Ik zeg het maar eerlijk, ik heb moeite met het verzinnen van hoofdgerechten voor kerst. Ik profileer mezelf graag als inspirerende (food)blogger en het is zeer waarschijnlijk dat je juist op mijn blog bent beland om inspiratie op te doen, maar ik vrees dat ik je op het gebied van hoofdgerechten voor de feestdagen niet zoveel te bieden heb, haha. Vraag me om een toetje te verzinnen en mijn hoofd loopt over van de ideetjes. Taarten of feestelijke cakes? Geen probleem. Een lekker soepje? Komt goed. Maar een recept voor een hoofdgerecht? Dat vind ik zelf ook een lastige. Maar toch heb ik er eentje voor je: varkenshaas met brie, spek, honing en tijm.
Varkenshaas met brie, tijm, honing en spek
Ik heb deze combinatie meerdere keren gegeten in een restaurant en ik moet zeggen, dit is echt een fijne combinatie. Het spek is zout, de brie is romig, beetje honing erover voor het zoete accent en klaar is kees. Heel erg lekker en niet lastig om te maken.
Nieuwsgierig naar de varkenshaas met brie? Scroll dan naar beneden. 🙂
Ingrediënten
voor twee personen
± 400 gram varkenshaas
een paar plakjes brie
± 150 gram dungesneden spek
wat verse tijm
een kneepje honing
een klontje (room)boter
peper
Wat moet je doen
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Snijd de varkenshaasjes in de lengte bijna doormidden, zodat je ze open kunt vouwen.
- Bestrooi de binnenkant van de varkenshaasjes met peper en verse tijm.
- Snijd wat brie in lange plakjes. Leg de brie in de opengesneden varkenshaasjes en vouw weer dicht.
- Leg wat plakjes spek op een snijplank en leg de varkenshaasjes erbovenop. Vouw het spek om de varkenshaas.
- Verhit een klontje boter in een koekenpan. Leg de varkenshaasjes in de pan en bak ze kort even aan. Schroei het vlees aan alle kanten dicht, hierdoor blijft het sappiger.
- Vet een ovenschaal in met een dun laagje olie. Leg de varkenshaasjes in de schaal en gaar ze gedurende een 15 minuten verder in de voorverwarmde oven. Wil je je varkenshaas liever doorbakken hebben in plaats van rosé? Gaar het vlees dan 20 minuten in de oven. Is je stuk varkenshaas heel dik? Dan kan het zijn dat het vlees 5 minuutjes langer in de oven moet.
- Leg de varkenshaasjes daarna op een bord en dek af met aluminiumfolie. Laat 5 minuutjes rusten.
- Giet tot slot wat honing over de varkenshaasjes en garneer ze met wat takjes verse tijm.
Deze feestelijke varkenshaasjes kun je natuurlijk met van alles en nog wat serveren. Aardappelpuree, aardappelkroketjes, frietjes, gebakken aardappeltjes of krieltjes uit de oven (check hier mijn recept). Groente mag je natuurlijk ook niet vergeten. Ik had vandaag gegrilde asperges gekozen, maar er kan natuurlijk zoveel. Dit recept voor spruitjes met kerrie, ui, en champignons is bijvoorbeeld ook heel geschikt. 🙂
Weet jij al wat je gaat maken met kerst? Of wordt er voor je gekookt? Ikzelf hoef dit jaar praktisch niks te doen. Ik ga eerste kerstdag brunchen bij Van der Valk met Jelm zijn familie. ‘s Avonds gaan we met de hele familie naar mijn oom, tante en nichtjes. Tweede kerstdag ga ik uit brunchen met mijn vader, broertje, zusjes en aanhang. Die avond komen mijn zusje en haar vriend bij ons gourmetten. Ja, ik hoef me niet te vervelen tijdens de kerstdagen. Hopelijk hebben we tussendoor nog even de tijd om lekker een boswandeling te maken met de honden. Een beetje beweging kan geen kwaad tussen al het bunkeren door.
Wat denk jij van dit kerstrecept?
Ps. Enthousiast geworden? Pin dit recept gerust op Pinterest.
No Comments