Koken

Baileys panna cotta met gekaramelliseerde nootjes


Zo’n gek idee, vrijdag is het al kerst. De tijd gaat zo snel! Ik gooi er nog maar even wat gezellige kerstreceptjes in deze week. Zoals dit simpele maar heerlijke toetje: Baileys panna cotta. Heel erg lekker, maar je moet natuurlijk wel van Baileys houden. Dat spreekt voor zich. Ikzelf houd ervan. Sterker nog, het is het enige alcoholische drankje wat ik überhaupt echt lust. Mocht je niet van Baileys houden, je kunt het ook vervangen voor Amaretto. Heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar ik pikte dit ideetje op bij een Duitse blogger. Kun je altijd even proberen.

Nieuwsgierig naar de variant met Baileys? Natuurlijk deel ik graag het recept.

Ingrediënten

voor vier toetjes

4 blaadjes gelatine
6 eetlepels Baileys
een half vanillestokje
300 ml slagroom
4 eetlepels bruine suiker
150 ml melk

voor de crunchy topping

30 gram garneeramandelen
30 gram amandelschaafsel
2 eetlepels bruine suiker
1 eetlepel water


Wat moet je doen:

 1. Leg de blaadjes gelatine in een kom met ruim koud water en laat ze weken.
 2. Doe de slagroom in een pannetje en voeg het merg van het halve vanillestokje toe. Het vanillestokje zelf kun je er ook rustig bij mikken, dat zorgt voor extra smaak.
 3. Voeg ook de bruine suiker toe. Verwarm dit op een laag vuurtje en roer goed tot alle suiker is opgelost. Zet het vuur uit zodra het mengsel kookt. Vis het vanillestokje eruit.
 4. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze één voor één door het warme mengsel tot ze opgelost zijn.
 5. Roer vervolgens de melk en de Baileys erdoorheen.
 6. Spoel vier puddingvormpjes om met koud water en droog ze niet af. Hierdoor willen de toetjes later makkelijker storten.
 7. Giet het mengsel in de vormpjes en dek ze goed af. Laat ze minstens drie uur opstijven in de koelkast. Heb je geen vormpjes? Je kunt het mengsel ook in mooie glazen gieten en ze daarin serveren. Wel goed afdekken tijdens het opstijven om zo’n viezig velletje te voorkomen.
 8. Maak vervolgens de crunchy topping. Doe de bruine suiker in een pannetje samen met het water. Verwarm langzaam tot een karamel. Roer niet! Wel kun je af en toe de pan zachtjes een beetje heen en weer wiegen zodat de suiker en het water goed samenkomen. Het karamelliseren gaat heel snel, houd het pannetje dus goed in de gaten!
 9. Is de suiker veranderd in karamel? Zet dan het vuur uit en schep de garneeramandelen en het amandelschaafsel erdoor. Lepel vervolgens alles uit de pan en verspreid het op een velletje bakpapier. Laat even uitharden.
 10. Stort de toetjes en garneer ze rijkelijk met de gekaramelliseerde nootjes.
Panna cotta is zo’n fijn toetje! Het is zo gemaakt en het is een ideaal dessert om van tevoren te maken. Sterker nog, dat moet zelfs, want panna cotta moet opstijven. De topping kun je ook prima van tevoren maken en bewaren in een afgesloten bakje. Hoef je op het moment van serveren alleen nog maar de toetjes te storten en er wat van de topping overheen te strooien. Kind kan de was doen. En door de Baileys maak je van dit simpele toetje toch echt iets bijzonders. Ik zou zeggen; probeer deze Baileys panna cotta zeker eens uit!

Ps. Vind je mijn creaties leuk? Volg me dan vooral op Instagram. Ik deel regelmatig kijkjes achter de schermen, dus mocht je benieuwd zijn hoe ik mijn foto’s maak, neem gerust een kijkje!


Dit vind je denk ik ook leuk:

1 Comment

 • Reply
  Boukje
  22 december 2020 at 18:07

  Wat ziet dit er heerlijk uit! En prachtige foto’s ook, om in te lijsten. Ga ik zeker zelf eens proberen!

 • Laat een berichtje achter