Ik had me voorgenomen om eventjes iets minder te bakken, want Jelm en ik slibben werkelijk nog eens helemaal dicht. Maar toen bedacht ik mij gisteravond dat ik nog geen enkel Sinterklaas-baksel heb gemaakt. Nog helemaal niks, nog geen pepernootje! Hoe suf is dat? Dat kan natuurlijk niet, want ben ik dan voor een waardeloze blogger? Voor je het weet is de Sint alweer het land uit en heb ik gewoon de ‘boot’ gemist. Ja, ja, dat willen we natuurlijk niet.
Dus vanmorgen heb ik mij naar mijn oven gehaast en heb ik mijn best gedaan op een speculaascake met mandarijntjes en pure chocolade. Vandaag deel ik mijn recept!
Ingrediënten:
200 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
200 gram lichtbruine basterdsuiker
4 eieren
4 theelepels koek- en speculaaskruiden
1 theelepel vanille-essence
de rasp van de schillen van drie mandarijnen
2 eetlepels geschaafde amandelen
175 gram uitgelekte mandarijntjes uit blik
50 gram pure chocolade
snufje zout
Wat moet je doen:
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakevorm in met wat boter of bakspray en bekleed de vorm met bakpapier.
- Mix de boter samen met de suiker luchtig.
- Voeg één voor één de eieren toe en mix dit telkens even goed door.
- Rasp de schil van de mandarijnen boven de beslagkom. Voeg ook de speculaaskruiden, het vanille-essence en een snufje zout toe. Mix het geheel even goed door elkaar.
- Voeg tenslotte het zelfrijzend bakmeel toe en en mix het geheel rustig tot een glad beslag.
- Laat de mandarijntjes uit blik goed uitlekken in een zeef.
- Voeg wat van het beslag toe aan het cakeblik. Strijk glad en leg er voorzichtig wat van de uitgelekte mandarijntjes op. Schep er daarna nog een laagje beslag op en verdeel er weer wat mandarijntjes over. Eindig met een laagje beslag.
- Strooi de geschaafde amandelen op de cake en bak deze in ongeveer een uurtje gaar in de oven. Mocht je cake tegen het einde van boven al een beetje donker beginnen te kleuren, terwijl hij nog niet gaar is, kun je altijd een beetje zilverfolie om de bovenkant van de cake wikkelen.
- Check met een satéprikker of de cake gaar is en laat hem daarna afkoelen.
- Smelt de chocolade au bain-marie. Haal de cake uit het bakblik. Giet met een lepeltje de chocolade over de cake.
Ik had eerlijk gezegd nog nooit eerder een speculaascake gemaakt, laat staan met mandarijntjes en pure chocolade. Maar ik vond het wel goed bedacht van mezelf. De cake smaakt lekker kruidig naar speculaas, maar ook fris door de mandarijn. Heel lekker! Ga jij hem ook maken?
2 Comments
Hettie
22 juni 2018 at 23:01De cake staat nu op mijn manier in de oven met dingen die ik in huis had. Nl. Blikje mandarijntjes, verse kersen, stukje amandelspijs, De Ruyter hagelslag extra puur, bloem en bakpeder, boter, eieren en lichte baterdsuiker. Staat nu in de oven. Ben benieuwd. De hagelslag heb ik per laagje over de vruchten gestrooid en de spijs heb ik door ht beslag geroerd. Wanneer de cake lukt gaat er morgen nog wat chocolade overheen…
Truusje
23 juni 2018 at 09:13Wat leuk! Ik pas recepten ook wel eens aan op wat ik nog in huis heb. Ben heel benieuwd naar het resultaat!