Koken

Caribische tiramisu


Tiramisu is mijn favoriete toetje aller tijden. Toen Jelm en ik in Rome waren aten we het zelfs elke dag. Zo lekker! Ik houd het allermeest van de klassieke variant, maar het leuke aan dit Italiaanse toetje is dat er veel varianties mogelijk zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van aardbeientiramisu of frambozentiramisu? Ook echt heel erg lekker. Maar een meer tropische variant kan ook. Met plakjes banaan en een scheutje Malibu. Caribische tiramisu noemt de Albert Heijn dat. Echt jaren geleden kwam ik dit Allerhande-receptje eens tegen en sindsdien heb ik het al heel vaak gemaakt. Het blijft gewoon zo lekker! Daarom deel ik het vandaag graag op de blog. 🙂

Ingrediënten

40 gram suiker
100 gram verse roomkaas
75 ml slagroom
een half pak lange vingers
100 ml kraanwater
4 eetlepels kokoslikeur (bijv. Malibu)
2 bananen
1 à 2 eetlepels cacaopoeder

Verder nodig:

2 kleine cakevormpjes (Ø 15 cm met inhoud à 400 ml) of één grote van 25 cm

Wat moet je doen:

  1. Vet de cakevorm(pjes) in en leg er een stukje bakpapier in. Laat dit aan de randen een stukje uitsteken, zodat je de toetjes er later makkelijk uit kunt tillen.
  2. Doe de roomkaas en de suiker in een ruime kom en roer los met een vork. Klop in een andere kom de slagroom stijf en spatel deze door het roomkaasmengsel.
  3. Schenk de likeur in een diep bord en voeg het water toe. Roer even door.
  4. Haal de lange vingers er een voor een door en bedek de bodem van de cakevormpjes met de gesuikerde kant naar onderen. Als de lange vingers niet passen, snijd ze dan op maat. Snijd de bananen in lange plakken.
  5. Verdeel 1/3 van het roomkaasmengsel erover en dek af met de helft van de plakken banaan. Maak dan weer een laag met lange vingers, bedek met de rest van de plakken banaan en eindig met de rest van de roomkaas.
  6. Dek de cakes af met vershoudfolie en laat minimaal drie uur opstijven in de koelkast.
  7. Stort de toetjes voorzichtig op een bord. Bestrooi de Caribische tiramisu tot slot met cacaopoeder.


Het lukte mij heel lang niet om de deze toetjes een beetje fatsoenlijk uit de vormpjes te krijgen, maar het bakpapier is wat dat betreft echt een goede ontdekking. 🙂 Zo lukt het opeens een stuk gemakkelijker. Mijn vormpjes kocht ik bij Dille & Kamille trouwens. Maar een groter cakeblik van 25 cm gebruiken kan ook. 🙂

Grappig detail: ik houd helemaal niet van alcohol. Toch heb ik best wel wat drank in huis, allemaal voor recepten. Amaretto, whisky, limoncello, port; ik heb het allemaal staan. Maar van de geur alleen al loop ik meestal niet echt warm. Sterker nog, toen ik afgelopen kerst met witte wijn bezig was voor een recept heb ik het naderhand zelfs direct in de gootsteen gekieperd. Ik trok die lucht gewoon niet meer. Maar toen ik voor deze Caribische tiramisu een fles Malibu opendraaide was dat opeens een heel ander verhaal…  Moest mezelf gewoonweg inhouden om niet een slok uit de fles te nemen. Beetje raar om op klaar lichte dag in mijn eentje aan de Malibu te gaan, sowieso raar om als een zwerver uit een fles te lurken, dus je begrijpt: ik heb het niet gedaan. Maar zin had ik wel. Gek hè? Hoe dan ook, de kokoslikeur past perfect bij dit recept. Echt een aanrader.

Mocht je het niet in huis hebben en verder ook nooit drinken dan is het natuurlijk zonde om een grote fles te kopen. Wat ik zelf vaak doe is mini flesjes kopen. Sommige dranken gebruik ik vaker, dan koop ik een grotere fles. Maar als ik het slechts een keertje nodig heb, dan ga ik gewoon voor zo’n schattig mini flesje. Is nog veel goedkoper ook nog. 🙂

Wat denk jij van deze Caribische tiramisu?

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter