Koken

Boterkoek met appel en kaneel


Onlangs liep ik samen met mijn zusje, Jelm en de honden door het centrum van het gezellige Friese stadje Dokkum. We gingen eens een kijkje nemen in de zuivelwinkel Zuco. Deze winkel kwam voorbij in het programma Onze Boerderij en ik vond het concept zo leuk dat ik er graag eens zelf een kijkje wilde nemen. Op Instagram had ik gelezen dat je in het winkeltje niet alleen huisgemaakt schepijs en andere zuivelproducten kunt krijgen, maar ook baksels. Waaronder boterkoek met kaneel. Zo lekker! We hebben een groot stuk gehaald en zodoende kwam ik op de inspiratie voor dit receptje. Want een boterkoek met kaneel is lekker, maar wat stukjes appel erdoor leek mij nog lekkerder. En ik had nog verschillende appels in de koelkast liggen uit de tuin van mijn vader. Perfect voor dit receptje.

Wil je ook een super smeuïge boterkoek maken met de warme smaak van kaneel en de frisheid van appel? Natuurlijk deel ik m’n recept!

Ingrediënten

225 gram roomboter
225 gram lichte basterdsuiker
300 gram bloem
2 eieren
1 flinke theelepel kaneel
1 appel
een snuf zout

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd ‘m in hele kleine blokjes.
  3. Doe de boter, één ei, de suiker, de kaneel en een snuf zout in een kom. Zet de deeghaken op de mixer en mix het even door.
  4. Voeg daarna de helft van de bloem toe en kneed dit er met je handen door. Voeg vervolgens de rest van de bloem toe en kneed er snel een deegbal van. Gooi op het laatst de stukjes appel erbij en kneed nog even kort mee. Als je heel lang door blijft kneden wordt het deeg extra plakkerig en dus lastiger om mee te werken.
  5. Vet een kleine springvorm (± 24 cm) of een vierkante bakvorm in met wat boter. Bekleed de bodem met een bakpapiertje. Ik gebruikte mijn browniebakvorm en die is 20 x 20 cm.
  6. Stop het deeg in de vorm en verdeel het gelijkmatig met je handen. Wil dit niet goed omdat het deeg zo plakkerig is? Doe dan een klein beetje zonnebloemolie op je handen.
  7. Klop het tweede eitje los en bestrijk de koek hiermee. Maak met een vork een mooi ruitjes patroon.
  8. Bak de koek gedurende 25 à 30 minuten af in het midden van de oven.
  9. Laat de boterkoek daarna goed afkoelen en haal ‘m vervolgens voorzichtig uit de vorm. Snijd hem in blokjes.




Ik vind het zo leuk dat het nu weer herfst is. Ik houd echt van dat seizoen. Oké, ik ben vanmiddag tijdens het boodschappen doen nog kleddernat geregend, dat had om mij niet gehoeven. Maar verder is de herfst echt mijn seizoen. Ik houd van de vallende blaadjes en ben sowieso dol op boswandelingen, maar in de herfst al helemaal. En het is natuurlijk het perfecte seizoen om lekker de keuken in te duiken. In de zomer bak ik toch een stuk minder, maar nu kan ik weer lekker los.

Mocht je ook zo van bakken houden, dan is deze boterkoek echt een aanradertje. Makkelijk om te maken, duurt niet lang, maar het resultaat mag er zijn.

Wat denk jij van deze boterkoek met appel en kaneel?

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

15 Comments

  • Reply
    Audrey
    10 oktober 2019 at 09:09

    Leuk idee! Het is alweer even geleden dat ik voor het laatst boterkoek maakte. Deze variant is toch weer wat specialer.

    • Reply
      Truusje
      11 oktober 2019 at 08:35

      Ik maakt het ook niet vaak hoor. Dat is helaas beter van niet, caloriebommetje… 😉

  • Reply
    Tineke
    10 oktober 2019 at 10:59

    Ik hou zo van boterkoek en kaneel, dit moet de ideale combinatie zijn. Heb het recept opgeslagen. Morgen doen we boodschappen, dit wil ik dus zeker uittesten.

    • Reply
      Truusje
      11 oktober 2019 at 08:34

      Wat leuk, ben benieuwd wat je ervan vindt!

  • Reply
    Suzanne
    12 oktober 2019 at 07:40

    Klinkt echt heerlijk!

  • Reply
    Petra
    17 oktober 2019 at 18:02

    Oh my, ziet er heerlij k uit!

  • Reply
    Marlous
    24 oktober 2019 at 20:26

    Ohh boterkoek vind ik echt zo oerhollands, lekker! Ik ben benieuwd of m’n vriend dit ooit heeft geproefd, dus nu wil ik dit voor hem maken! 😀

  • Reply
    Monique
    25 oktober 2020 at 20:20

    Net gemaakt maar ik vind t geen succes…. lijkt niet gaar. Is t ie wel Smaakt melig….

    • Reply
      Truusje
      26 oktober 2020 at 07:24

      Wat jammer dat de jouwe niet zo goed gelukt is. Mijne was zeker niet melig.

      • Reply
        Monique
        13 oktober 2022 at 10:46

        Lijkt me erg lekker, heb eitjes die denk kleiner dan m zijn,hoeveel doe ik er dan in voor het fout gaat.

        • Reply
          Truusje
          13 oktober 2022 at 11:34

          Ik denk dat 1 eitje alsnog voldoende is voor door het deeg. Grootte komt niet heel precies.

  • Reply
    José Rotteveel
    16 september 2022 at 13:44

    Wat een heerlijk boterkoek, bedankt!

  • Reply
    Elly
    26 augustus 2023 at 22:29

    Helaas was mijn boterkoek erg droog. Ik heb alleen 200 gram suiker gebruikt i.p.v. 225 gram. Verder alles volgens recept uitgevoerd. Wat kan ik hieraan doen om een lekkere smeuïge boterkoek te krijgen?

    • Reply
      Truusje
      27 augustus 2023 at 11:48

      Net wat korter bakken en misschien op een iets lagere temperatuur. Elke oven is anders, daar komt het door.

    Laat een berichtje achter