Ik zit in een salade-fase. Het leuke aan salades vind ik dat je er alle kanten mee op kunt. Er zijn zoveel groentes en dus zoveel combinaties te verzinnen. En dan heb ik het nog niet eens over fruit gehad. Laatst maakte ik weer eens een van mijn favoriete saladerecepten, bietensalade met appel. Zo’n lekkere combinatie! Maar ik vind het ook leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Via Pinterest stuitte ik op een salade met aubergine, spinazie en kikkererwten. Nu ben ik niet per se heel erg dol op kikkererwten, maar de dressing trok mij over de streep en maakte me nieuwsgierig. Een sladressing van feta, Griekse yoghurt, knoflook en dille had ik nog nooit geproefd.
Ik paste het recept een klein beetje aan naar eigen smaak en vandaag deel ik ‘m met jou.
Ingrediënten
voor ongeveer vier personen
voor de salade:
100 gram babyspinazie
2 aubergines
1 theelepel gedroogde rozemarijn
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gedroogde oregano
snufje peper
1 teentje knoflook
scheutje olijfolie
1 blik kikkererwten à 400 gram
2 eetlepels ongezouten pistachenoten
een snufje gerookt paprikapoeder
voor de dressing:
100 gram feta
4 eetlepels Griekse yoghurt
2 à 3 eetlepels water
1 klein teentje knoflook
2 takjes verse dille
peper
Wat moet je doen:
- Was de aubergines en snijd de uiteindes eraf. Snijd de groente in blokjes.
- Verhit een scheut olijfolie in een wokpan. Doe de aubergine in de pan en voeg de rozemarijn, tijm en oregano toe. Pers een teentje knoflook uit en voeg dit toe. Breng op smaak met een beetje peper. Hussel alles goed door elkaar en bak de aubergine in een minuutje of zeven gaar.
- Spoel de kikkererwten even af onder de kraan in een zeefje en laat ze daarna goed uitlekken. Voeg ze op het laatst toe bij de aubergines en verwarm ze nog een minuutje mee. Zet daarna het vuur uit.
- Maak ondertussen de dressing in een keukenmachine of gebruik een staafmixer. Snijd de feta in grove blokjes. Voeg de yoghurt toe en één klein teentje geperste knoflook. Pureer tot een egaal geheel. Voeg vervolgens nog 2 à 3 eetlepels water toe en pureer nogmaals tot je een mooie dressing hebt. Niet te dik en niet te dun.
- Hak de dille fijn en roer dit door de dressing. Breng tot slot op smaak met wat versgemalen peper.
- Verdeel de spinazie over de borden. Verdeel de aubergine en de kikkererwten over de spinazie. Besprenkel met de fetadressing. Bestrooi tot slot met een beetje paprikapoeder en nog wat verse dille.
- Hak de pistaschenoten grof en top de salade daarmee af.
Mocht je nog iets van de dressing overhouden, niet weggooien! Ik had nog een beetje over en heb dat gebruikt voor een heerlijke salade van restjes groente die ik nog in de koelkast had liggen. Met m’n mandoline schaafde ik dunne plakjes van wortel en komkommer en verder sneed ik een tomaat in partjes en hakte ik een paar augurkjes in blokjes. Even husselen met het restje dressing en ik had een heerlijke salade voor tijdens de lunch. 🙂
Wat denk jij van deze salade met aubergine en fetadressing?
6 Comments
Nikki
17 juni 2020 at 10:16Oeh, dit lijkt me lekker! Ik ga het eens proberen 🙂
Nikki
17 juni 2020 at 10:17P.S. Love de foto’s weer trouwens, heel mooi!
Truusje
17 juni 2020 at 11:37Dankjewel! Foodfotografie is ook echt mijn favoriete bezigheid. 🙂
Suzanne
17 juni 2020 at 14:20Dit ziet er ontzettend lekker uit!
Marloes
17 juni 2020 at 15:26Oeh, wat ziet dit er lekker uit! Op warme dagen houd ik ook enorm van salades, al eet ik ze prima het hele jaar door, haha. Deze salade gaat zeker op mijn lijstje. Pistachenoten zijn mijn favoriet.
En zoals Nikki zegt: love de foto’s. Ik zou willen dat ik zo goed was in foodfotografie, haha!
Truusje
17 juni 2020 at 15:41Ja, ik eet ook graag het hele jaar door salades. En stiekem eet ik ook het hele jaar door graag stamppotten, zelfs in de zomer. En dankjewel voor je lieve compliment! Oefening baart kunst. 🙂