Koken

Budgetkoken # 6 | Pittige hutspot met nasi kruiden


Het is alweer donderdag en ook nu ging ik weer de deur uit met slechts vier eurootjes op zak. Moet wel zeggen dat het dit keer een extra pittige uitdaging was, want ik ben zo’n beetje van mijn fiets afgeblazen. Wat een wind, niet normaal! Toch is het ook vandaag gelukt om inkopen te doen en een lekker goedkoop én gezond gerecht te koken. Ik wilde dit keer graag iets maken met zo’n beetje de goedkoopste groente die er is; winterpenen. Bij de groenteboer vlakbij mijn huis kun je twee kilo penen voor €0,89 cent krijgen. Geen geld! ‘t Zijn wel erg zanderige jongens, maar dat vind ik niet erg. Ik kocht een kilootje, perfect voor een flinke pan hutspot. Het lukte om ook aardappelen, ui en een worst te kopen. Prima voor een basic hutspot, maar wel een beetje saai voor de blog, vond ik. Ik had niet erg veel budget meer over om veel extra ingrediënten te kopen om ‘t gerecht wat te upgraden. Maar opeens moest ik aan die reclame van Unox denken. Een verwarde oma die hutspot met nasi kruiden serveert. Ik was benieuwd hoe ‘t zou smaken en besloot mijn laatste centen te besteden aan een zakje kruidenmix voor nasi. Benieuwd hoe oer-Hollands hutspot met een Oosters tintje smaakt? Lees dan zeker verder.

Boodschappen

1 kilo winterpenen (groenteboer) – €0,45
3 uien (groenteboer) – €0,20
1 rookworst (Jumbo) – €0,97
1 kilo aardappelen (Jumbo) – €1,89
1 zakje kruidenmix voor nasi goreng van Inproba (Jumbo) – €0,22

Ik had eigenlijk een zakje nasi kruiden van Conimex gekocht, want ik las op internet vooral recepten met de kruidenmix van dat merk. ‘t Zakje kostte €0,49 en ik was helemaal trots op mezelf. Ik haalde de challenge op de cent nauwkeurig. Toen ik eenmaal aan het koken was kwam ik erachter ‘t niet het goede zakje was. Ik moest kruiden voor nasi goreng hebben en geen kruidenmix voor nasi. Had er niet bij stilgestaan dat daar een verschil tussen was, maar dat is er dus wel. De regen sloeg op de ramen en ik zag ‘t niet zitten om weer door het klote weer naar de supermarkt te karren… Jelm was echter zo lief om dat wel te doen. Hij haalde vlug het goede zakje en toen kon ik weer verder met koken. Ik wilde eigenlijk voor ‘t zakje met mix voor nasi goreng van Conimex gaan, maar die was boven budget, dus kozen we voor een zakje van Inproba. Ook helemaal prima en kost slechts 22 cent.

Ingrediënten

1 kilo winterpenen
1,2 kilo aardappels
ongeveer 500 gram uien
1 rookworst
1 zakje kruidenmix voor nasi GORENG 😉
Ingredienten

Wat moet je doen:

 1. Schil de aardappels. Leg ze in een grote pan.
 2. Schrap de winterpenen en was ze. Snijd ze in stukjes en leg ze bovenop de aardappels. Voeg water toe, zet de pan op het vuur en breng aan de kook.
 3. Snijd ondertussen de uien en stukjes. Voeg de ui toe en leg bovenop de stukjes winterpeen. Kook alles in zo’n twintig minuutjes gaar.
 4. Verwarm de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 5. Giet 100 à 150 ml heet water in een kommetje en voeg hier de kruidenmix voor nasi goreng aan toe. Laat zo’n tien minuutjes wellen.
 6. Check met een vork of de aardappels en de stukjes winterpeen gaar zijn en giet de boel daarna af. Bewaar eventueel een beetje van het kookvocht om de stamppot smeuïg mee te maken.
 7. Voeg ‘t kommetje met de kruidenmix toe aan de pan en stamp alles met een stamper goed door elkaar.
 8. Serveer de stamppot met de warme rookworst.

Hutspot met nasi kruiden 4
Hutspot met nasi kruiden 10Hutspot met nasi kruiden 8

Hutspot met nasi kruiden 13
Die kruiden ruiken zo lekker en veelbelovend… Je geur voorspelt dat het heerlijk is en gelukkig werd ik niet teleurgesteld. Het is heel lekker! De Oosterse kruidenmix maakt echt iets bijzonders van een doodgewone stamppot zoals hutspot. Lekker pittig, maar niet te.  Als je iets minder van pittig houdt kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de helft van het zakje mix toe te voegen. Ik vind het een geslaagd recept. 🙂 Probeer het maar eens.

Ps. Wil je meer budgetrecepten lezen? Lees dan hier deel 1, 2, 34 en 5 terug.


Dit vind je denk ik ook leuk:

6 Comments

 • Reply
  Elly
  3 december 2018 at 20:51

  Klinkt goed maar als ik hutspot maakt bak ik de uien ipv van koken veel meer smaak geeft dat, dus dat samen met de kruiden lijkt me lekker

  • Reply
   Truusje
   3 december 2018 at 22:24

   Ja, uien bakken kan natuurlijk ook. Koken ben ik van huis uit gewend, maar bakken is inderdaad lekkerder. Ga ik ook eens doen. 🙂

 • Reply
  Joop
  5 januari 2019 at 22:18

  Waarom geen echte kruiden toevoegen das toch veel lekkerder en gezonder. Met al die chemische toevoegingen. Ik snap da Bie hoor

  • Reply
   Truusje
   11 januari 2019 at 10:08

   Zeker waar. Maar verse kruiden zijn een stuk duurder en dit is een budgetrecept, vandaar. 🙂

 • Reply
  Desiree
  24 november 2021 at 14:01

  Voor hoeveel personen is dit

  • Reply
   Truusje
   24 november 2021 at 14:07

   Voor 3 à 4 personen.

  Laat een berichtje achter