Koken

Upside down cake met bloedsinaasappel


Het maken van een zogeheten upside down cake stond al een tijdje op mijn lijstje, maar het eerste recept dat ik probeerde pakte niet helemaal uit zoals ik gehoopt had. Wat was het probleem: de cake werd maar niet goed gaar. Later waagde ik een nieuwe poging met een ander recept, namelijk eentje van de site Food from Claudnine en die upside down cake werd wel prachtig én heerlijk. Het is een upside down cake met bloedsinaasappel, maar omdat die lang niet het hele jaar rond verkrijgbaar zijn zou je natuurlijk ook gewone sinaasappels kunnen gebruiken.

Upside down cake met bloedsinaasappel

Mijn eigen recept is het dus niet, maar omdat ik zo enthousiast ben over deze prachtige upside down cake met bloedsinaasappel wil ik het recept graag met je delen. Wat zeg nou zelf, wat een plaatje niet?
Upside down cake met bloedsinaasappel

Ingrediënten

3 bloedsinaasappels
150 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur) + een beetje extra voor het invetten
100 gram kristalsuiker +2 extra eetlepels
3 eieren (op kamertemperatuur)
125 gram crème fraîche
1 theelepel  vanille-extract
250 gram tarwebloem
10 gram bakpoeder
een snufje zout
Ingrediënten upside down cake met bloedsinaasappel

 

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed de bodem van een ronde springvorm van 23 cm met bakpapier. Vet de randen van de vorm in met boter en vet ook de bodem met het bakpapier goed in.
  2. Strooi twee eetlepels suiker over de ingevette bodem van de springvorm.
  3. Was twee bloedsinaasappels onder de kraan en boen ze goed droog. Snijd ze in dunne plakjes en beleg de bodem van de ingevette springvorm met de plakjes bloedsinaasappel. Begin in het midden en maak dan cirkels tot je bij de rand van de vorm bent.
  4. Mix de boter en de suiker tot een luchtig geheel.
  5. Voeg één voor één de eieren toe en mix ze door het beslag. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige helemaal is opgenomen.
  6. Doe de crème fraîche en het vanille-extract erbij. Voeg ook het sap en de rasp van de overgebleven bloedsinaasappel toe. Mix goed door elkaar.
  7. Voeg als laatste de bloem en het bakpoeder tot en mix tot een egaal beslag.
  8. Het is wat dikker beslag, dus verdeel schepjes ervan over de hele bakvorm en verdeel het dan vanuit het midden naar buiten toe over de hele bakvorm. Op deze manier verschuift de bloedsinaasappel niet.
  9. Bak de upside down cake in 30 à 40 minuten gaar. Wanneer je met een een satéprikker in de cake prikt en deze er schoon uitkomt, dan is de cake gaar.
  10. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de bakvorm en kiep dan voorzichtig om op een afkoelrek. Haal het velletje bakpapier er voorzichtig af en laat verder afkoelen.

Upside down cake met bloedsinaasappel
Upside down cake met bloedsinaasappel
Upside down cake met bloedsinaasappel
Fantastisch is ‘ie hè? Hij is friszoet van smaak, niet mierzoet. Je kunt hem serveren met bijvoorbeeld wat slagroom of wat dacht je van een bolletje romig vanille-ijs? Heb je toch meteen een geweldig dessert? Ik zou zeggen, maak het zeker eens. 🙂

Ps. Ook lyrisch van dit recept? Pin er gerust op los!

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter