Koken

Budgetchallenge #12 Ovengroente met zoete aardappel en pittige gehaktballetjes


Yes, ik heb me weer aan de budgetchallenge gewaagd! Deze rubriek was een poosje geruisloos van de blog verdwenen omdat ik het even niet aan tijd had. Het kost toch altijd net wat extra moeite omdat je met dat schamele budget zit te pannenkoeken. Ik was druk met verschillende blogposts voor Pasen en bovendien wisselde ik van werk. Maar Pasen is allang weer geweest en wat werk betreft heb ik mijn ritme hervonden, dus er waren geen excuses meer om deze challenge langer uit te stellen. En ik vind deze challenge ook veel te leuk om te laten verdwijnen, dus ik ging er weer voor!

Zoals meestal startte ik mijn speurtocht naar koopjes bij de groenteboer. Ik zag dat de courgettes en aubergines op het moment niet duur zijn. Ook de zoete aardappelen zijn nog steeds spotgoedkoop bij m’n groenteboer. Ik besloot zowel de groente als de oranje piepers mee te nemen. Bij de Albert Heijn kocht ik wat gehakt en daar draaide ik pittige balletjes van. Ik gooide alles op een bakplaat en schoof de hele mikmak in één keer de oven in. Dit gerecht is dus niet alleen goedkoop, maar ook nog lekker makkelijk.

Wil je weten waaraan ik mijn vier euro precies uitgaf en ben je benieuwd naar het recept? Lees dan zeker verder.
Ovengroente 1

Boodschappen

500 gram zoete aardappel (groenteboer) – €0,50
1 courgette (groenteboer) – €0,50
1 aubergine (groenteboer) – 0,50
1 kleine ui (groenteboer) – €0,14
300 gram rundergehakt (Albert Heijn) – €1,89
1 rode peper (Albert Heijn) – €0,29

Lekker veel groente en toch nog onder de vier euro. Daar houd ik van! Uit mijn keukenkastje pakte ik een paar tenen knoflook, paneermeel, zout en wat kruiden. Uit de koelkast viste ik een flesje ketjap manis.
Ingredienten

Ingrediënten

voor 2 à 3 personen 

500 gram zoete aardappel
1 courgette
1 aubergine
1 ui
2 teentjes knoflook
4 eetlepels olijfolie
1 rode peper
300 gram rundergehakt
2 eetlepels ketjap manis
een handje paneermeel
zout
± 2 theelepels gerookt paprikapoeder
een snufje chilipoeder

Wat moet je doen:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Voeg het gehakt toe aan een kom. Pers één teentje knoflook uit boven het gehakt. Snijd het uitje fijn en hak de peper in kleine stukjes. Voeg dit eveneens toe aan het gehakt, samen met de ketjap manis, een snufje zout en het paneermeel. Kneed er kleine balletjes van. Ik maakte er achttien stuks.
 3. Was de zoete aardappels onder de kraan en droog ze goed af. Laat de schil zitten. Snijd de aardappels in niet al te dikke stukjes.
 4. Was de aubergine en de courgette. Snijd de groente in plakjes.
 5. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Leg de aardappels en de groente op de plaat.
 6. Voeg vier eetlepels olijfolie toe aan een kopje. Knijp het andere teentje knoflook uit en roer de knoflook door de olie.
 7. Giet de knoflookolie over de groente en de aardappels op de bakplaat.
 8. Strooi het gerookte paprikapoeder erover. Voeg naar smaak wat chilipoeder toe. Bestrooi de groente en de zoete aardappels bovendien met een beetje zout.
 9. Hussel alles goed door elkaar. Plaats vervolgens de balletjes tussen de groente en aardappels op de bakplaat.
 10. Schuif de plaat de oven in en bak alles in zo’n 25 à 30 minuten gaar.

Ovengroente 5 Ovengroente 6 Ovengroente 11 Ovengroente 12 Ovengroente 13
Je moet even wat snijden en een paar balletjes draaien, maar daarna neemt de oven het over. Zo gemakkelijk! Ik houd er echt van om alles op één bakplaat te klappen en klaar is kees. Je maakt geen pan vies, dus dat scheelt weer afwas. Nu hebben wij een vaatwasser, maar dan nog. 😉 Wel dien ik zo’n maaltijd graag op in een ovenschaal, dat staat net even wat leuker op tafel. En dan hoef je ook niet bang te zijn dat je je grijpgrage vingers brandt aan de hete bakplaat.

Ik vind dit echt een geslaagde maaltijd, alles past zo goed bij elkaar. Vooral de pittige balletjes zijn top. Als je iets minder van pittig houdt kun je natuurlijk ook een half pepertje toevoegen. Ikzelf vond een heel pepertje goed te doen, omdat het zoete van de ketjap manis het scherpe er een beetje vanaf haalt. Echt lekker hoor. Ga jij dit ook eens maken? Laat het me dan zeker even weten, dat vind ik leuk. 🙂


Dit vind je denk ik ook leuk:

4 Comments

 • Reply
  Roos
  14 mei 2017 at 11:44

  Dit ziet er zó lekker uit, wat een goed idee! 🙂

  • Reply
   Truusje
   14 mei 2017 at 20:00

   Dank je wel! 🙂

 • Reply
  Rowan
  14 mei 2017 at 15:21

  Wat een leuk recept! Het ziet er heerlijk uit en fijn dat het zo budget is!

  • Reply
   Truusje
   14 mei 2017 at 19:59

   Dank je wel. Het was ook zeker lekker, echt het maken waard. 🙂

  Laat een berichtje achter