Koken

Winterse wolkencake


Wow, het jaar is alweer bijna voorbij! Ik moet zeggen dat ik eerlijk gezegd vrij weinig heb met het hele fenomeen ‘oud en nieuw’. Doe mij maar kerst of Sinterklaas. Ik lust geen champagne, ben niet bepaald een feestbeest en vind het al helemaal niet fijn dat ik op nieuwjaarsdag constant het risico loop om omhelsd en gekust te worden. Lief bedoeld natuurlijk, maar zo niet mijn ding. En daarbij vind ik vuurwerk maar eng vanwege alle lugubere ongelukken en ook vind ik het verre van ideaal wat betreft Hermie en Moos.

Wat ik wel leuk vind aan deze tijd van het jaar? De oliebollen! De appelflappen! De appelbeignets! En dingetjes met ananas of banketbakkersroom. Kortom, alles wat niet goed voor je is, maar wel lekker. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Jelm en ik hebben vandaag oliebollen van de bakker bij ons om de hoek gehaald en we zijn van plan om morgen de oliebollen van twee bakkers iets verderop te gaan proberen. Een soort oliebollentest, maar dan zonder het zure commentaar van het AD erbij zeg maar.

Mochten de oliebollen jou al wel de neus uit komen, dan heb ik een leuk alternatief. Maak eens een mooie winterse wolkencake! Ik maak niet vaak iets uit een pakje, maar ik moet zeggen, de bakmixen voor wolkencakes van Dr. Oetker zijn echt heel fijn. Je krijgt er zulke heerlijke luchtige cakes van! En het is lekker makkelijk. Ik gebruikte dan ook zo’n bakmix als basis voor deze winterse taart. Ik ging voor de vanille-choco-variant, want dat resulteert in een mooi marmer-effect. Ik decoreerde ‘m met wat witte marsepein en wat geraspte kokos, net sneeuw. Ik plaatste tenslotte wat winterse plastic dennenboompjes en een lichtroze rendier op de taart en klaar was mijn winterse tafereeltje. Leuk toch?
Ingredienten 2

Ingrediënten

1 pak vanille-choco Wolkencake van Dr. Oetker
400 ml slagroom
1 eetlepel suiker
1 eetlepel melk
3 eieren
een paar eetlepels jam of fruitspread
een paar eetlepels geraspte kokos
150 gram witte marsepein
75 gram poedersuiker + een drupje water

Wat moet je doen:

 1. Bereid de wolkencake volgens de aanwijzingen op verpakking.
 2. Laat de cake goed afkoelen en snijd ‘m daarna voorzichtig horizontaal doormidden.
 3. Klop 200 ml slagroom stijf met 1 eetlepel suiker.
 4. Smeer de onderste helft van de taart in met jam of fruitspread. Ik gebruikte een fruitspread met cranberry en granaatappel van de Appie. Erg lekker! Maar je kunt natuurlijk elke jam of fruitspread die je maar wilt gebruiken. 🙂
 5. Verdeel daarna de slagroom erover en strijk dit glad.
 6. Plaats vervolgens de andere cakehelft erop en druk lichtjes aan.
 7. Meng de poedersuiker met een drupje water tot een glazuur. Zet dit even aan de kant tot later gebruik.
 8. Strooi wat poedersuiker op je aanrecht en rol het marsepein uit tot een hele dunne ronde lap met behulp van een deegroller.
 9. Schep een paar eetlepels van het glazuur over de taart en smeer dit uit met behulp van een bak-kwastje. Hierdoor blijft de marsepein beter plakken.
 10. Leg de lap marsepein voorzichtig over de taart en druk dit zachtjes aan. Snijd het overtollige marsepein langs de randen weg.
 11. Besmeer de bovenkant van de taart wederom met een dun laagje van het glazuur. Strooi er vervolgens de kokos overheen.
 12. Decoreer de taart eventueel met wat plastic denneboompjes of andere decoratie. Ik kocht mijn denneboompjes en het rendier bij Intratuin. Maar heel veel winkels verkopen zulke spulletjes en misschien heb je ook nog wel iets leuks in huis. Het maakt de taart echt af! Je had natuurlijk zelf vast wel begrepen dat zulke decoratie niet eetbaar is, maar puur voor de mooi. 😉

Kerst taart 2
Kerst taart 34
Kerst taart 11
Kerst taart 44
Decoratie 3
Kerst taart 45
Leuk is ‘ie geworden hè? Zo simpel, maar ondertussen wel mega schattig. Althans, dat is mijn bescheiden mening, haha. Erg leuk om te serveren op nieuwjaarsdag. 🙂 Maar hij zou het ook zeker goed doen op een kinderfeestje schat ik zo in.

Mocht je deze creatie gaan maken, laat het me dan zeker even weten. Ik ben altijd benieuwd naar het resultaat.

Ik denk dat ik morgen nog wel een blogje plaats, maar zo niet, dan alvast een heel gelukkig nieuwjaar!

 

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter