Koken

Pulled pork de kersteditie


Toen ik vorig jaar op Curaçao was met Jelm heb ik hem pulled pork aangesmeerd. Ik had het stiekem zelf ook nog nooit gehad, maar ik had er goede dingen over gelezen. We bestelden het allebei en daar hebben we geen spijt van gehad. We vonden het super lekker! Vooral Jelm is sindsdien groot fan. Zodra ik ergens pulled pork op de menukaart zie staan, dan weet ik al wat hij gaat kiezen. Voor wie niet weet wat pulled pork is, ik praat je even bij. 😉 Pulled pork is gemaakt van procureur, oftewel varkensschouder. Door dit vlees heel erg lang te garen wordt het heerlijk zacht en mals. Amerikanen zijn er gek op en maken het graag op hun barbecue klaar. Maar wist je dat je pulled pork ook prima thuis in je Nederlandse oventje kunt maken? Jelm en ik hebben dat een tijdje terug eens gedaan en dat ging prima. Het heeft wel een aantal uren nodig, maar de oven doet het werk en je hoeft niets meer te doen dan wachten. Opeens bedacht ik mij dat pulled pork eigenlijk ook hartstikke leuk is voor op de kersttafel. Het is tenslotte weer eens wat anders dan kalkoen, wild of beenham. Het leek me een goed idee om het zachtgegaarde varkensvlees in de kerstsferen te brengen door er sinaasappel en warme kruiden zoals kaneel en kardemom aan toe te voegen. Ik probeerde het uit en het bleek hartstikke lekker te zijn. Vandaag deel ik mijn kerstrecept met jullie.
pulled-pork-2

Ingrediënten:

2 kilo procureur
200 ml chilisaus
100 ml appelsap
50 ml whisky
rasp van 2 sinaasappels

voor de kruidenrub

3 eetlepels bruine suiker
1 eetlepel knoflookpoeder
1 eetlepel komijnpoeder
1 eetlepel kaneel
1 eetlepel paprikapoeder
2 theelepels zout
1 theelepel kruidnagel
1 theelepel kardemom
2 theelepels mosterdzaad

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 120 graden.
  2. Meng alle kruiden, de suiker en het zout in een kommetje.
  3. Snijd het vlees kruislings lichtjes een beetje in.
  4. Wrijf het vlees in met de kruidenrub.
  5. Leg het vlees in een grote braadslede of braadpan. Ikzelf heb allebei geprobeerd inmiddels en vind een braadpan die geschikt is voor de oven het makkelijkste werken. Een braadslede moet je namelijk afdekken met aluminiumfolie en bij een braadpan kun je gewoon de deksel erop zetten. Ideaal vind ik. De mijne is van gietijzer en kan zonder problemen de oven in.
  6. Rasp de schil van de sinaasappels en leg dit op het gekruide vlees.
  7. Meng de chilisaus, het appelsap en de whiskey. Giet de saus bij het vlees in de braadpan.
  8. Keer het vlees even om zodat de saus aan alle kanten zit.
  9. Steek een vleesthermometer in het vlees en zet de deksel op de pan of dek je braadslede af met aluminiumfolie.
    pulled-pork-1
  10. Zet het vlees in de oven en laat het hier minstens vier uren in staan.
  11. Ik las op internet dat het vlees een kerntemperatuur van 88 graden moet hebben bereikt, dan is het klaar. Ikzelf merkte dat mijn vlees nog niet helemaal klaar was toen het die kerntemperatuur had bereikt.
  12. Hoe weet je dan wel of het vlees klaar is? Het moet bijna uit elkaar vallen, dan is het perfect. Ik tikte met mijn vork tegen het vlees aan en merkte dat het direct uit elkaar viel. Hoe groter je stuk vlees, hoe langer het garen duurt. Ik probeerde het recept uit op zo’n 800 gram vlees en dat was in mijn oven na ongeveer drie uren gaar. Een groter stuk vlees zal uiteraard meer tijd nodig hebben. Gluur gewoon af en toe even in de pan en kijk hoe de boel ervoor staat. 😉
  13. Pluis het vlees tenslotte uit elkaar met twee vorken. Dat moet dus heel gemakkelijk gaan. Is dat niet het geval? Zet dan het vlees nog even terug in de oven.

Verdere tips

  • Wil je een knapperig korstje op je pulled pork? Zet dan tegen het einde de oven op 150 graden en verwijder de deksel of het aluminiumfolie.
  • Je hoeft tijdens de oventijd praktisch niets te doen, maar het is wel verstandig om tussentijds even te checken of er nog voldoende vocht in de pan zit. Is het bijna allemaal verdampt? Voeg dan gerust nog een scheutje appelsap en een klein beetje whiskey toe. Bij mij was dit niet nodig trouwens, maar let er wel even op.
  • 2 kilo is een behoorlijk grote hoeveelheid. Het is meer dan genoeg voor zo’n tien broodjes pulled pork. Wil je liever wat minder maken? Halveer dan gewoon het recept.
  • Hoe kom je aan zo’n homp vlees? Haal het bij de slager of ga naar een groothandel. Wil je zeker zijn van een stuk varkensschouder voor kerst? Bestel het dan bij je slager. De slager bij mij in de buurt had het zo op voorraad liggen trouwens, maar je weet het nooit. 😉

pulled-pork-6 pulled-pork-9 pulled-pork-8
pulled-pork-3 pulled-pork-5 pulled-pork-7
Pulled pork wordt vaak gegeten op een broodje met een traditionele ‘coleslaw’, meestal van witte kool.  Het leek mij voor deze kersteditie leuk om net even iets anders te doen en te gaan voor rode kool, met appeltjes en rozijnen.
koolsla-1

Ingrediënten:

voor een flinke kom salade

een halve rode kool
1 appel
50 gram rozijnen
een scheut azijn
1 à twee eetlepels suiker
peper en zout

Wat moet je doen?

  1. Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool en hak de groente daarna heel fijn met een groot mes. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes.
  2. Voeg de kool, de appel en de rozijnen toe aan een ruime kom. Schenk er wat azijn bij. Voeg wat suiker naar smaak toe. Houd je meer van zurig? Doe dan wat minder suiker. Wil je liever zoet-zuur voeg dan ietsje meer suiker toe. Proef tussendoor even.
  3. Breng verder op smaak met wat peper en zout. Schep de salade goed door.

coleslaw
Het kost eventjes tijd, maar veel werk is het niet. Resultaat? Heerlijk warm gekruid vlees, met een vleugje frisheid door de sinaasappel. Ik vind het een goed idee van mezelf eerlijk gezegd. Mag ik dat zeggen, ja dat mag ik zeggen. 😉 Dit recept is één van de laatsten in mijn kerstreeks. Er volgen er nog twee kerstige blogposts en dan is het gebeurd. Dan is het verdorie ook al bijna kerst, ik kan het maar amper geloven.

Mocht je ook pulled pork gaan maken, heel erg veel succes en vooral eet smakelijk.


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter