Koken

Crumble met blauwe bessen, bramen en appel


Een tijdje geleden had ik blauwe bessen geplukt in een pluktuin en omdat dat nou eenmaal zo’n leuk klusje is pluk je gauw ietsje te veel. Ik eindigde dus met een fanatieke lading blauwe bessen in m’n koelkast. Ik verwerkte ze in een cheesecake, ik maakte jam en ik bakte meerdere yoghurtcakes met blauwe bessen en citroen. Maar nog steeds hield ik wat bessen over. Weggooien is natuurlijk doodzonde, dus besloot ik de laatste bessen in te zetten voor een heerlijke crumble. Ik had ook nog wat bramen in huis en een verdwaalde appel en samen met de blauwe bessen bleek dat een zeer geslaagde combinatie. Deze crumble met blauwe bessen, bramen en appel heb ik inmiddels vaker gemaakt en natuurlijk deel ik met liefde het recept.

Ingrediënten

150 gram bloem
115 gram licht bruine basterdsuiker
75 gram havermout
een snufje zout
150 gram koude roomboter

voor de fruitvulling:

125 gram bramen
1 appel
400 gram blauwe bessen
2 eetlepels maïzena
2 eetlepels suiker

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Snijd de boter in blokjes. Doe dit in een kom en voeg de bloem, de havermout, de lichtbruine basterdsuiker en een snufje zout toe.
  3. Kneed hier met je handen kruimels van. Zet even aan de kant.
  4. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in blokjes.
  5. Was de bramen en de blauwe bessen in een zeef of vergiet onder de kraan en dep het fruit voorzichtig droog met keukenpapier.
  6. Doe al het fruit in een kom en schep de maïzena en de suiker erdoorheen.
  7. Verdeel het fruit over de bodem van een ovenschaal. Ik gebruikte een ronde vorm met een diameter van 26 cm, maar een middelgrote vierkante ovenschaal kan natuurlijk ook.
  8. Strooi het kruimeldeeg over de vulling.
  9. Bak de crumble met blauwe bessen gedurende 30 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven.
  10. Serveer met wat slagroom of een bolletje vanille-ijs.



Crumble met blauwe bessen, bramen en appel

Ik zou zeggen; maak deze crumble met blauwe bessen, appel en bramen echt eens deze herfst. Zó lekker! Ik ben echt gek op crumbles! Samen met een bolletje ijs of een toefje slagroom is het een heerlijk toetje. En veel werk om te maken is het niet, voor je het weet staat ‘ie in de oven en begint je huis heerlijk te ruiken.

Wat denk jij van deze crumble met blauwe bessen, bramen en appel? Ga je ‘m eens proberen?


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

  • Reply
    Audrey
    8 oktober 2021 at 13:53

    Oeee, dit ziet er belachelijk goed uit! Het aantal cm dat je bakvorm is is trouwens wel weggevallen 😉

    • Reply
      Truusje
      8 oktober 2021 at 14:35

      Oh, goed dat je dat zegt! Ga ik meteen aanpassen.

    Laat een berichtje achter