Nog een nachtje slapen en dan is het Valentijnsdag. Dat klinkt alsof ik er echt naar uitkijk, maar eerlijk gezegd is dat niet het geval. Ik doe eigenlijk meestal niet echt iets met Valentijn. Jij wel? Maar het is natuurlijk wel een prima excuus om even iets lekkers te maken en om gezellig aan het decoreren te slaan. Want daar houd ik dan weer wel van. 🙂 Ik maakte een eenvoudige, maar heerlijke citroenkwarktaart die ik met wat bloemen omtoverde tot een echte eye-catcher. Vind ik zelf dan. 😉 Benieuwd hoe je deze Pinterest-waardige taart kunt maken? Lees dan verder.
Ingrediënten van de citroenkwarktaart:
750 gram magere kwark
250 ml slagroom
175 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
1 citroen (rasp + sap)
12 blaadjes gelatine
250 gram haverkoekjes
100 gram roomboter
voor de decoratie:
verse bloemen
plastic folie
eventueel wat plakband
Wat moet je doen:
- Maal de koekjes fijn in een keukenmachientje. Heb je die niet? Je kunt de koekjes ook verkruimelen door ze in een plastic zak te doen en er met een deegroller op te slaan.
- Smelt de boter. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter.
- Pak er een springvorm bij met een diameter van ongeveer 25 cm. Bekleed de bodem met bakpapier.
- Schep de koekkruimels in de vorm en druk dit met behulp van de bolle kant van een lepel aan tot een egale bodem. Zet de taartbodem daarna even weg in de koelkast.
- Week de gelatineblaadjes in een kom met koud water.
- Pak een klein pannetje en giet er een bodempje van de slagroom in. Doe de rest van de slagroom in een kom en klop dit lobbig.
- Mix in een andere kom de kwark met de suiker. Voeg ook de citroenrasp toe. Snijd de citroen daarna doormidden en knijp de beide helften uit. Denk erom dat alleen het sap in de beslagkom belandt en niet de pitjes. 😉 Mix dit tot een egaal mengsel.
- Verwarm ondertussen het bodempje slagroom in het pannetje. Breng het tot net tegen de kook aan en zet het vuur daarna uit. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze door de warme slagroom tot ze opgelost zijn.
- Schep de lobbig geklopte slagroom bij het kwarkmengsel en spatel dit door elkaar.
- Giet ook de opgeloste gelatine erbij en spatel dit door het slagroom-kwark-mengsel.
- Pak de springvorm er weer bij en giet het mengsel in de vorm. Dek de springvorm af en laat de citroenkwarktaart minstens drie uur opstijven in de koelkast.
- Ga voorzichtig met een mesje langs de randen van de springvorm om ervoor te zorgen dat de taart niet aan de springvorm blijft plakken. Klik de springvorm daarna open en ga aan de slag met het decoreren van de taart.
Decoreren met bloemen
- Knip de bloemen kort af. Zorg ervoor dat je nog één à twee centimeter van de steel aan elke bloem laat zitten.
- Wikkel wat plasticfolie om de steeltjes. Plasticfolie plakt doorgaans redelijk goed aan elkaar van zichzelf, maar mocht het niet helemaal lekker strak om het steeltje blijven zitten, wikkel dan nog een klein plakbandje om het steeltje.
- Steek de bloemen daarna voorzichtig in de taart. Het is wel slim om de taart pas vlak voor het serveren te decoreren met de bloemen. Met dooie bloemen sla je de plank natuurlijk mis. 😉
Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet had verwacht dat ik deze taart zo lekker zou vinden. Ik ben zelf niet per se een fan van de smaak van citroen, maar ik merk dat ik het steeds meer ga waarderen. Waarom ik dan toch een citroenkwarktaart gemaakt heb? Ik had het nog nooit eerder gemaakt en ik houd ervan om nieuwe dingen uit te proberen. Maar ik weet zeker dat ik deze taart vaker ga maken, want ik blijf er maar van eten. Hij is romig, fris en precies zoet genoeg. Een puntje van deze taart is ook heerlijk als toetje. Ga ik vanavond doen, want oma komt bij ons eten en ik heb nog stukjes genoeg in de koelkast staan.
En zijn de bloemen niet leuk? Zo simpel, maar het staat meteen zo feestelijk. Perfect voor Valentijnsdag toch? Of voor een andere feestelijke gelegenheid, want feestelijk is deze taart sowieso.
Wat vind jij ervan? Ga jij deze citroenkwarktaart ook eens proberen?
Ps. Heb je interesse in meer recepten met citroen? Check dan het recept voor een citroencake met romige topping en het recept voor mini citroencakejes met glazuur even.
2 Comments
Rowan
14 februari 2018 at 10:24Wat een heerlijke taart zeg! En hij is ook echt prachtig geworden, met die bloemen!
Truusje
14 februari 2018 at 10:27Dankjewel!