Koken

Romig kwarktoetjes met cake en pruimencompote


Ik ben met een nieuw mini-projectje bezig: meer fruit eten. Eigenlijk ben ik dat projectje vooral begonnen vanwege Jelm, want die eet werkelijk bijna nooit fruit. Zelf ben ik nog weleens met bananen, aardbeien, peren en kiwi’s in de weer, maar ook bij mij kan het beter.

Jelm eet alleen fruit als ik het in stukjes gesneden voor zijn neus zet. Bijkomend probleem was nog dat hij op zijn manier eerst bijna geen enkele fruitsoort lustte. Alleen mandarijnen en appels konden zijn goedkeuring wegdragen. De rest hoefde voor hem niet zo, druiven vond ‘ie bijvoorbeeld al veel te exotisch. Belachelijk wat mij betreft, dus ik stond erop dat hij toch eens één druifje zou proberen. Die sukkel bleek het hartstikke lekker te vinden en zo is het met meer fruitsoorten gegaan. Laatst ging ik een stapje verder en schotelde ik hem pruimen voor. Niet het meest sexy fruit, dus ik was heel benieuwd hoe dat zou aflopen. Tot mijn verbazing reuze goed, de pruim in kwestie werd direct goed gekeurd. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. 😉 Sindsdien koop ik ze vaker.

Ik eet pruimen niet alleen graag los, maar ik vind het ook leuk om ze te verwerken in allerlei receptjes. Zo maakte ik eerder pruimengebak en pruimen-crumble-cake. Toen ik laatst het fijne kookboek van La Place er weer eens bij pakte viel mijn oog op een recept voor romige kwarktoetjes met pruimencompote en stukjes cake. Super simpel en ik ben gek op toetjes, dus ik heb het receptje meteen even uitgeprobeerd.

Wat bovendien leuk is aan dit toetje, is dat het niet het meest ongezonde recept is. In dit toetje hoeft je namelijk geen kilo’s suiker toe te voegen, alleen een beetje honing. En oké, er zit wat suiker in de cake natuurlijk. Maar vergeleken met mijn andere toetjesrecepten is dit echt een heel slank receptje. 😉

Wil je weten hoe je deze romige kwarktoetjes met pruimencompote van La Place zelf kunt maken? Ik deel vandaag het receptje met je.

Ingrediënten

voor vier toetjes 

± 3 plakken cake
6 pruimen
2 eetlepels acaciahoning
40 ml water
100 ml slagroom
175 gram kwark
30 gram yoghurt

Wat moet je doen:

 1. Halveer de pruimen en verwijder de pitten.
 2. Doe de pruimen, het water en de honing in een steelpannetje. Breng aan de kook en laat de pruimen in 3 minuutjes zachtjes stuk koken. Laat de compote daarna goed afkoelen.
 3. Snijd in de tussentijd de cake in blokjes.
 4. Klop de slagroom lobbig. Roer in een andere kom de kwark glad met de yoghurt.
 5. Spatel de slagroom er luchtig door.
 6. Pak er vier glazen bij. Schep op de bodem van elk glas een laag met stukjes cake.
 7. Schep er daarna een laagje van de roomkwark op.
 8. Maak daarna een laagje met pruimencompote. Dan weer een laagje roomkwark en eindig met wat pruimencompote.


Een super simpel toetje, maar erg lekker. Leuk om te maken als er iemand bij je komt eten zou ik zeggen. Vooral perfect voor mensen die niet zo van dat mierzoete houden. De compote smaakt lekker fris, de kwarkyoghurt is lekker romig en de cake is natuurlijk wel wat zoetig. Een heerlijke combinatie.

Ik ga dit toetje binnenkort vast nog wel een keertje maken, want er liggen nog genoeg pruimen in mijn koelkast.

Wat denk jij van deze kwarktoetjes met pruimencompote?


Dit vind je denk ik ook leuk:

3 Comments

 • Reply
  Audrey
  13 juni 2019 at 08:59

  Haha, ik moest wel lachen om je verhaal dat je vriend druiven exotisch vond! Het toetje ziet er lekker uit 🙂

  • Reply
   Truusje
   13 juni 2019 at 09:12

   Ja erg hè? Alles wat hij nog nooit gegeten heeft hoeft van hem niet zo. Behalve in restaurants, dan wil hij alles wel proberen wat hem voorgeschoteld wordt. Maar thuis…

 • Reply
  Simone
  13 juni 2019 at 11:32

  Hahaha, typisch mannen! Klinkt trouwens als een fantastisch toetje. Ik onhoud ‘m!

 • Laat een berichtje achter