In mijn computer heb ik altijd allerlei lijstjes staan. Vol met ideeën over recepten en andere dingen om te bloggen. Rond het thema kerst heb ik natuurlijk ook een lijstje. Punt is alleen dat ik altijd overloop van de inspiratie en dus krijg ik lang niet alles af. Ook voor dit jaar heb ik alweer meer ideeën bedacht dan ik heb kunnen uitvoeren. Nou ja, blijft het lekker op het lijstje staan voor volgend jaar. 🙂
Op de valreep wil ik nog wel een lekker salade-recept met je delen. Ik maakte een feestelijke salade met sinaasappel, geitenkaas en bietjes. Dat laatste klinkt misschien niet zo heel sprankelend, maar is het juist wel. Ik gebruikte namelijk chioggia bietjes. Klinkt heel Italiaans en dat is het ook. En oh joh, wat zijn dat een pareltjes. Als je ze opensnijdt komen hun prachtige kleuren tevoorschijn, rozerood met wit. Je kunt ze prima rauw eten en ze maken van elke salade meteen iets bijzonders.
Wil je deze prachtige salade ook eens maken? Doe dat zeker, want het smaakt overheerlijk en is stiekem zo gepiept. Hierbij het recept.
Ingrediënten
voor vier personen
150 gram rucola slamelange (eikenblad slamelange kan ook of veldsla, wat jij maar lekker vindt)
100 gram geitenkaas
2 chioggia bietjes
1 ½ sinaasappel
voor de dressing:
sap van een halve sinaasappel
1 sjalotje
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel honing
1 theelepel grove mosterd
peper en zout
Wat moet je doen:
- Snijd het sjalotje ragfijn.
- Knijp met de hand een halve sinaasappel uit en vang het sap op in een kommetje. Denk even om eventuele pitjes, die kunnen weg.
- Roer de olijfolie, de mosterd en de honing erdoor.
- Voeg het gesnipperde sjalotje toe en breng op smaak met wat peper en zout. Roer nogmaals goed door. En klaar is je dressing.
- Schil de bietjes en snijd er hele dunne plakjes van. Ik gebruikte hier een mandoline voor, maar met een scherp mesje kan het ook.
- Snijd de sinaasappels in partjes.
- Leg de sla in een kom of op een mooie grote schaal. Verdeel de plakjes biet en de sinaasappelpartjes erover.
- Verkruimel de geitenkaas en verdeel dit over de salade.
- Schep er wat van de dressing overheen en serveer de rest er los bij voor wie nog extra dressing wil.
Mooi zijn die bietjes hè? Ik vind ze zo prachtig! Ze maken deze salade in één klap feestelijk.
Ik hoef deze kerst niet veel zelf te doen, want er wordt voor ons gekookt en we gaan ook nog uit eten. Maar morgen sta ik wel in de keuken om een kleine lunch/brunch te maken. Ik heb Turks brood en smeersels en ga een preisoepje maken. En bruschetta’s, dat wilde Jelm graag. En deze salade, die ga ik morgen ook weer maken. Nu al zin in. 🙂
Wat denk jij van dit recept?
2 Comments
Audrey
26 december 2019 at 09:42Die bietjes zijn inderdaad echt prachtig! Ik ben dol op recepten die er indrukwekkend uitzien maar stiekem heel erg makkelijk zijn, haha!
Truusje
30 december 2019 at 20:52Precies dat, ik heb dat ook!