. 😉 Ik bak ook weleens met zonnebloemolie. Ahornsiroop gebruik ik minder vaak. Heel leuk dat je je eigen twist eraan gegeven hebt. Dat is wat mij betreft één van de leukste dingen om te doen als het op koken en bakken aankomt. 🙂

  • Reply
    Henny
    8 november 2018 at 15:30

    Heerlijk.de Cees dank u wel

  • Laat een berichtje achter