Koken

Preisoep met waterkers en gerookte zalm


Als het op kerstrecepten aankomt heb ik vooral inspiratie voor toetjes, taarten, cakes, koekjes en andere ongezonde zaken. Erg eigenlijk wel. Maar goed, vandaag heb ik even geen zoetigheid voor je in de aanbieding maar een heerlijke preisoep die uitermate geschikt is om te serveren tijdens het kerstdiner. Of beter gezegd nog: kerstdinertje, want het wordt dit jaar waarschijnlijk een klein feestje. Maar dat mag de pret niet drukken en deze smakelijke soep van prei met waterkers zal het sowieso goed doen. Afgetopt met wat gerookte zalm en een lepel crème fraiche, echt een hele lekkere combinatie. Wil jij deze preisoep ook maken? Natuurlijk deel ik graag mijn recept!

Ingrediënten

voor ongeveer zes kommen preisoep

2 teentjes knoflook
2 sjalotjes
2 preien
250 gram aardappel
75 gram waterkers
750 ml water
1 groentebouillonblokje
250 ml slagroom
200 ml crème fraîche
200 gram gerookte zalm
peper en zout

Wat moet je doen:

  1. Was de prei goed en snijd daarna in dunne ringen. Gebruik ook het groene deel. Is gewoon eetbaar en dus zonde om weg te gooien.
  2. Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Snipper de sjalotjes en hak de knoflook fijn.
  3. Zet een ruime soeppan op het vuur. Verhit een scheut olijfolie en fruit de sjalotjes en de knoflook twee minuutjes.
  4. Gooi de prei erbij en bak een paar minuten mee zodat de groente een beetje zachter wordt.
  5. Gooi de aardappelblokjes erbij. Houd ongeveer drie handjes waterkers achter voor de garnering, gooi de rest in de soep.
  6. Giet het water erbij en het bouillonblokje. Breng aan de kook en laat de soep twintig minuutjes zachtjes koken met de deksel op de pan.
  7. Giet de slagroom erbij en pureer de soep glad met een staafmixer. Breng op smaak met peper en eventueel nog een klein beetje zout.
  8. Schep de preisoep in de kommen. Garneer met een schepje crème fraîche, wat in stukjes gescheurde zalm en een beetje waterkers. Maal tot slot nog wat verse peper over het geheel.

Zelfgemaakte preisoep

In de supermarkt vind je rijen vol zakken en blikken met soep. Ik snap stiekem niet waarom. Ja, het is snel. Maar geloof mij, het maken van deze preisoep kost ook echt niet veel tijd. En hoe leuk is het om te kunnen zeggen dat je de soep helemaal zelf gemaakt hebt? En dat ‘ie vol zit met verse groente? Ik word daar altijd heel erg blij van. Ik houd van zelf maken!

Wat denk jij van deze preisoep? Ga je ‘m maken? Zo ja, laat het me vooral even weten, vind ik altijd heel erg leuk!

Ps. Pin dit heerlijke soepje vooral op Pinterest. 🙂


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter