Koken

Kaneel pavlova’s met aardbeien, karamelsaus en sinaasappelrasp

Kaneel pavlova's met aardbeien, karamelsaus en sinaasappelrasp

Elk jaar met kerst maak ik wel een keertje pavlova. Ik vind het zo’n ontzettend feestelijk toetje en je kunt er zoveel kanten mee uit! Gewoon simpel met slagroom met rood fruit is al heerlijk. Maar je kunt er zoveel meer variaties op bedenken. Wat dacht je van een pavlova met de smaken van tiramisu? Of een pavlova met stoofpeertjes en cranberrycompote? Ook voor dit jaar ontbrak het me niet aan inspiratie: ik maakte nu kaneel pavlova’s met aardbeien, karamelsaus en sinaasappelrasp. Heerlijk zoet, knapperig, romig en tegelijkertijd ook fris door de sinaasappelrasp. Echt een heerlijk toetje.

Wil je dit ook maken? Natuurlijk deel ik graag het recept.

Ingrediënten

voor 4 kaneel pavlova’s

3 eieren (op kamertemperatuur)
180 gram fijne kristalsuiker
1 theelepel kaneel
1 theelepel azijn
1 theelepel maïzena
250 ml slagroom

voor de karamelsaus

100 gram suiker
3 eetlepels water
100 ml slagroom
50 gram roomboter

verder nodig

rasp van 1 sinaasappel
handje verse aardbeien
Ingrediënten kaneel pavlova's
Kaneel pavlova's met aardbeien, karamelsaus en sinaasappelrasp

Wat moet je doen:

 1. Begin met het maken van de meringues. Verwarm de oven voor op 90 graden en leg een bakpapiertje op een bakplaat.
 2. Meng de maïzena met de azijn en roer er een glad papje van. Zet dit even aan de kant voor later gebruik.
 3. Splits de eieren voorzichtig. Breek ze één voor één boven een kommetje. Het is heel belangrijk dat er geen spoortje eigeel in het eiwit terecht komt.
 4. Giet de eiwitten in een vetvrije beslagkom. Pak de mixer erbij en mix de eiwitten op een lage stand luchtig.
 5. Na een paar minuten mixen zul je zien dat het schuim wat steviger begint te worden. Zet de mixer op de hoogste stand en voeg lepel voor lepel de suiker toe. Gooi ook de kaneel erbij.
 6. Giet het azijn-maïzena-papje erbij.  Zet de mixer in de hoogste stand en mix alles nog even door. Zodra je eiwitschuim stevig is en glanst, kun je de mixer uitzetten. Het eiwitschuim moet zo stevig zijn dat het in stijve pieken blijft staan als je er met een garde doorheen bent gegaan. De ultieme test: houd de kom even op de kop. Als je schuim goed stevig is valt het er niet uit!
 7. Schep het eiwitschuim in een spuitzak. Spuit vier royale rondjes met een diameter van ongeveer 10 cm op de bakplaat. Heb je geen spuitzak? Je kunt eventueel ook gewoon hoopjes maken met behulp van een lepel. Ik gebruikte een spuitzak en zorgde ervoor dat de randen iets hoger werden dan het middelste gedeelte. Net een vogelnestje.
 8. Schuif de bakplaat de oven in. Hoelang het duurt voor de meringues goed zijn hangt een beetje van je oven af. Mijn meringues waren na ongeveer anderhalf uur perfect. Ze moeten krokant aan de buitenkant zijn en heerlijk zacht en marshmellow-achtig aan de binnenkant. Laat de meringues goed afkoelen.
 9. Maak ondertussen de karamelsaus. Doe de suiker in een steelpannetje samen met het water. Zet het vuur aan en laat het mengsel langzaam vloeibaar worden en bubbelen.
 10. Verwarm ondertussen in een ander pannetje de slagroom of zet het even in de magnetron.
 11. Het is van belang dat je niet gaat roeren in de pan met het suikermengsel, hoe verleidelijk ook. Als het suikermengsel na een minuutje of vijf een lichtbruin begint te kleuren zet je het vuur heel laag.
 12. Roer de warme slagroom erdoorheen. Dit gaat heel erg bruisen. Blijf voorzichtig doorroeren.
 13. Haal de pan van het vuur en laat een klein beetje afkoelen. Roer vervolgens de roomboter erdoorheen.
 14. Klop de slagroom stijf en doe in een spuitzak. Vul de afgekoelde meringues met slagroom.
 15. Was een sinaasappel goed schoon onder de kraan en droog af. Rasp met een zesteur mooie sliertjes van de schil van de sinaasappel.
 16. Garneer de kaneel pavlova’s met verse aardbeien. Giet er wat karamelsaus overheen en maak de kaneel pavlova’s af met een beetje sinaasappelrasp.

Kaneel pavlova's met aardbeien, karamelsaus en sinaasappelrasp
Kaneel pavlova's met aardbeien, karamelsaus en sinaasappelrasp
Kaneel pavlova's met aardbeien, karamelsaus en sinaasappelrasp

Kaneel pavlova’s met aardbeien, karamelsaus en sinaasappelrasp

En pavlova’s zijn niet alleen heel lekker om te eten, ze zien er ook nog eens heel feestelijk uit. Al helemaal als je er een leuk feestelijk prikkertje insteekt. Een moeite van niks, maar het doet zoveel!

Wat denk jij van dit feestelijke toetje? Ga jij het eens proberen?

Ps. Ben je enthousiast geworden over dit recept? Pin het gerust op Pinterest!

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter