Daar gaan we dan, de eerste blogpost van 2017. Ik heb er zin in! Ik begin meteen goed, want ik doe namelijk mee aan een hele leuke challenge van Nestlé. Ik ga twee baksels maken met daarin allerlei chocolade van Nestlé. Ik zag deze actie voorbijkomen op 2wmn, waar Willemijn en Martine een grote indrukwekkende taart maakten met Kitkat, Smarties en Rolo’s. Je kon je opgeven als bloginsider en meebakken, iets wat ik natuurlijk direct gedaan heb. Je kunt een keukenmachine winnen trouwens. Ook een goede reden om mee te doen dacht ik zo, want ik WIL zo’n ding. ♥
Op oudjaarsdag werd er een grote doos vol chocola bezorgd bij mijn huis. Ik heb alles even goed bekeken en besloot om voor mijn eerste baksel aan de slag te gaan met de Smarties. Ik heb goede herinneringen aan deze vrolijk gekleurde chocolaatjes, die ik in mijn kinderjaren heel vaak naar binnen heb gewerkt. 😉 Heb er vandaag trouwens ook weer een paar gegeten en ze waren nog steeds net zo lekker als in mijn herinnering.
Omdat ik het laatst zo leuk vond om een marmercake te bakken besloot ik dat nu weer te doen. Ik koos dit keer voor een tulbandvorm en voegde ook wat sinaasappelrasp toe. Wat druipende gesmolten melkchocolade en een lading Smarties maken het af. Ben je benieuwd hoe ik deze eerste opdracht van Nestlé heb volbracht? Lees dan verder voor het recept en het resultaat natuurlijk. En help duimen of bidden, wat jij wilt, voor die keukenmachine. 😉
Ingrediënten:
250 gram zelfrijzend bakmeel
250 gram suiker
250 gram roomboter (op kamertemperatuur)
5 eieren (op kamertemperatuur)
een snufje zout
1 vanillestokje
1 sinaasappel
100 gram pure chocolade
100 gram melk chocolade
ongeveer 50 gram Smarties
een klein klontje roomboter en een eetlepel bloem voor het invetten van de bakvorm
Wat moet je doen:
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Voeg de boter, het zout en de suiker toe aan een beslagkom. Snijd het vanillestokje open schraap het merg eruit, voeg dit ook toe. Mix een paar minuten goed door.
- Zet ondertussen een pan op het vuur met een bodempje water erin. Hang hier een kleinere pan of kom boven en verwarm de pure chocolade au bain-marie. Laat de gesmolten chocolade daarna een beetje afkoelen.
- Voeg één voor één de eieren toe aan de gemixte boter. Mix goed door tot het ei is opgenomen en voeg daarna pas een volgende toe.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel en spatel dit door het beslag.
- Pak er een tweede kom bij. Schep 1/3 van het beslag in de kom. Voeg hier de gesmolten chocolade aan toe en spatel dit goed door.
- Rasp de schil van een sinaasappel en voeg dit toe aan het andere gedeelte van het beslag in de eerste kom. Spatel goed door. Je hebt nu een chocoladebeslag en een wit beslag met sinaasappelrasp.
- Vet een tulband in met een beetje boter. Voeg één eetlepel bloem toe en verdeel dit goed door de vorm, zodat de cake er niet aan zal blijven plakken.
- Schep een laagje van het witte beslag in de vorm. Schep daarna het chocoladebeslag in de vorm. Eindig met een laag van het witte beslag.
- Pak er een houten stokje bij en maak zigzagbewegingen door het beslag, zodat er een marmerpatroon ontstaat.
- Plaats de cake in de oven en bak deze in ongeveer 60 à 70 minuten gaar. Check met een houten prikker of de cake gaar is. Komt deze er schoon uit? Dan is je mamertulband klaar!
- Haal de cake uit de oven en zet op een rooster of je fornuis zodat hij goed van alle kanten kan afkoelen. Stort hem na ongeveer een uurtje op een bord.
- Smelt de melkchocolade au bain-marie. Ik koos voor nu voor melkchocolade, maar puur of wit kan natuurlijk ook. Giet de chocolade over de afgekoelde tulband. Versier de cake rijkelijk met Smarties.
Soms bedenk je iets en dan pakt het ‘mwah’ uit. Maar het tegenovergestelde komt af en toe ook voor. Dan bedenk je iets, en dan lukt het in één keer knettergoed. Daar houd ik nou van. Ik wil mezelf natuurlijk geen veer in mijn reet douwen, maar ik doe het toch maar even, want dit baksel behoort duidelijk tot die laatste categorie. Het lukte gewoon allemaal knettergoed. De cake brandde niet aan, kwam perfect uit de vorm en ook het marmereffect vind ik mooi gelukt. De smaak van chocolade en sinaasappel past goed bij elkaar en de feestelijke Smarties geven deze marmertulband echt iets extra’s. Had ik trouwens al gezegd dat ‘ie ook nog eens goed smaakt? Ik kan mijn lezers helaas geen stukje meer laten proeven, want ik heb ‘m uitgedeeld aan mensen in mijn straat. Die me veelal vriendelijk binnenlieten, ook al had ik een gigantisch mes bij me. 😉
Om kans te maken op de keukenmachine moet ik nog één baksel met Nestlé chocolade verzinnen en maken. Ik ga daar denk ik zaterdag mee aan de slag. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in. Ik vind dit zo’n leuke challenge! Ik heb al wat ideetjes, maar dat zie je later allemaal wel op de blog voorbijkomen. Ga jij deze marmertulband ook eens proberen?
6 Comments
Marlous
3 januari 2017 at 16:57Prachtige foto’s weer! En omg, zo’n doos vol chocolade mag ook wel bij mij bezorgd worden ;-). Ik hoop dat je de keukenmachine wint!
Truusje
3 januari 2017 at 17:46Haha, dank je wel! 🙂
Sharon Siekmans
8 september 2019 at 20:42Ik heb hem vanmiddag ook gemaakt als proef voor mijn zoontjes verjaardag. Hij zag er mooi uit, de smaak is goed maar ik vond hem een beetje droog. Heb je daar nog tips voor om dat tegen te gaan?
Hij moet volgende week wel perfect zijn natuurlijk
Truusje
9 september 2019 at 09:13Hoi Sharon,
Wat leuk dat je ‘m wilt serveren op je zoontjes verjaardag! Als een cake een beetje droog is uitgevallen komt dat vaak door de baktijd. Waarschijnlijk heb je ‘m net ietsje te lang gebakken. Mijn oven deed er ongeveer 70 minuten over, maar elke oven is anders. Ik zou bij ongeveer 60 minuten even in de cake prikken. Komt de prikker er schoon uit? Dan is de cake gaar. Anders nog even in de oven laten staan. Goed in de gaten houden, dan komt het vast goed. Succes!
Sharon
21 september 2019 at 20:43Dit keer was hij precies goed! (Er staat een foto onder je Pinterest post ;))
Truusje
23 september 2019 at 09:19Wat ontzettend leuk!