Koken

Zelf Fries suikerbrood maken + winactie

suikerbrood

Brood bakken doe ik bijna nooit omdat ik iets te ongeduldig ben voor het laten rijzen van het deeg. Maar nu heb ik er een keertje wel de tijd voor genomen en ik heb meteen een van de lekkerste broden gemaakt die je maar kunt bedenken: Fries suikerbrood. En als geboren Fries kan ik natuurlijk heel goed beoordelen of ‘ie goed gelukt is en ja: dat is zeker het geval!

Ik kwam op het idee door mede-Fries Wimke Tolsma. Zij heeft een hele leuke lifestyle blog en is niet alleen online actief, maar heeft ook een erg mooi do it yourself boek uitgebracht vol leuke zelfmakers en recepten. Wimke’s boek draagt de Friese titel Smûk en dat betekent zoveel als knus, gezellig en behaaglijk. En dat is precies wat dit boek uitstraalt. Smûk staat vol simpele recepten en DIY’s waarmee je je leven net even een beetje gezelliger kunt maken. Zo staat er bijvoorbeeld in hoe je zelf kaarsen kunt fabriceren, hoe je lekkere jam kunt maken van zomerfruit en hoe je zo’n heerlijk Fries suikerbrood uit je oven kunt laten verschijnen.

Winnen

Het boek is ingedeeld per seizoen, dus er is voor elke tijd van het jaar fijne inspiratie te vinden. Het leuke is dat je helemaal geen ingewikkelde spullen in huis hoeft te halen om aan de slag te kunnen gaan. Het meeste heb je waarschijnlijk al in huis. De vormgeving van het boek vind ik ook erg mooi gedaan, kortom; een heerlijk boek om lekker veel inspiratie uit op te doen! En dat is precies waar ik heel erg van houd. Jij ook? Ik mag van Wimke een boek weggeven, dus wie weet heb jij er straks ook eentje in handen. Hoe je mee kunt doen? Laat even een comment achter onder deze blogpost of volg me op Instagram en laat een reactie achter onder de smakelijke foto met het suikerbrood. Aanstaande maandag maak ik de winnaar bekend.


Suikerbrood maken

Maar tot zover het boek, terug naar de Fryske sûkerbôle. Om de geur alleen al zou je zo’n heerlijk suikerbrood echt eens moeten bakken. Een zoete geur vermengd met kaneel verspreidt zich door je huis. Dat wil je, geloof mij maar. Wil je dit ook meemaken? Ik deel vandaag Wimke’s recept.

Ingrediënten

150 ml melk
10 gram suiker
1 zakje gedroogde gist
350 gram bloem
1 theelepel zout
20 gram roomboter + 15 roomboter (gesmolten)
2 eieren
3 eetlepels gembersiroop
150 gram kandijsuiker
1 theelepel kaneel
een klein beetje extra roomboter en wat zonnebloemolie voor het invetten

Wat moet je doen:

  1. Giet de melk in een pannetje en verwarm tot lauwwarm. Zet daarna het vuur uit en roer de gist en 10 gram suiker door de melk. Laat een minuutje of tien staan. Het is echt belangrijk dat de melk niet te heet is, anders werkt de gist niet.
  2. Zeef de bloem en roer het zout erdoorheen. Klop een ei los.
  3. Voeg het gistmengsel, 2 eetlepels gembersiroop, 1 geklopt ei en 20 gram gesmolten boter toe aan de bloem.
  4. Kneed het deeg tot een mooie bol. Je kunt dit met de hand doen, maar aangezien het deeg vrij plakkerig is vind ik de deeghaken van de mixer fijner werken.
  5. Vet een kom in met een beetje zonnebloemolie en leg hier de deegbol in. Dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme plek een uur rijzen.
  6. Vet een metalen cakeblik royaal in met boter. Strooi hier wat suiker en gember siroop overheen.
  7. Meng de gesmolten roomboter (15 gram) met de kandijsuiker en kaneel.
  8. Neem het gerezen deeg uit de kom en vouw het wat uit. Strooi de helft van het suikermengsel op het deeg en vouw het deeg weer dicht. Kneed het deeg rustig door.
  9. Vouw het deeg vervolgens weer uit en strooi de rest van het suikermengsel over het deeg. Vouw weer dicht en kneed opnieuw rustig door.
  10. Maak een rechthoek van het deeg. Zorg dat het deeg net zo breed is als je bakblik en rol het deeg op.
  11. Leg de deegrol in het bakblik met de naad naar beneden. Dek weer af met een vochtige theedoek en laat het deeg nog een half uur rijzen op een warme plek.
  12. Verwarm de oven voor op 190 graden. Klop het tweede ei los en bestrijk het suikerbrood hiermee. Strooi er nog een beetje kandijsuiker overheen.
  13. Bak het suikerbrood gedurende 30 minuten mooi bruin en gaar in de oven. Dek het brood halverwege eventueel af met een stukje aluminiumfolie om verbranden te voorkomen.
  14. Stort het brood na het bakken direct.

suikerbrood
suikerbrood
suikerbrood
Zoals gezegd ben ik doorgaans niet zo’n broodbakker, maar dit suikerbrood was echt super goed gelukt. Helemaal in combinatie met een niet al te bescheiden lik roomboter. Echt, smeer zo’n sneetje daarmee in en het is alsof je een gebakje eet. Zó lekker. Ik had verwacht dat mijn zelfgebakken creatie misschien ietsje droger en minder sticky zou zijn dan het suikerbrood van de bakker, maar dat was gewoon niet het geval. Je merkt het, ik ben er gewoon stiekem een beetje trots op, haha.

Hoe dan ook, ik zou zeggen; ga dit recept zeker eens proberen. En mocht je enthousiast geworden zijn over het toffe boek van Wimke, vergeet dan niet om mee te doen aan de winactie!

* Deze blogpost betreft een samenwerking. 


Dit vind je denk ik ook leuk:

3 Comments

  • Reply
    Kelly
    24 mei 2021 at 10:59

    Dit ziet er méga lekker uit zeg.

  • Reply
    Mariska
    24 mei 2021 at 16:05

    Oh lekker Fries suikerbrood, hiervan hebben we gesmuld toen we eindelijk eens deze provincie bezochten rond de kerstdagen. Wat tof boek ook, zeker in deze tijd met corona lijkt me dat heel inspirerend!

  • Reply
    Vera
    25 mei 2021 at 09:02

    Wat een leuk boek!
    En je suikerbrood ziet er ook zeker niet verkeerd uit, idd iets om trots op te zijn.

  • Laat een berichtje achter