Koken

Franse appeltaart


Jelm heeft één keer in zijn leven een appeltaart gebakken. Niet bepaald vaak, maar die ene keer was wel echt een groot succes. Alleen welk recept had hij ook alweer gebruikt? Het is inmiddels jaren geleden, dus ik moest er een tijdje voor in mijn geheugen graven Maar gelukkig is mijn geheugen vrij goed, vooral als het op lekkere recepten aankomt. Opeens schoot het me te binnen; een recept van de blog Keukenliefde, dat was het!

Een tijdje geleden heb ik dit memorabele recept nogmaals gemaakt omdat ik een zakje appels van mijn zusje had gekregen. Zij kreeg ze niet meer op voor haar vakantie en weggooien is natuurlijk zonde. Dus hup, eindelijk die appeltaart nog eens gebakken. Hij was nog net zo lekker als in onze herinnering, dus daarom deel ik dit succesnummer graag op de blog. 🙂

Ingrediënten

voor de bodem:

225 gram bloem
100 gram koude boter, in blokjes
50 gram suiker
1 eierdooier
een snufje zout

voor de vulling:

6 Elstar appels
200 ml slagroom
3 eidooiers
40 gram suiker
30 gram bloem
1 theelepel kaneelpoeder

voor de kruimellaag:

150 gram bloem
80 gram suiker
100 gram koude boter, in blokjes

verder nodig:

een (vlaai)vorm met een diameter van 28 cm

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de vorm in met boter of gebruik een bakspray.
  2. Begin met het maken van de bodem. Meng de bloem, de suiker en het zout in een kom. Kneed vlug met koude handen de boter erdoorheen tot er kruimels ontstaan. Doe de eidooier en 1 eetlepel koud water erbij en kneed nog even door. Stort het kruimeldeeg in de bakvorm en druk met je handen stevig in de vorm. Zorg voor een opstaand randje van ongeveer 1 cm.
  3. Maak vervolgens de kruimellaag. Dit doe je door de suiker, bloem en boter met je handen te mengen tot een kruimeldeeg. Zet even apart tot later gebruik.
  4. Ga dan verder met het maken van de vulling. Schil alle appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in dunne schijfjes.
  5. Doe de slagroom, suiker, eidooiers en kaneelpoeder in een kom en mix dit door elkaar. Zeef de bloem erboven en mix verder tot een glad beslag.
  6. Verdeel de appelplakjes over de taartbodem en schenk het beslag eroverheen.
  7. Pak dan het kruimeldeeg er weer bij en verdeel dit over de appelvulling.
  8. Schuif de taart in de oven en bak ‘m gedurende 40 minuten goudbruin en gaar.
  9. Haal de taart na een kwartiertje uit de vorm en laat ‘m verder afkoelen op een rooster.
  10. Serveer ‘m met wat poedersuiker of vers geklopte slagroom.




Deze appeltaart vind ik het allerlekkerste als ‘ie een tijdje in de koelkast heeft gestaan. Beetje slagroom erop en genieten maar! Vergeleken met de traditionele appeltaart die ik meestal maak is deze een stuk lichter en minder zwaar. Kun je rustig twee puntjes van eten. Of drie. 😉

Wat denk jij van dit recept? Mocht je ‘m goed willen onthouden, pin deze appeltaart dan vooral op Pinterest. ♥

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

  • Reply
    Audrey
    14 mei 2019 at 09:37

    Oe, dit ziet er goed uit! Lijkt wel een beetje op een mix tussen appeltaart en appelkruimelvlaai omdat-ie wat lager is. Ik had niet verwacht dat de bodem goed stevig zou worden met die natte vulling erin!

    • Reply
      Truusje
      14 mei 2019 at 10:10

      Klopt, dat verbaasde mij ook in het begin. Toen mijn vriend deze taart voor het eerst maakte was ik sceptisch. Dat kan toch nooit goed komen met die vulling, dacht ik. Maar dat kwam het dus wel. Heel erg lekkere taart!

    Laat een berichtje achter