Koken

Sticky spruitjes met kip en rijstnoedels uit de wok


Quinoa, couscous, pasta, rijst, taco’s, wraps, er is volgens mij nog nooit zoveel keuze geweest. Maar de grap is: als ik écht moet kiezen laat ik rustig al het voer van nu links liggen en kies ik zonder twijfel voor de aardappel. Mega ouderwets misschien, maar wat mij betreft ook ouderwets lekker. Maar hoe lekker ik aardappels ook vind, helemaal terug naar de jaren vijftig wil ik ook niet. Want af en toe eens iets anders ‘breekt zo lekker de week’.

Ik probeer daarom graag van alles uit en zodoende nam ik laatst eens een pakje met Thaise zilvervlies rijst noedels mee. Ik was nooit zo kapot van gewone noedels, maar van deze Thaise slierten bleek ik een stuk meer gecharmeerd te zijn. Ik combineerde ze met spruitjes uit de wok met zoete ketjap. Daar worden de spruitjes lekker sticky van. Beetje wortel erbij, wat gember, teentje knoflook, handje cashewnoten, stukje kip en voor je het weet staat er een heerlijke wokmaaltijd voor je neus.

Wil je dit heerlijke wokgerecht met sticky spruitjes ook proeven? Hierbij het recept.

Ingrediënten

voor 2 à 3 personen

500 gram spruitjes
3 wortels
2 rode uien
1 à 2 kipfilets
een half pak Thaise  zilvervlies rijst noedels
4 eetlepels ketjap manis
2 teentjes knoflook
± 3 cm gemberwortel
een handje ongebrande cashewnoten
peper en zout

Wat moet je doen:

  1. Zet twee pannen met water op het vuur. Eentje voor de rijstnoedels en eentje voor de groente. Breng het water alvast aan de kook. Snijd intussen de groente en de kip.
  2. Dop de spruitjes en snijd de wortel in schijfjes. Snijd de ui in grove parten. Hak de knoflook en de gember fijn. Snijd de kip in blokjes.
  3. Gooi de spruitjes en de wortel in het kokende water en kook vijf minuten. Laat daarna goed uitlekken in een zeef of een vergiet.
  4. Verhit een scheut zonnebloemolie of rijstolie in een wok. Gooi de kip in de pan en bak een paar minuutjes aan. Gooi dan de knoflook en de gember erbij en bak een minuutje mee.
  5. Voeg de voorgekookte groente en de rode ui toe en wok een paar minuten mee op hoog vuur. Breng op smaak met wat zout en peper.
  6. Giet de ketjap manis erover en schep alles goed om.
  7. Bereid de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  8. Verhit de cashewnoten kort in een droge koekenpan. Hak ze daarna grof.
  9. Schep de rijstnoedels door groente en de kip en verwarm nog een minuut.
  10. Strooi tot slot de nootjes over het geheel.


Oh, echt zo lekker vind ik deze wokmaaltijd. De spruitjes zijn lekker knapperig, de gember maakt het fris, de ketjap zorgt voor wat zoetigheid en de nootjes maken het af. Ik houd ervan! Ik heb deze maaltijd nu een aantal keer gemaakt en weet zeker dat dit recept nog heel lang in mijn ‘vaste repertoire’ blijft hangen. Jelm vindt het ook erg lekker trouwens, ook niet geheel onbelangrijk.

Wat denk jij van dit recept? Bereid jij weleens spruitjes in de wok?

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

1 Comment

  • Reply
    Audrey
    14 oktober 2020 at 09:07

    Dit ziet er heel goed uit! Vroeger at ik spruitjes altijd gekookt, maar nu 9 van de 10 keer uit de oven. Uit de wok heb ik nog niet geprobeerd, maar dat is wel een goed idee.

    Ik vind het grote voordeel van aardappels dat je ze op zoveel verschillende manieren kan bereiden dat je ze eigenlijk nooit echt zat wordt, maar ik word wel heel blij van variatie. We eten elke week pasta en ook regelmatig couscous, risotto, wraps of iets met brood. Alleen jammer dat mijn vriend gruwt van gewone rijst.

  • Laat een berichtje achter