Koken

Citroencake met botercrème


Omdat de citroencakejes die ik vorige week bakte zo goed in de smaak vielen, heb ik op internet zitten speuren naar meer recepten met citroen. Op de blog www.foodloveandhappiness.nl van Danielle kwam ik een recept tegen voor een citroencake met Griekse yoghurt. I loooove cakes met yoghurt erdoor, dus het leek me een strak plan om deze cake ook eens te proberen. Ik heb het recept dus niet zelf bedacht, de credits gaan naar www.foodloveandhappiness.nl. Wel heb ik het recept een heel klein beetje aangepast, want ik heb geen citroenextract gebruikt maar alleen met verse citroen gewerkt. Vandaag deel ik het resultaat met je.

Ik moet erbij zeggen dat de cake bij mij iets minder picture-perfect is uitgevallen, omdat ik er niet de tijd voor had om te wachten tot de cake volledig was afgekoeld. Bij mij is de botercrème dus een beetje gaan druipen, maar ach, wat kan het schelen. Ik had het niet zo in mijn hoofd, maar ik moet zeggen dat een cake met een druipende mierzoete laag evenzogoed een ontzettende aantrekkingskracht op mij heeft.
ingredienten-citroencake

Ingrediënten:

3 eieren
200 gram suiker
240 ml Griekse yoghurt
120 ml (zonnebloem)olie
het sap van een halve citroen
de rasp van anderhalve citroen
195 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
een snufje zout

voor de botercrème:

200 gram poedersuiker
50 gram roomboter, op kamertemperatuur
het sap van een halve citroen
de rasp van een halve citroen

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een cakevorm in en leg er een velletje bakpapier in.
  2. Mix de eieren samen met de Griekse yoghurt en de suiker.
  3. Rasp anderhalve citroen en voeg de rasp toe. Knijp één helft van een citroen uit en voeg dit sap ook toe. Mix dit rustig door. Voeg daarna ook de olie toe en mix dit er doorheen.
  4. Voeg tenslotte de bloem, het bakpoeder en het snufje zout toe. Mix dit nog even kort mee tot een soepel geheel.
  5. Giet het cakebeslag in de vorm en bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar in de oven. Check met een houten prikker of de cake inderdaad gaar is.
  6. Maak ondertussen de botercrème. Voeg de boter toe aan een kom en voeg hier het sap en de rasp van een halve citroen aan toe. Klop dit los met de mixer. Voeg daarna geleidelijk de poedersuiker toe. Mix dit er zachtjes doorheen tot een glad geheel.
  7. Laat de cake volledig afkoelen voor je de botercrème erop smeert.

citroencake-1citroencake-2
citroencake-6
citroencake-4 citroencake-5
Deze cake is fris en smeuïg. Ik vind het een leuk recept, het resultaat mag er zijn. Ik ga deze citroencake zeker nog eens maken. Ga jij hem ook een keertje bakken?

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter