Koken

Ronde kruidkoek met peer


Op Pinterest en Instagram zie ik regelmatig cakes voorbijkomen met eigenwijze peertjes die dapper uit zo’n baksel omhoog piepen. Vind ik zo leuk! Ik had er al tijden zin in om ook eens zoiets te bakken. Toen mijn tante me dit weekend toevallig een tasje met peren aanbood zei ik dan ook direct ja. Ik besloot een ronde kruidkoek te maken mét peertjes natuurlijk. Want peer en kruidkoek vormen samen echt een fijne combinatie heb ik ontdekt.

Nieuwsgierig hoe je deze kruidkoek zelf kunt maken? Lees dan verder voor mijn recept. 🙂
Ronde kruidkoek met peer 33

Ingrediënten

250 gram bloem
150 gram donkere basterdsuiker
2 eetlepels stroop
1,5 eetlepels koek-en speculaaskruiden
2 theelepels bakpoeder
een snufje zout
300 ml karnemelk
rasp van 1 sinaasappel
± 5 niet al te grote peren
Ingredienten 3

Wat met je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een springvorm met een diameter van ± 23 cm in bekleed de bodem met bakpapier.
  2. Schil een aantal peertjes. Ik gebruikte er vijf maar meer of minder kan natuurlijk ook. Snijd een klein stukje van de onderkant van de peertjes af, zodat ze beter rechtop blijven staan.
  3. Zeef de bloem en het bakpoeder boven een beslagkom. Voeg ook de suiker, de koek- en speculaaskruiden, het zout en de sinaasappelrasp toe. Roer dit door elkaar.
  4. Voeg vervolgens de stroop toe en een een beetje van de karnemelk. Mix dit rustig door elkaar. Blijf ondertussen steeds karnemelk toevoegen tot je een egaal beslag hebt.
  5. Giet het beslag in de sprinvorm. Zet de peertjes voorzichtig in het beslag.
  6. Schuif de kruidkoek onderin de oven en bak ‘m gedurende ongeveer 60 goudbruin en gaar. Check met een satéprikker of de kruidkoek inderdaad gaar is, laat ‘m anders nog een paar minuutjes langer garen.
  7. Laat de kruidkoek goed afkoelen en snijd ‘m daarna in stukjes.

Ronde kruidkoek met peer 48Ronde kruidkoek met peer 2
Ronde kruidkoek met peer 28
Collage 1
Ronde kruidkoek met peer 37
Ronde kruidkoek met peer 56
Ik vind het zo cute staan, die peertjes. Ze worden heerlijk zacht en nemen de smaak van de kruidkoek over. Maar eerlijk toegegeven, het eet niet super handig. Normaal kun je kruidkoek zo weghappen, maar met die peertjes is het toch handiger om er een vorkje en een schoteltje bij te pakken. Houd je meer van gemak? Snijd dan één of twee peren in kleine blokjes en spatel die door het beslag. Ziet er iets minder fancy uit, maar kan natuurlijk net zo goed.

Wat denk jij van deze kruidkoek? Mocht je ‘m ook gaan proberen, deel het resultaat dan even met me via social media. Vind ik erg leuk. 🙂
Ronde kruidkoek met peer 60


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter