Ik ben dol op het maken van soepen en dus mocht een lekker soepje voor tijdens de feestdagen natuurlijk niet ontbreken. Ik heb me laten inspireren door een restaurant waar ik laatst was. Ik kom er graag omdat ze erg goed zijn in het verzinnen van verrassende combinaties. Ik eet daar altijd dingen waar ik zelf nou nooit opgekomen zou zijn. De laatste keer dat ik er was stond er een paprikasoepje op de menukaart met suikerbroodcroutons en feta. Leek me zo apart dat ik niet anders kon dan het meteen bestellen. Het was verrassend lekker. Het zoutige van de feta vormt samen met het zoete van de suikerbroodcroutons echt een hele toffe topping. En een paprikasoepje is natuurlijk altijd goed.
Leuk voor kerst toch? En weer eens wat anders dacht ik zo. In plaats van een paprikasoep ging ik voor combinatie met tomaat. Ook heel lekker.
Wil je dit ook gaan maken voor je gasten? Scroll dan naar onderen voor mijn recept.
Ingrediënten
voor ongeveer anderhalve liter tomaten-paprikasoep
3 rode paprika’s
250 gram romaatjes
1 ui
1 teen knoflook
1 groentebouillonblokje
1 klein blikje tomatenpuree
750 ml water
150 ml slagroom
een scheut olijfolie
voor de suikerbroodcroutons
2 plakken suikerbrood
1 eetlepel zonnebloemolie
verder nodig
Wat moet je doen:
- Begin met het wassen en snijden van de paprika’s en de tomaatjes. Snijd de paprika’s in blokjes. Halveer de tomaatjes. Zet even aan de kant.
- Snipper de ui. Verhit wat olijfolie in een soeppan en fruit de ui zachtjes aan.
- Hak de knoflook fijn of gebruik een knoflookpers. Fruit de knoflook kort even mee.
- Gooi de tomatenpuree erbij en bak een minuutje mee.
- Gooi dan de paprikablokjes en de tomaatjes erbij. Schep alles goed om.
- Giet het water erbij plus het bouillonblokje. Roer alles goed door en breng de soep aan de kook.
- Laat de tomaten-paprikasoep twintig minuutjes zachtjes koken met de deksel op de pan.
- Maak in de tussentijd de suikerbroodcroutons. Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
- Snijd het suikerbrood in kleine blokjes. Leg ze op de bakplaat en besprenkel ze met de zonnebloemolie. Schep goed om.
- Schuif de bakplaat voor 10 à 12 minuutjes in het midden van de oven en bak de croutons goudbruin en knapperig. Schep eventueel halverwege nog even om. Haal ze daarna van de bakplaat af, om te voorkomen dat ze alsnog verbranden.
- Pureer de soep glad met de staafmixer.
- Gooi de slagroom erbij en roer dit door de soep.
- Schep de tomaten-paprikasoep in kommen en garneer met verkruimelde feta en de suikerbroodcroutons.
Als je niet zo’n avontuurlijke eter bent kun je de suikerbroodcroutons natuurlijk ook gewoon weglaten. De tomaten-paprikasoep is op zichzelf ook al heel lekker, dus alles kan.
Wat denk jij van dit recept?
No Comments