Koken

Budgetkoken # 11 | Linzenballetjes met asperges en aardappelpuree


Aan het begin van deze week kocht ik groene asperges voor slechts €1, 25. Ik wokte ze, maar dat vond ik eerlijk gezegd niet het allerlekkerste ooit. Ik nam me voor om nogmaals groene asperges te kopen en ze dit keer eens te grillen. Leek me wel wat voor de budgetchallenge, vandaag dus! Eenmaal bij de groenteboer aangekomen zag ik dat er inmiddels nog maar weinig groene asperges waren. En de bosjes die er nog wel lagen moesten blijkbaar nodig op, want er zat een oranje sticker op. Ze kostten nog maar €0,50. Al helemaal perfect voor de budgetchallenge! Ik was van plan om één bosje van 500 gram te kopen, maar ik bedacht mij dat de kans groot was dat een aantal asperges waarschijnlijk niet goed meer zouden zijn. Want ja, wat wil je voor dat geld. Die zou ik dus sowieso moeten weggooien. Kan ik net zo goed dat tweede bosje ook meenemen, dan heb ik wat meer, zo redeneerde ik. En een euro vind ik nog steeds geen geld. Toch heb ik geen euro hoeven betalen, want mijn groenteman is heel aardig. Ik mocht die tweede zak gratis meenemen. 😉 Hij wilde er blijkbaar echt graag vanaf, of hij denkt serieus dat ik armlastig ben, haha. En zo had ik opeens 1 kg groene asperges voor slechts €0,50. Bij thuiskomst viel de kwaliteit van de asperges me nog reuze mee. Slechts een paar waren wat zacht geworden, de rest was nog prima! Ik combineerde de asperges met linzenballetjes. ‘t Recept daarvoor trof ik aan op een zakje rode linzen van Albert Heijn en dat recept wilde ik altijd nog eens proberen. Verder zag ik dat de aardappelen bij de Appie in de bonus waren. Perfect voor aardappelpuree. Benieuwd of alles lekker was? Lees dan verder!
Ingredienten

Boodschappen

1 kg iets kruimige aardappelen (Albert Heijn) – €1,36
1 zakje rode splitlinzen (Albert Heijn) – €1,49
1 rode peper (Albert Heijn) – €0,34
1 kg groene asperges (groenteboer) – €0,50
1 rode ui (groenteboer) – €0,10

Ik bleef ruim onder de vier euro, dus qua budget verliep het ook deze week weer prima. Uit mijn keukenkastje pakte ik wat kruiden, knoflook en paneermeel. Ook haalde ik een eitje uit mijn koelkast. Benieuwd naar het recept? Komt ‘ie. 🙂

Ingrediënten

voor de linzenballetjes 

200 gram rode splitlinzen
een halve rode peper
2 eetlepels gedroogde peterselie
een halve rode ui
1 à 2 tenen knoflook
1 theelepel komijn
5 à 6 eetlepels paneermeel plus een beetje extra paneermeel voor het paneren
1 aardappel
1 eitje
2 eetlepels olijfolie
wat zout

voor de aardappelpuree 

1 kilo kruimige aardappelen (of iets minder als je een kleine eter bent!)
een klontje roomboter
een scheut melk
peper en zout

voor de asperges 

groene asperges (ga uit van ongeveer 250 gram per persoon)
olijfolie
een teentje knoflook
grof zeezout
eventueel wat citroensap
Linzenballetjes 3

Wat moet je doen:

  1. Begin met het maken van de linzenballetjes, want die hebben de langste bereidingstijd. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Gooi de linzen in een zeef en spoel ze af onder de kraan. Gooi ze in een pan met water. Schil de aardappel en snijd in blokjes. Gooi de aardappel er ook bij. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Kook de linzen plus de aardappelblokjes in ongeveer een kwartiertje gaar.
  3. Giet daarna de pan goed af! Ik liet mijn linzen plus de aardappel even uitlekken in een zeef.
  4. Voeg de linzen, de aardappel en het paneermeel toe aan een schaal. Snijd het halve uitje fijn en pers het teentje knoflook uit. Voeg toe aan de kom. Hak de halve peper fijn en voeg eveneens toe. Voeg ook het ei, een snufje zout en de komijn toe. Meng alles goed door elkaar. Het recept dat ik gebruikte vermeldt niet hoe je alles het beste kunt mengen. Ik gebruikte een keukenmachinetje om alles te vermalen, maar daar werd het wel erg pappig van. Ik zou de volgende keer denk ik alles goed door elkaar prakken met een vork. Blijft je mengsel erg plakkerig? Voeg dan wat extra paneermeel toe.
  5. Maak balletjes van het mengsel en rol deze door wat paneermeel. Wil het niet goed om balletjes te vormen? Maak dan je handen een klein beetje nat met koud water, dat helpt.
  6. Besprenkel de balletjes met wat olijfolie en plaats ze daarna op een bakplaat met bakpapier. Schuif de balletjes 30 minuten in de oven tot ze krokant zijn.
  7. Schil de rest van de aardappelen en zet ze op het vuur. Kook ze in twintig minuutjes gaar en giet het water daarna af. Voeg het klontje boter en de melk toe en stamp er een smeuïge puree van. Breng op smaak met peper en zout.
  8. Terwijl de aardappels koken kun je de asperges grillen. Snijd van elke asperge de onderste 3 cm af, dat is niet lekker namelijk. Groene asperges hoef je niet te schillen, dus dat is lekker makkelijk.
  9. Giet wat olijfolie in een kopje en pers er een teentje knoflook boven uit. Roer even goed door. Smeer elke asperge in met wat knoflookolie, dit gaat het makkelijkste met behulp van een kwastje.
  10. Zet een grillpan op het vuur en laat deze goed heet worden. Voeg de asperges toe en gril ze zo’n tien minuutjes tot ze gaar zijn. Schud ze af en toe even om. Breng ze op smaak met wat zeezout en eventueel wat citroensap. Ik had nog een citroen in mijn koelkast liggen, dus dat kwam goed uit.

Linzenballetjes 4 Linzenballetjes 5 Linzenballetjes 6
De linzenballetjes zien er wel aardig uit hè? Maar schijn bedriegt, want heel erg geslaagd vond ik ze niet. Ten eerste vond ik het best even een klusje om ze te maken. Ik vreesde dat het mengsel veel te vochtig zou worden en dat bleek inderdaad het geval. Ik moest best wat extra paneermeel toevoegen voor ik er fatsoenlijk balletjes van kon draaien. Eenmaal op het bord vond ik ze juist weer wat aan de droge kant.. Ze hadden wel smaak, maar ik werd er niet zo warm van. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de puinzooi in mijn keuken. Paneermeel, everywhere. Niet chill. Het recept voor de linzenballetjes is officieel trouwens voor vier personen, maar ik dacht, ach wij zijn grote eters. Dus ik hield het oorspronkelijke recept aan en maakte een flinke portie balletjes. Had ik achteraf beter niet kunnen doen. Een paar minder was ook prima geweest.

Over de asperges daarentegen ben ik wel heel erg te spreken. Die waren echt heerlijk! Die ga ik vaker zo klaarmaken, dat weet ik zeker! Houd jij ook van asperges?


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter