Koken

Kiekeboecake voor Pasen


Ik weet niet wat het is, maar ik zit helemaal in een bakfase. Ik bak me suf! Komt vast door Pasen. Dat is echt zo’n leuke periode om iets lekkers te bakken. Iets gezelligs. Niet al te ingewikkeld. En het liefst iets wat er ook nog een beetje feestelijk uitziet. Vandaag heb ik weer zo’n recept voor je. Een kiekeboecake met een lekkere romige laag en afgetopt met vers fruit. Wat dat kiekeboe-gedeelte inhoudt? Dat betekent dat als je de cake opensnijdt dat je dan een figuurtje ziet. Rond Valentijnsdag deelde ik een recept met een hartje, dit keer maakte ik een kiekeboecake met een haasje erin.

Het is niet moeilijk om te maken, maar je hebt er wel wat geduld voor nodig want er komen twee cakes bij kijken. Dit keer heb ik beide cakes zelf gebakken, maar je kunt er ook voor kiezen om een van de twee in de supermarkt te kopen. Scheelt weer wat tijd.

Benieuwd hoe je deze feestelijke kiekeboecake kunt bakken? Lees dan verder.

Ingrediënten

voor de chocoladecake:

200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
200 gram bruine basterdsuiker
200 gram zelfrijzend bakmeel
4 eieren
1 zakje vanillesuiker
een snufje zout
40 gram cacaopoeder

voor de vanillecake:

200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
200 gram witte basterdsuiker
200 gram zelfrijzend bakmeel
4 eieren
1 zakje vanillesuiker
een snufje zout

verder nodig:

100 ml slagroom
100 gram mascarpone
1 eetlepel suiker
vers fruit
wat blaadjes munt

een uitstekertje in de vorm van een haasje. De mijne kocht ik bij Dille & Kamille.

Wat moet je doen:

 1. Begin met het maken van de chocoladecake. Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een cakeblik in met een bakspray of wat boter. Bekleed de vorm met bakpapier.
 2. Mix de boter met bruine basterdsuiker, de vanillesuiker en een snufje zout.
 3. Voeg daarna één voor één de eieren toe en mix ze erdoorheen. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
 4. Zeef het zelfrijzend bakmeel en de cacao en mix dit tenslotte door het mengsel.
 5. Schep het beslag in de vorm en bak de cake gedurende ongeveer een uurtje gaar. Check met een houten prikker of de cake daadwerkelijk gaar is. Is hij nog niet gaar maar wordt hij al wel wat donker aan de bovenkant? Dek de cake dan af met wat aluminiumfolie en laat ‘m nog eventjes bakken.
 6. Haal de cake als hij gaar is uit de oven en laat ‘m even afkoelen in de vorm. Stort ‘m daarna voorzichtig uit de vorm en laat hem verder afkoelen.
 7. Is de cake helemaal afgekoeld? Snijd ‘m dan in plakken. Druk uit elke plak een haasje met het stekertje. Doe dit voorzichtig, want de haasjes zijn breekbaar. Ik heb uit sommige plakken cake twee haasjes gedrukt, want je kunt er beter wat te veel hebben dan te weinig.
 8. Was het cakeblik af en vet het opnieuw in. Bekleed het ook weer met bakpapier.
 9. Plaats alle haasjes van chocoladecake in een lange rij op de bodem van het cakeblik. Zorg dat je genoeg haasjes plaatst, zodat ze geen ruimte hebben om te verschuiven.
 10. Ga daarna het beslag maken van de vanillecake. Mix de boter met de witte basterdsuiker, de vanillesuiker en een snufje zout.
 11. Voeg daarna één voor één de eieren toe en mix ze erdoorheen. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
 12. Zeef het zelfrijzend bakmeel en mix dit tenslotte door het mengsel.
 13. Schep het cakebeslag vervolgens in het cakeblik met de haasjes van chocoladecake. Dit gaat het makkelijkste met een eetlepel, zodat je voorzichtig naast elk haasje een lepel beslag kunt droppen. Schep ook wat beslag op de haasjes. Normaal zou ik zeggen, strijk alles glad, maar nu zou ik dat niet doen. Het zou zonde zijn als de haasjes kapot gaan door het gladstrijken. In de oven verdeelt het beslag zich uiteindelijk vanzelf wel goed.
 14. Schuif de cake in de oven en bak ‘m gedurende ongeveer 60 minuten gaar. Check net als bij de chocoladecake weer even tegen het einde of de cake echt gaar is.
 15. Laat ‘m daarna even afkoelen in de vorm en stort de kiekeboecake daarna voorzichtig op een rooster. Laat ‘m afkoelen tot kamertemperatuur.
 16. Ga ondertussen aan de slag met de romige topping. Klop de slagroom met een eetlepel suiker lobbig.
 17. Is de slagroom bijna stijf? Voeg dan de mascarpone lepel voor lepel toe en blijf ondertussen mixen tot alles een mooi en romig geheel is.
 18. Zet de mascarpone-room daarna voor minstens een half uurtje in de koelkast zodat de room nog wat steviger kan worden.
 19. Is de cake helemaal afgekoeld? Bestrijk de cake dan royaal met de mascarpone-room.
 20. Top de cake tot slot af met vers fruit en wat blaadjes munt. Ik gebruikte aardbeien, frambozen, blauwe bessen en rode besjes.


Ik ben er eventjes mee bezig geweest, maar dan heb je ook wat! Ik vind het altijd zo leuk om zo’n kiekeboecake open te snijden.. Kijken of het gelukt is.

Super leuk voor op de Paastafel! Je zult je gasten vast verrassen want veel mensen snappen niet hoe je zo’n figuurtje in de cake kunt krijgen. Snapte ik zelf heel lang ook niet, maar het is heel eenvoudig zoals je ziet.

Wat vind jij van deze cake? Mocht je ‘m ook gaan maken, laat het me dan zeker even weten. 🙂

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

4 Comments

 • Reply
  Gerda de Graaf
  30 maart 2018 at 23:08

  Wat super schattig en likt me echt heerlijk..maar helaas niet echt tijd m het te gaan maken…
  Fijne paasdagen !

 • Reply
  Truusje
  30 maart 2018 at 23:22

  Dankje voor het compliment. Wie weet volgend jaar. Jij ook fijne paasdagen!

 • Reply
  Richard
  31 maart 2018 at 00:31

  De cake was heerlijk en zag er prachtig uit,nogmaals dank!

  • Reply
   Truusje
   31 maart 2018 at 07:45

   Fijn. En jullie bedankt voor het helpen opeten, haha. 🙂

  Laat een berichtje achter