Koken

Boterkoek met vanille en citroen


Ik heb in mijn leven heel wat koeken gegeten, maar boterkoek…. Ik kon me niet herinneren dat ik het ooit geproefd heb. Ik vind het zo’n typische koek die je bij je oma eet. Alleen niet bij mijn oma’s, haha. Ze hadden altijd van alles, maar ik kan me niet herinneren dat ze met boterkoek aan kwamen zetten. Wel met chocolade Suprise-eieren, slagroomtaart en zandkoekjes. Mijn andere oma was nogal van het snoep en had altijd van die Frou Frou koekjes voor me klaar liggen. Ook niet verkeerd natuurlijk.

Maar inmiddels weet ik wel hoe boterkoek smaakt, want ik heb het onlangs zelf gebakken. Super makkelijk om te doen én erg lekker! En ook heel machtig, maar dat wisten jullie natuurlijk vast allang. Ik inmiddels ook, haha. Tip vooraf: eet niet echt niet meer dan drie stukjes per keer, anders ga je echt spijt krijgen. Ik maak boterkoek graag met een vleugje vanille en een beetje citroenrasp erdoor. Extra lekker!

Zelf boterkoek bakken

Benieuwd hoe je ook zo’n lekkere boterkoek kunt bakken? Lees dan verder en probeer het zeker even een keertje uit want het is zo makkelijk. En het kost ook nog eens amper tijd.

Ingrediënten

250 gram roomboter (op kamertemperatuur)
250 gram lichte basterdsuiker
300 gram bloem
2 eieren
1 theelepel vanille-extract
rasp van 1 citroen
een snuf zout

Wat moet je doen:

  1. Snijd de boter in blokjes. Doe de boter, één ei, de suiker, het vanille-extract, de rasp van de citroen en een snuf zout in een kom. Zet de deeghaken op de mixer en mix het even door.
  2. Voeg daarna de helft van de bloem toe en kneed dit er met je handen door. Voeg vervolgens de rest van de bloem toe en kneed er snel een deegbal van. Als je heel lang door blijft kneden wordt het deeg extra plakkerig en dus lastiger om mee te werken.
  3. Vet een kleine springvorm (± 23 cm) of een vierkante bakvorm in met wat boter. Bekleed de bodem met een bakpapiertje. Ik gebruikte mijn browniebakvorm en die is 20 x 20 cm.
  4. Stop het deeg in de vorm en verdeel het gelijkmatig met je handen.
  5. Klop het tweede eitje los en bestrijk de koek hiermee. Maak met een vork een mooi ruitjes patroon.
  6. Bak de koek gedurende 25 à 30 minuten af in een voorverwarmde oven op 175 graden tot de boterkoek goudbruin en gaar is.
  7. Laat de boterkoek daarna goed afkoelen en haal ‘m vervolgens voorzichtig uit de vorm. Snijd hem in blokjes.


Boterkoek
Boterkoek 19
Boterkoek 6
Boterkoek
Boterkoek
Omdat deze koek erg machtig is kun je er natuurlijk ook voor kiezen om ‘m in extra kleine stukjes te snijden. Het is maar net wat jij wilt. Het is in ieder geval een uiterst geschikte koek om te bakken als je visite krijgt. Want het is weer eens wat anders dan cake, maar ondertussen net zo eenvoudig om te maken. 🙂

Ik heb nu alweer zin om ‘m opnieuw te bakken. Zo lekker!

Houd jij ook van boterkoek? Heb je het weleens zelf gemaakt?
Boterkoek
Ps. Wil je dit recept niet meer vergeten? Pin ‘m dan op Pinterest!


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

  • Reply
    Daan
    12 maart 2018 at 13:50

    O.o … nu heb ik zin in boterkoek..

    • Reply
      Truusje
      12 maart 2018 at 14:33

      Iets met studie-ontwijkend gedrag. 😉

    Laat een berichtje achter