Koken

Roodlof-bietensalade met sinaasappel, tijm en feta


Weet jij al wat je gaat eten met kerst? Ik wil graag de lokale horeca steunen, maar de keuze is reuze en dat vind ik nog best lastig. Want ik gun het ze allemaal zo! En zelf ben ik natuurlijk ook dol op koken, dus ik denk dat ik ook één dagje zelf in de keuken ga staan. Ik weet nog niet wat ik ga maken hoor, maar de kans is groot dat deze roodlof-bietensalade wel weer voorbijkomt. Want een feestelijke salade mag natuurlijk niet ontbreken op de kersttafel.

In plaats van alledaagse witlof gebruikte ik roodlof. Qua smaak behoorlijk hetzelfde, maar wat betreft kleur een groot verschil. De prachtige paarsgekleurde blaadjes maken deze groente direct feestelijk. Wel is witlof natuurlijk een tikje bitter, dus een beetje zoet is gewenst. Ik combineerde de roodlof daarom met rode biet en sinaasappel. En met een heerlijke homemade dressing niet te vergeten, ook met sinaasappelsmaak. Wat blaadjes tijm erover, beetje feta en klaar is je feestelijke salade.

Wil je deze heerlijke roodlof-bietensalade ook maken? Hierbij het recept.

Ingrediënten

voor vier personen 

2 gekookte rode bieten
3 struikjes roodlof
2 handsinaasappels
1 kleine rode ui
± 100 gram fetakaas
takjes tijm

voor de dressing:

3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel witte wijnazijn
1 theelepel mosterd
2 eetlepels vers sinaasappelsap
een halve theelepel kurkuma
peper en zout

Wat moet je doen:

  1. Was de struikjes roodlof onder de kraan en snijd de harde kontjes eraf. Pluk de blaadjes los. Verdeel de blaadjes lof over vier schaaltjes of één grote platte schaal.
  2. Snijd de rode biet in dunne partjes. Schil de sinaasappels en snijd in partjes. Snipper de ui heel erg fijn.
  3. Klop voor de dressing de azijn, het sinaasappelsap, de mosterd en de kurkuma door elkaar. Voeg vervolgens beetje bij beetje de olijfolie toe, blijf ondertussen steeds roeren. Breng op smaak met wat peper en zout.
  4. Sprenkel wat dressing over de roodlof. Verdeel vervolgens de stukjes biet, sinaasappel en rode ui over de salade.
  5. Verkruimel de feta en verdeel de kaas over de salade. Haal tenslotte wat blaadjes tijm van de takjes en strooi die over de salade. Leg er eventueel nog wat takjes tijm op voor de garnering. Serveer direct.


Dit is geen salade die je in een grote kom moet gooien en dan flink husselen. Kan natuurlijk wel, de smaak blijft prima. Maar het mooie plaatje is dan wel weg. Dus gewoon op een mooie schaal leggen of vier kleine schaaltjes opmaken. De biet en de sinaasappel zorgvuldig verdelen, met een beetje oog voor detail. Bij de feta, de ui en de tijm is het juist een kwestie van uit de losse pols. Gewoon lekker strooien dus. Resultaat: perfect.

Wil je deze salade voorbereiden? Snijd dan alvast de sinaasappel en de rode biet en bewaar dit in twee afgesloten bakjes in de koelkast. De ui kun je ook van tevoren snipperen en ook de dressing kun je prima vooraf maken. Hoef je op het moment zelf alleen nog maar even aan de roodlof te plukken, de feta te verkruimelen en de blaadjes tijm los te plukken. Is binnen vijf minuten gebeurd.

Wat denk jij van deze roodlof-bietensalade? En ga jij de lokale horeca ook supporten of maak je alles zelf?

Ps. Wil je dit recept goed onthouden? Pin ‘m dan!


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter