Koken

Sinterklaastaart met sinaasappel en chocolade kruidnoten


Ik kreeg last minute inspiratie voor nog een Sinterklaastaart. Ik twijfelde even. Zou ik hem nog maken of niet? Maar aangezien het nog (net) geen vijf december is besloot ik vandaag toch lekker aan de bak te gaan. En maar goed ook, want de taart is behoorlijk gelukt zoals ik het in mijn hoofd had, yes! Alleen het fondant werd een beetje een frommelig verhaal, maar ook dat had ik vooraf eigenlijk al voor me gezien, haha. Ik weet gewoon dat ik daar totaal niet handig mee ben. Nico uit Heel Holland Bakt hoorde ik zeggen dat met fondant werken makkelijker is dan met marsepein, dus besloot ik het eens te proberen. Ik houd eigenlijk veel meer van marsepein dan van fondant, maar ja, als fondant makkelijker schijnt te zijn… Helaas kon ik uiteindelijk nou niet echt zeggen dat fondant voor mij heel veel eenvoudiger was, maar vooruit. Ik blijf een prutser op dat gebied. De biscuit vond ik zelf dan wel weer goed gelukt en erg lekker. Al met al een heftige, maar smakelijke taart. Lees verder voor het recept.
Ingredienten 3

Ingrediënten

8 eieren (op kamertemperatuur)
330 gram fijne kristalsuiker
280 gram zelfrijzend bakmeel
1 sinaasappel + een halve voor de garnering
250 ml slagroom
250 gram mascarpone
60 gram kruidnoten
1 theelepel koek- en speculaaskruiden
een handje chocolade kruidnoten
100 gram melk chocolade
3 à 4 eetlepels sinaasappel- of abrikozenjam
200 gram witte fondant
een klein beetje poedersuiker
Sinterklaastaart met sinaasappel en chocolade kruidnoten 1

Wat moet je doen:

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet 3 springvormen met een diameter van 19 cm in en bekleed de bodems met bakpapier.
 2. Doe de eieren in een beslagkom. Mix de eieren 8 minuten tot een luchtige massa. Voeg ondertussen beetje bij beetje 280 gram van de suiker toe. Blijf ondertussen wel door mixen.
 3. Boen de sinaasappel goed schoon en rasp de schil. Voeg de geraspte schil toe aan de beslagkom. Zeef het zelfrijzend bakmeel en de koek-en speculaaskruiden en spatel dit rustig door het eiermengsel.
 4. Verdeel het beslag over de drie springvormen. Schuif de vormen de oven in en bak de biscuitbodems gedurende 20 à 25 minuutjes goudbruin en gaar.
 5. Laat de biscuitcakes daarna heel goed afkoelen. Is de bovenkant niet helemaal vlak? Snijd dat dan even recht met een groot broodmes, maar doe dat pas als de cakes volledig zijn afgekoeld.
 6. Snijd de drie cakeplakken voorzichtig horizontaal door de helft, zodat je zes ronde plakken krijgt.
 7. Klop de slagroom stijf. Roer de mascarpone los in een aparte kom met een vork.
 8. Verkruimel de kruidnoten met je handen. Voeg dit toe aan de slagroom, samen met de mascarpone en de overige 50 gram suiker. Mix dit kort eventjes door met de mixer. Zet de mixer op een lage stand en mix vooral niet te lang, anders wordt de crème te dun.
 9. Begin nu met het opbouwen van de taart. Leg een cakeplak op een bord en smeer er een dun laagje jam op. Schep er daarna wat van de kruidnotencrème op en smeer dit uit met de bolle kant van een lepel.
 10. Leg er weer een cakeplak bovenop en besmeer ook deze plak met een dun laagje jam en wat kruidnotencrème. Herhaal dit met alle cakeplakken. Zorg ervoor dat je klein beetje kruidnotencrème overhoudt.
 11. Plaats tenslotte de laatste cakeplak er bovenop. Besmeer de bovenkant van deze cakeplak ook met een dun laagje jam. Smeer de randen van de taart in met een dun laagje van de overgebleven kruidnotencrème. Hierdoor blijft de fondant beter plakken.
 12. Pak het fondant erbij. Kneed dit een beetje soepel met je handen. Strooi wat poedersuiker over je werkblad en rol de fondant uit tot een hele dunne lap.
 13. Bekleed de taart hiermee en snijd het overtollige fondant langs de randen voorzichtig weg met een mesje.
 14. Smelt de chocolade au bain-marie. Laat de chocolade daarna weer wat afkoelen zodat deze wat stroperiger wordt.
 15. Giet de chocolade over de taart en creëer langs de randen mooie druppels. Gebruik hier eventueel een lepeltje voor.
 16. Verdeel wat chocolade kruidnoten over de taart. Snijd de halve sinaasappel in partjes en plaats een paar partjes bovenop de taart ter garnering.

Sinterklaastaart met sinaasappel en chocolade kruidnoten 29
Sinterklaastaart met sinaasappel en chocolade kruidnoten 11
Sinterklaastaart met sinaasappel en chocolade kruidnoten 43
Sinterklaastaart met sinaasappel en chocolade kruidnoten 9
Het is niet een taart die zich gemakkelijk aan laat snijden door die dikke chocolade kruidnoten op de top, maar vooruit. Het oog wil ook wat. Wat vind jij van deze Sinterklaastaart?

Mocht je ‘m ook gaan bakken, laat het me dan zeker even weten, dat vind ik leuk! En mocht je nog tips hebben wat betreft marsepein en fondant, laat het dan vooral even weten in de comments. 🙂  Ik kan wel wat tips gebruiken!

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter