Koken

Taartjes van vanilleyoghurt met aardbeien


Een taart maken met de lactosevrije zuivelproducten van Arla. Dat is de laatste opdracht van de Arla-challenge waar ik aan meedoe. Een taart van zuivel maken is voor mij geen lastige opdracht, want ik ben gek op zowel zuivel als taart! Ik gebruikte een heel pak van de Arla lactosevrije vanilleyoghurt en in combinatie met een handje aardbeien en wat koek veranderde deze yoghurt al snel in een heerlijke taart. Ik ging dit keer eens niet voor een ronde vorm, maar pakte er een vierkante springvorm bij. Het is een hele simpele taart, maar hij is echt verrassend lekker geworden. Heb je echt geen pakjes van Dr. Oetker voor nodig. 😉 Lees gauw verder voor het recept.
Ingredienten

Ingrediënten

750 ml vanilleyoghurt
250 ml slagroom
30 gram suiker
12 gelatineblaadjes
400 gram koekjes (ik gebruikte havermoutkoeken van Albert Heijn met cranberries erdoorheen)
100 gram roomboter
150 gram aardbeien + een paar extra voor de garnering

Wat moet je doen:

  1. Smelt de boter in een steelpannetje op het vuur. Verkruimel de koekjes met een keukenmachinetje. Giet de gesmolten boter erbij en laat het keukenmachinetje nog kort even draaien zodat de koekkruimels en de gesmolten boter goed gemengd worden.
  2. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. Ik gebruikte een vierkante vorm van 24 bij 24 cm.
  3. Gooi de koekkruimels in de springvorm en maak er een egale bodem van met behulp van een lepel. Druk de koekkruimels goed aan met de bolle kant van de lepel. Zet de vorm daarna weg in de koelkast.
  4. Laat de blaadjes gelatine zo’n vijf minuten weken in koud water. Klop ondertussen de slagroom lobbig met de suiker.
  5. Knijp de blaadjes daarna een klein beetje uit, en voeg ze toe aan een steelpannetje. Giet er een klein drupje water bij en een scheutje van de yoghurt. Zet het vuur zachtjes aan en laat de gelatine voorzichtig oplossen in het beetje vocht. Blijf roeren. Laten koken is niet nodig, dat vermindert de werking van de gelatine juist.
  6. Giet de vanilleyoghurt bij de slagroom en mix eventjes door. Voeg daarna ook het gelatine mengsel toe en mix nog even kort mee.
  7. Was 150 gram aardbeien en snijd ze in kleine stukjes. Voeg de aardbeien toe aan het yoghurtmengsel en roer voorzichtig door.
  8. Pak de springvorm er weer bij en giet het yoghurtmengsel in de vorm.
  9. Zet de taart daarna weer terug in de koelkast en laat ‘m een paar uurtjes opstijven.
  10. Snijd de taart uiteindelijk in stukjes en garneer elk stukje met een halve aardbei.

Vanilleyoghurt taartjes 15Vanilleyoghurt taartjes 3
Vanilleyoghurt taartjes 11
Vanilleyoghurt taartjes 6
Vanilleyoghurt taartjes 12
Vanilleyoghurt taartjes 16
Vanilleyoghurt taartjes 10
Vanilleyoghurt taartjes 14
Makkelijk om te maken toch, deze taart? Het is echt zo gepiept en daarna hoef je alleen nog maar even te wachten tot hij mooi stijf is. Omdat ik zelf geen lactose-intolerantie heb, gebruikte ik gewone slagroom en boter. Ben je wel lactose-intolerant en wil je deze taart graag maken? Gebruik dan lactosevrije vervangers. De havermoutkoekjes met cranberries in de bodem vind ik heel geslaagd. Het is weer eens wat dan gewone biscuitjes. Ik kon deze taart natuurlijk niet in mijn eentje op, dus ik heb hem uitgedeeld aan mijn buren. Als ik iets gemaakt heb wat goed gelukt is, dan durf ik daar nog wel mee langs de deuren te leuren. 😉 Ga jij deze taart met Pasen ook serveren?


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter