Koken

Romige citroentoetjes met Limoncello


Ik zit in een citroen-fase. Of nou ja, eigenlijk denk ik dat het geen fase is. Volgens mij is het liefde voor het leven. Ik vind citroen nu gewoon echt heel erg lekker! Vroeger moest ik er juist niet zoveel van hebben en was het me al snel te zuur. Snap niet hoe ik daar ooit bij kwam, want inmiddels zou ik in plaats van zuur eerder lekker fris zeggen.

Heerlijk in cakes, maar ook in desserts. En in een toetjes-fase verkeer ik mijn hele leven lang al. Ook een liefde voor het leven. 😉 Vandaar dat ik het niet kon laten om een nieuw toetjesrecept op de blog te slingeren. Met citroen uiteraard. Krijg je mensen te eten en wil je en lekker, maar stiekem ook heel simpel toetje serveren? Dan is dit receptje echt een aanrader.

Ingrediënten

voor vier citroentoetjes 

250 gram mascarpone
250 ml slagroom
70 gram suiker
2 citroenen
100 gram cantuccini koekjes
een paar eetlepels Limoncello

Wat moet je doen:

  1. Mix de slagroom met de suiker stijf.
  2. Was één van de citroenen af onder de kraan en droog hem af. Rasp de schil en voeg dit toe aan de slagroom.
  3. Schep de mascarpone erbij het mix het geheel tot een romige massa.
  4. Hak de cantuccini koekjes in grove stukjes.
  5. Pak er vier glaasjes bij en verdeel wat van de koekjes over de bodem. Giet er een klein beetje Limoncello over.
  6. Maak daarna een laagje met het romige mengsel.
  7. Verdeel er weer wat stukjes koek over met wat Limoncello.
  8. Eindig met een laagje van het romige mengsel.
  9. Snijd de andere citroen in schijfjes. Garneer de toetjes vlak voor het serveren met een schijfje citroen. Rasp de schil van het overgebleven stukje citroen en maak de citroentoetjes daarmee af.




Deze toetjes zijn heerlijk fris en romig. De stukjes koek zorgen voor een lekkere bite. Zo lekker! Jelm was er ook helemaal gelukkig mee.

Je kunt de koekjes natuurlijk zelf maken, maar ik pakte gewoon een zak met deze Italiaanse koekjes uit het schap bij de Albert Heijn. Ik wil ze ooit nog wel eens een keertje zelf maken trouwens. Lijkt me wel leuk om eens te doen. 🙂

Wat denk jij van deze citroentoetjes?

Ps. Mocht je dit dessert gaan maken, laat het me dan zeker even weten.


Dit vind je denk ik ook leuk:

11 Comments

  • Reply
    Rachel
    21 maart 2019 at 19:13

    Echt iets typisch Italiaans maar het ziet er zo heerlijk uit! Bedankt voor het delen

  • Reply
    Ria Jutjens
    9 december 2020 at 11:30

    Ja ga ik zaterdag maken hoor,

  • Reply
    judith
    24 december 2020 at 21:34

    Ik wil dit v 2e kerstdag maken kan ik het een dag van te voren maken ivmde koekjes??

    • Reply
      Truusje
      25 december 2020 at 12:52

      Ja, dat kan wel. Het zijn harde koekjes. Ze zullen waarschijnlijk iets zachter worden, maar dat is niet erg.

      • Reply
        Neeltje
        17 december 2023 at 22:07

        Hoi,
        Oh wat lekker! Ga ik maken met kerst.
        Hen je toevallig ook een alcoholvrije variant voor kinderen? Bv citroenranja? Of wat denkt u?

  • Reply
    Irene orlandini
    25 december 2021 at 11:06

    Hoi, als ik ze nu smorgens zijn ze savomds nog dan lekker,?
    Kan de Limobcello ook door de macarpone?

    • Reply
      Truusje
      25 december 2021 at 14:50

      Ja, dan zijn ze zeker nog lekker. De koekjes zijn dan alleen wel iets minder knapperig. Maar lekker is het nog steeds. Je zou ook een beetje Limoncello door de mascarpone kunnen doen, ik zou alleen niet te veel doen, anders wordt de mascarpone iets te slap en vloeibaar. Maar een klein scheutje kan prima.

    • Reply
      Jacqueline
      30 december 2021 at 10:56

      Zojuist gemaakt voor een Italiaans dineetje oudejaarsavond.. Ziet er heerlijk uit en stiekem een beetje geproefd hammam! Heb ook een klein scheutje limoncello door de mascarpone gedaan.

  • Reply
    Mirjam
    27 december 2021 at 18:06

    Ik ga de toetjes 30 dec maken. De cantucini bak ik zelf naar recept van Ottolenghi. Zooo lekker!

  • Reply
    lievie
    22 januari 2023 at 16:34

    En de slagroom vergeten ???

    • Reply
      Truusje
      15 februari 2023 at 11:18

      Nee hoor, er staat in het recept wanneer je dat moet toevoegen.

    Laat een berichtje achter