Een tijdje geleden kwam ik op de blog www.foodloveandhappiness.nl een recept tegen waarvan ik direct dacht; dat wil ik ook eten. En het liefste wel meteen! Foodblogger Danielle deelde een blogpost over een salade van veldsla met partjes rode biet en geitenkaasjes. Gefrituurde geitenkaasjes welteverstaan, omg. Ik maakte al eerder een recept van haar blog (deze citroencake) en dat beviel me uitstekend, dus ik besloot haar instructies nogmaals op te volgen. En daar heb ik geen spijt van en Jelm ook niet. De salade was heerlijk! Vandaag deel ik het recept ook met jou. 🙂
Ingrediënten
voor twee flinke salades of vier kleinere porties
150 gram veldsla
200 gram geitenkaas in schijfjes
10 plakjes ontbijtspek
2 rode bieten
een schaaltje paneermeel/panko
een schaaltje bloem
2 eieren
1 (oude) boterham
zonnebloemolie (ongeveer 250 ml)
voor de dressing
2 theelepels grove mosterd
2 eetlepels honing
4 eetlepels olijfolie
peper en zout
Wat moet je doen:
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd het brood in kleine vierkantjes. Besprenkel ze met olijfolie en breng ze op smaak met wat peper en zout. Leg ze op een bakplaat met een bakpapiertje en schuif ze de oven in. Rooster de croutons in de oven tot ze knapperig zijn. Zet ze weg voor later gebruik.
- Zet de oven daarna op 190 graden. Scheur of snijd de plakjes spek in stukjes. Leg ze op een bakpapiertje en schuif ze in de oven. Rooster de stukjes spek tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Voeg de eitjes toe aan en kommetje en kluts ze. Pak ook het paneermeel (of de panko) en de bloem erbij. Wentel de schijfjes geitenkaas eerst door de bloem, daarna door het ei en tenslotte door het paneermeel.
- Voeg de zonnebloemolie toe aan een klein pannetje. Zet het pannetje op het vuur en verhit de olie zodat deze klaar is om in te frituren. Hoe weet je of de olie heet genoeg is? Je kunt een klein stukje brood of een drupje water in de olie laten vallen. Begint het te sissen en te bruisen? Dan is je olie heet genoeg. Zet het vuur daarna weer wat zachter zodat het niet te hard gaat.
- Leg een gepaneerd geitenkaasje op een vork en laat ‘m voorzichtig in de hete olie zakken. In mijn pannetje pasten vier geitenkaasjes per keer. Frituur de geitenkaasjes goudbruin. Dit kost niet veel tijd, ongeveer een minuutje in het vet is genoeg voor een goudbruin jasje. Als je de geitenkaasjes te lang in de hete olie laat zitten dan zal de geitenkaas gaan smelten en eruit druipen. Dat is niet de bedoeling.
- Laat de gefrituurde geitenkaasjes daarna uitlekken op een bordje met keukenpapier.
- Voeg alle ingrediënten voor de dressing samen en roer goed door elkaar. Snijd de bieten in partjes.
- Giet de dressing over de salade en hussel goed door. Verdeel wat veldsla over een paar borden of gebruik een grote schaal. Voeg het uitgebakken spek, de croutons, de bieten toe. Verdeel de tenslotte de krokante geitenkaasjes over de salades. Serveer direct.
Ze zeggen weleens dat alles wat uit de frituur komt lekker is. Dat geldt zeker voor geitenkaas. Op zichzelf al heerlijk, maar al helemaal in een krokant jasje. De highlight uit deze salade. Maar ook de rest van deze salade mag er zijn. De croutons, het zoutige spek en zoete partjes biet smaken goed. Ook de dressing is lekker. Super fijn recept van Danielle, ik ben blij dat ik het geprobeerd heb. 🙂 Mocht er binnenkort iemand bij je blijven lunchen dan is deze salade hartstikke leuk om te maken. Je verrast je gasten er sowieso mee! 🙂
No Comments