Praktisch al haar kookboeken werden wereldwijd een hit, maar toch heb ik nog nooit een recept van deze kookexpert gemaakt. Ik heb het over Donna Hay. Tot zondagmiddag. Want toen schoof ik een cake met Griekse yoghurt en blauwe bessen in m’n oven, naar recept van deze Australische foodberoemdheid. Ik had dit recept al eens op een aantal Nederlandse blogs voorbij zien komen en het leek me heel erg lekker, maar het kwam er steeds maar niet van om het zelf eens te proberen. En dat terwijl het zo’n gemakkelijk recept is! Het maken van het beslag is zo gepiept en lekker dat de cake is! En het beslag trouwens ook. Benieuwd over welk recept ik het heb? Ik deel het vandaag op m’n blog.
Ingrediënten
150 gram ongezouten boter (op kamertemperatuur)
220 gram suiker
225 gram zelfrijzend bakmeel
2 eieren
140 gram Griekse yoghurt
de rasp van de schil van 1 citroen
1 theelepel vanille-extract
125 gram blauwe bessen + een paar extra voor de garnering
eventueel wat poedersuiker om de cake mee te bestrooien
Wat moet je doen:
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe de boter, suiker, eieren, Griekse yoghurt, citroenrasp en vanille-extract in een kom en mix dit goed door elkaar.
- Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en mix het geheel nogmaals goed door met de mixer. Gooi de blauwe bessen erbij en spatel ze voorzichtig door het beslag.
- Bekleed een cakevorm met bakpapier. Schep het beslag in de vorm en strijk glad.
- Schuif de cake voor 60 à 70 minuten in de oven. Check met een satéprikker of de cake gaar is.
- Laat de cake eerst even goed afkoelen en haal hem daarna uit de vorm.
- Serveer hem met een beetje poedersuiker eroverheen en wat extra blauwe bessen ter garnering.
Dit recept van Donna Hay is echt top, kan het niet anders zeggen. Ik kan iedereen aanraden om deze cake ook eens te proberen. Waarom? Hij is super simpel om te maken en ook nog eens zó lekker. De cake is fluweelzacht en romig, waarschijnlijk door de Griekse yoghurt. Verder proef je de frisheid van de citroen en de bessen, maar door de hoeveelheid suiker is hij nog steeds lekker zoet. Ik heb door de jaren heen al heel wat cakes gebakken, maar dit is (samen met de appelkaneelcake!) veruit de lekkerste. Ideaal ook om te maken als je visite krijgt, ik weet zeker dat deze cake in de smaak gaat vallen.
Ik ontdekte trouwens tijdens het foto’s maken dat deze cake perfect kleurt bij de diep paarse nagellak die ik de dag ervoor op mijn nagels had aangebracht. Detail, detail! Lekker kleurtje hè? Voor de geïnteresseerden onder ons, het is deze van de Hema. 🙂
Terug naar de cake, die is dus overheerlijk. Die ga ik snel nog eens maken, dat weet ik zeker. Ga jij hem ook proberen?
2 Comments
Marlous
5 februari 2017 at 12:00Jaa, dit recept (al heb ik ‘m iets aangepast) staat ook op mijn blog en is geloof ik een van de meest bekeken recepten haha. Ik vind ‘m ook zo lekker! Laf yoghurt. Tip trouwens nog: als je de bosbessen lichtjes door bloem rolt, blijven ze beter ‘plakken’ in het deeg, en zinken ze niet allemaal naar de bodem.
Truusje
5 februari 2017 at 21:38Ja, ik had dit recept onder andere op jouw blog gezien en bij Simones Kitchen. Het zag er zo aantrekkelijk uit, top recept. Thanks voor de tip.