Koken

Rode kool salade met sinaasappel en feta


Fotogenieke bordjes, schalen, bestek; ik ben er gek op. Op vakantie in Frankrijk scharrelde ik dan ook opgewekt door een schuur vol oude meuk, door de Fransen heel charmant brocante genoemd. En natuurlijk vond ik wat en natuurlijk kon ik niet wachten om mijn nieuwe aanwinsten op een foodfoto te laten schitteren. Vandaag is de dag! Ik ging aan de slag met mijn mooie ‘nieuwe’ schaal en vond dat daar een salade op moest komen te liggen. En toevallig had ik onlangs nog een lekker receptje voor een salade met rode kool bedacht. Match made in heaven.

Wellicht dat jij minder geïnteresseerd bent in oeroud servies, maar meer in de salade. Vertel ik ook graag meer over. Deze rode kool salade bevat sinaasappel, feta, rozijnen en tijm en dat is een heerlijke combinatie. Een homemade dressing maakt het af. Een heel erg lekker recept en zo gemaakt. Vooral als je een mandoline hebt. Echt een geinig ding om te hebben, ik ben er graag mee in de weer. Maar mocht je er niet eentje hebben: met een scherp mes kun je de rode kool ook prima in dunne reepjes laten veranderen.

Genoeg getypt, op naar het recept!

Ingrediënten

voor de salade:

½ rode kool
75 gram rozijnen
paar takjes verse tijm
1 ½ sinaasappel
100 gram feta

voor de dressing:

sap van een halve sinaasappel
1 sjalotje
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel honing
1 theelepel grove mosterd
peper en zout

Wat moet je doen:

  1. Zet een pan op het vuur met een halve liter water. Breng aan de kook.
  2. Schaaf dunne reepjes van de rodekool met behulp van een mandoline. Heb je die niet? Gebruik dan een scherp mes en snijd zo dun mogelijke reepjes.
  3. Doe de rode kool in een vergiet en giet het kokendhete water eroverheen. Laat vervolgens goed uitlekken.
  4. Maak ondertussen de dressing. Snipper het sjalotje heel fijn. Klop vervolgens alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Zet even aan de kant.
  5. Schil de sinaasappels en snijd ze in dunne partjes.
  6. Hussel de dressing door de uitgelekte rode kool.
  7. Verdeel de partjes sinaasappel over de salade en ook de rozijnen.
  8. Rits wat tijm van de takjes en strooi dit over de salade.
  9. Verkruimel tot slot de feta en verdeel dit het geheel.



Ikzelf vind rozijnen heel erg lekker, maar ik weet dat niet iedereen deze kleine gedroogde druifjes erg kan waarderen. Mocht je er niet zo kapot van zijn, vervang de rozijnen dan door kleine stukjes appel. Is ook heel lekker!

En wat is rode kool een mooie groente hè? Ik moet eerlijk zeggen dat ik meestal rode kool uit de vriezer eet, maar eigenlijk moet ik veel vaker gewoon een vers kooltje kopen. Al was het maar omdat ze zo mooi zijn als je ze opensnijdt. En natuurlijk omdat je er heerlijke salades van kunt maken, zoals deze dus. Echt een aanrader!

Wat denk jij van deze rode kool salade? Mocht het je lekker lijken, pin ‘m dan vooral op Pinterest.


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

  • Reply
    Sanne
    22 juli 2020 at 10:23

    Wat een toffe schaal! Helemaal leuk dat er meteen een fijne reisherinnering aan vastplakt. De salade lijkt me ook heel lekker, zou deze combinatie zelf nooit bedacht hebben. Heb helaas geen mandoline in huis. Waar gebruik je die zoal voor? Misschien toch een interessante aankoop!

  • Reply
    Truusje
    22 juli 2020 at 13:44

    Ik gebruik ‘m als ik zoetzure komkommer wil maken. Je kunt er perfecte schijfjes komkommer mee schaven. 🙂 Verder vind ik het heel handig als je zelf colslaw wilt maken. Je kunt natuurlijk voorgesneden wortel en kool in de supermarkt kopen, maar ik vind het leuker om het zelf te doen. Is ook goedkoper. 🙂

  • Laat een berichtje achter