Koken

Salade met geitenkaasrolletjes, vijgen en stoofpeer


In het weekend ga ik graag een middagje de bossen in met Hermie en Jelm. We kiezen niet elke keer voor het dichtstbijzijnde bos (want, zo saai!), maar hebben inmiddels al behoorlijk wat bossen in heel Nederland verkend. Afgelopen weekend bleven we wel weer eens een keertje in eigen provincie en volgden we een route tussen de vele bomen van het Rijsterbos in Gaasterland. Naderhand gingen we lekker uit eten. Als we in Gaasterland uit eten willen kiezen we tot op heden altijd voor hotel-restaurant Jans. Misschien niet de meest fancy hipster-tent die je ooit gezien hebt, maar ik vind het er zeker gezellig én het eten smaakt altijd erg goed. Ik bestelde de laatste keer een geitenkaas-salade met spek, gemarineerde appeltjes en een kweepeersiroop als voorgerecht en dat beviel me heel goed. Ik kreeg zin om thuis ook eens met zoiets aan de slag te gaan. Ik combineerde mijn geitenkaasrolletjes met stoofpeer, vijgen een zoete balsamicostroop. Als je kleine porties maakt, is dit een heel leuk voorgerechtje voor het kerstdiner. En als je liever iets grotere porties wilt serveren, kun je deze salade ook heel goed maken voor een kerstlunch.

Vandaag laat ik je zien hoe ik deze feestelijke salade in elkaar flanste.
ingredienten

Ingrediënten:

voor twee grote lunchsalades of vier kleine salades al voorafje 

100 gram eikenblad slamelange
150 gram geitenkaas
een paar vijgen
een paar stoofpeertjes (ik gebruikte een bakje kant-en-klare stoofpeertjes van de AH)
wat plakjes ontbijtspek
50 gram balsamicoazijn
25 gram suiker

voor de sladressing: 

3 eetlepels olijfolie
2 eetlepels honing
1 eetlepel balsamicoazijn
1 theelepeltje mosterd
peper en zout

Wat moet je doen:

  1. Begin met het maken van de balsamicostroop. Voeg hiervoor de suiker en de balsamicoazijn toe aan een steelpannetje en zet dit op het vuur. Roer dit goed door en breng aan de kook. Laat het een kwartier zachtjes koken. Het lijkt hierna nog niet op stroop, maar zodra het afgekoeld is zal het nog verder indikken.
  2. Snijd de geitenkaas in langwerpige blokjes. Ik gebruikte zachte geitenkaas en die viel tijdens het snijden een beetje uit elkaar, maar met mijn handen kon ik ze heel goed vormen. Wikkel om ieder stukje geitenkaas een plakje ontbijtspek.
  3. Verwarm een koekenpan op het vuur. Bak de geitenkaasrolletjes even kort aan alle kanten aan, zodat het spek een beetje knapperig wordt. Doe dit zeker niet te lang, want dan zal de geitenkaas volledig gaan smelten en dat is niet de bedoeling.
  4. Voeg alle ingrediënten voor de sladressing samen en klop hier een egaal sausje van.
  5. Snijd de partjes stoofpeer in dunne plakjes en de vijgen door de helft.
  6. Meng de dressing met de sla in een grote kom. Voeg daarna wat salade toe aan een bordje of een plankje en maak de salade verder op met de warme geitenkaasrolletjes, de vijgen en de partjes stoofpeer.
  7. Maak de salade af door er wat balsamicostroop over te gieten. Je hebt lang niet alle gemaakte balsamiostroop nodig, je kunt de rest bewaren voor een volgende keer. 😉

geitenkaas-salade-1 geitenkaas-salade-5
geitenkaas-salade-4
En voilá, je hebt een heerlijke salade. Mocht je hem als voorgerechtje willen maken, pas dan een beetje op met de hoeveelheid geitenkaas die je gebruikt, want je zit er snel vol van. Mocht je niet van balsamico houden, dan kun je er ook voor kiezen om gewoon honing over de salade te gieten. Dat smaakt ook heerlijk bij geitenkaas en zoutig spek. Appelstroop kan trouwens ook! Mocht je wel balsamiostroop over je salade willen, maar het een beetje te veel vinden om bij de sladressing weer balsamico te proeven, dan kun je ook bijvoorbeeld wittewijnazijn gebruiken door je dressing.

Ik weet dat ik Jelm geen plezier doe met deze salade, want meneer heeft een hekel aan kaas. En als er ook nog een geit bij betrokken is haakt hij al helemaal af, ik ken hem langer dan vandaag. Ik heb de hele salade dan ook lekker in mijn eentje opgegeten. Maar dat was zeker geen straf, want ik vind het een erg geslaagde combinatie. Alle smaken passen heel goed bij elkaar.

Dit recept maakt trouwens deel uit van de kerst-reeks. Ik heb namelijk besloten dat het vanaf deze week kerst is op mijn blog, dus verwacht de komende week nog veel meer ‘kerstige’ blogposts.

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter