Te veel vlees en te weinig peulvruchten. Tot die conclusie kwam ik gisteren in mijn blogpost over mijn voedingspatroon. Ik besloot er direct mee aan de slag te gaan. Ik ging naar de Ap en kocht een blikje kikkererwten. Hoppa, peulvruchten, daar gaan we! Het plan was om er vegetarische burgers van te maken. Het bleef niet alleen bij een plan, want de uitvoering lukte ook nog heel erg goed. Deze burgers zijn niet moeilijk om te maken en zijn snel klaar. Goedkoop is het trouwens ook nog, daarom besloot ik er gelijk de budgetchallenge van deze week van te maken. Benieuwd wat ik nog meer aanschafte voor mijn vier euro en hoe je deze burgers kunt maken? Scroll dan zeker even verder.
Boodschappen
1 blik kikkererwten van 400 gram (Albert Heijn) – €1,05
1 zak aardappelschijfjes (Albert Heijn) – €0,69
1 pakje cheddar kaas (Albert Heijn) – €0,79
2 pompoenpitbroodjes (Lidl) – €0,58
1 klein zakje met spruitjes (groenteboer) – €0,20
1 winterpeen (groenteboer) – €0,09
1 tomaat (groenteboer) – €0,14
1 rode + 1 witte ui (groenteboer) – €0,12
1 mini rode paprika (groenteboer) – €0,30
Ook deze week lukte het me weer om precies onder de vier euro te blijven. 🙂 Ik kocht eerst de kikkererwten, de broodjes, de kaas en de aardappeltjes. Daarna bekeek ik hoeveel geld er nog over was voor wat groente. Dat bleek niet zo heel erg veel te zijn, maar ik had vertrouwen in de groenteboer, vandaar dat ik deze volgorde wel aandurfde. 😉 Ook deze week stelde mijn vaste groentewinkel me niet teleur. Vooral dat zakje spruitjes van 20 cent vond ik echt een geniale vondst. Ik moet wel zeggen dat ik het bijna gênant vind om zo’n lullig bedragje te moeten afrekenen. Ik heb de groentemannen inmiddels maar verteld dat ik iedere week een budgetchallenge doe en en daarom zo zit te pieren met m’n centen. Genoeg over de kosten, door naar de maaltijd!
Ingrediënten
voor twee flinke burgers
1 blik kikkererwten van 400 gram (uitgelekt 265 gram)
1 kleine witte ui
1 teen knoflook
1 theelepel komijn
een snuf cayennepeper
wat zout
2 à 3 eetlepels bloem
2 broodjes naar keuze
1 rode ui
1 tomaat
2 plakjes cheddarkaas
een scheut olijfolie
voor erbij (optioneel)
200 gram spruitjes
1 winterpeen
1 kleine rode paprika
1 teentje knoflook
peper en zout
450 gram aardappelschijfjes
een scheut olijfolie
Wat moet je doen:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Laat de kikkererwten goed uitlekken en dep ze eventueel nog een beetje droog met keukenpapier. Gooi de erwten in een keukenmachinetje.
- Pak de kleine witte ui erbij en snijd hem in een paar grove stukken. Verwijder het velletje van het knoflookteentje. Gooi de knoflook en de ui bij de kikkererwten.
- Voeg vervolgens de komijn, wat zout en een snuf cayennepeper toe.
- Zet het keukenmachinetje aan en vermaal de boel grof.
- Haal de kikkererwtenpulp uit ‘t keukenmachinetje en voeg het toe aan een kom. Voeg twee eetlepels bloem toe en kneed er doorheen. Het is de bedoeling dat het mengsel uiteindelijk niet al te plakkerig is zodat je er burgers van kunt vormen. Kleeft er nog van alles aan je vingers en lukt het in geen honderd jaar om er fatsoenlijke burgers van te vormen? Voeg dan nog wat extra bloem toe.
- Verhit een royale scheut olijfolie in een koekenpan. Voeg de burgers voorzichtig toe aan de pan en bak ze goudbruin. Dit duurt een paar minuutjes per kant.
- Leg een vel bakpapier op de ovenplaat en schep de burgers er voorzichtig op. Beleg ze met de cheddarkaas en schuif ze nog zo’n vijf minuten in de hete oven zodat ze door en door heet worden en de kaas kan smelten.
- Snijd de tomaat in dunne plakken en de rode ui in ringen. Snijd het broodje open. Leg de burger erop en top ‘m af met de tomaat en de rode ui.
Ik serveerde de burgers met gewokte groente en gebakken aardappelschijfjes. Hak de kontjes van de spruitjes af en verwijder de buitenste blaadjes. Spoel ze af met water in een vergiet. Schrap de wortel schoon en snijd ‘m in plakjes. Kook de groente in vijf minuutjes beetgaar. Giet het vocht daarna af. Snijd ondertussen de paprika in stukjes. Verhit wat olijfolie in een wokpan en pers hier een teentje knoflook boven uit. Voeg de groente toe en wok een paar minuutjes. Heb je nog rode ui-ringen over? Wok die dan ook lekker mee. Breng op smaak met peper en zout. Bak in een andere pan de aardappelschijfjes in 8 à 10 minuutjes goudbruin in een beetje olijfolie. Breng op smaak met een beetje zout. Klaar ben je!
Ik geloof niet dat ik ooit eerder zo’n soort zelfgemaakt vegaburger heb gegeten. Maar deze eerste keer is me uitstekend bevallen! De burger proeft niet naar vlees, maar hij zit zeker wel vol smaak. Knoflook, ui, komijn en natuurlijk een vleugje pit door de cayennepeper. De cheddar maakte het af, ik vond het echt een heel lekker geheel. En dan heb ik het nog niet eens over de geur gehad. Krijg je honger van! Zelfs Jelm was enthousiast en heeft geen moment zitten zaniken over het gebrek aan zijn dagelijkse portie vlees. Vind ik nou echt leuk. We hadden trouwens ook helemaal geen ruimte meer over in onze magen voor een stuk vlees, want deze burgers vullen heel goed! De gewokte groentjes smaakten er heel lekker bij. Je kunt zelf natuurlijk variëren met elke groentesoort die je maar wilt. Ik koos dit vandaag vooral uit vanwege de prijs, maar de smaak was er evenzogoed niet minder om. Je zou deze burgers ook met een salade kunnen eten of wat gekookte sperzieboontjes, of wat je maar wilt.
Echt voor herhaling vatbaar, dit recept. Ik ben van plan om er meer mee te gaan experimenteren. Ik heb vegaburgers van linzen al op m’n to-do-lijstje gezet. Zou dat net zo lekker zijn? Wat denk jij? Ga jij ‘t ook eens proberen?
Ps. Wil je meer budgetrecepten lezen? Lees dan hier deel 1, 2, 3, 4, 5 en 6 terug.
No Comments