Vorige week schreef ik over onze reis naar de Antillen en de bizar lekkere cocktails die ik op Aruba dronk. Maar ook op Curaçao heb ik veel lekkere dingen geproefd en er is één gerecht dat ik thuis nog regelmatig namaak; kipballen. Het stond serieus zo onbeholpen op de menukaart. Grappig, maar vooral heel lekker. Ik at dit in een leuk en knus restaurantje in Willemstad, genaamd Mundo Bizarro. Mocht je ooit een keer op Curaçao zijn, ga daar dan zeker eens eten.
Terug naar de kipballen. Ze zijn gevuld met kruidenroomkaas en omwikkeld met parmaham. Niet erg moeilijk en daarom lukte het mij goed om ze thuis na te maken. Ik vind het een leuk recept voor als er iemand komt eten en heb het al meerdere mensen uit mijn omgeving voorgeschoteld. Vandaag laat ik zie hoe je deze ‘ballen’ kunt maken.
Ingrediënten:
Kipfilet
Kruidenroomkaas
Plakjes parmaham
De hoeveelheden hangen af van het aantal personen. Van één kipfilet kun je twee kipballen maken, dat is genoeg voor één persoon. Per kipbal heb je drie plakjes parmaham nodig. Ik raad aan om een klein en goedkoop kuipje kruidenroomkaas te kopen, aangezien je dit op rauwe kipfilet gaat smeren. Doordat je steeds met het mes dat de rauwe kipfilet heeft aangeraakt teruggaat naar het kuipje roomkaas, kun je de roomkaas daarna niet meer gebruiken voor andere gerechten. Ik gooi het kuipje daarom altijd weg nadat ik dit gerecht heb gemaakt. Zonde, maar het is beter dan ziek worden door kruisbesmetting. Bij de Lidl kost een kuipje roomkaas 59 cent, dus dat is goed te doen. Doordat de parmaham van zichzelf al heel zout is, voeg ik geen extra zout toe. Verdere kruiden zijn ook niet nodig, omdat de kruidenroomkaas al voor veel smaak zorgt. Dus met slechts drie ingrediënten kun je een heel smakelijk vleesgerecht op tafel zetten, hoe leuk is dat?
Wat moet je doen:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrische stand). Leg alvast wat cocktailprikkertjes of houten stokjes in koud water, zodat ze later in de oven niet verbranden.
2. Leg de kipfilets plat neer en snijd deze open, zoals je ook een bolletje opensnijdt. Je krijgt dan een grotere lap.
3. Bedek de kipfilets met plasticfolie. Sla met een vleeshamer of een deegroller voorzichtig op de kip, zodat deze nog platter wordt. Hoe dunner de kip, hoe beter je ermee kunt werken.
4. Snijd de lappen kipfilet daarna door de helft. Smeer de plakken kip vervolgens royaal in met kruidenroomkaas.
5. Rol de kipfilet daarna op tot een bolletje, met de roomkaas naar binnen. Rol vervolgens de plakjes parmaham om de kip en draai de kipbal daarna nog even voorzichtig rond in je handen, zoals je ook met een gehaktbal doet.
6. Vet een ovenschaal(tje) in met wat olie. Leg de kipballen in de schaal en steek de prikkertjes erin.
7. Plaats de ovenschaal voor 25 minuten in de voorverwarmde oven.
En klaar zijn je kipballen! Ik serveer ze graag met wat gebakken aardappelpartjes of krieltjes en een lekkere salade. Eet smakelijk!
No Comments