Koken

Sinaasappelcupcakes voor Koningsdag


Ik kon het toch niet laten om nog even vlug iets te bakken voor Koningsdag. Een creatie in een oranje kleur uiteraard. Ik ging voor cupcakes die ik extra lekker maakte door sinaasappelrasp toe te voegen. Ook mengde ik wat Griekse yoghurt door het beslag. Een mierzoet oranje laagje met wat feestelijke gouden parels maken de cakejes af. Super lekker en zo gemaakt! Wil je deze sinaasappelcupcakes ook maken? Hierbij mijn recept.

Ingrediënten

voor twaalf stuks

160 gram zelfrijzend bakmeel
160 gram suiker
80 gram roomboter (op kamertemperatuur)
80 gram Griekse yoghurt
3 eieren (op kamertemperatuur)
1 theelepel vanille-extract
1 sinaasappel
een snufje zout
100 gram poedersuiker + plus een klein beetje water
gouden parels
een paar druppels voedingskleurstof

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Pak er een cupcake-bakblik bij en leg er twaalf papieren vormpjes in.
  2. Mix de boter samen met de suiker.
  3. Voeg daarna één voor één de eieren toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige is opgenomen.
  4. Gooi dan het vanille-extract en de Griekse yoghurt erbij. Boen de sinaasappel goed schoon en rasp de schil. Voeg de sinaasappelrasp toe en ook een klein snufje zout. Mix alles door elkaar.
  5. Gooi tot slot het zelfrijzend bakmeel erbij en mix er rustig een egaal beslag van.
  6. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de cakejes in 20 à 25 minuutjes goudbruin en gaar. Check even met een saté prikker of ze daadwerkelijk gaar zijn.
  7. Zijn ze erg opgebold tijdens het bakken? Leg er dan even een snijplank op tijdens het afkoelen, dan zijn ze zo weer plat.
  8. Maak ondertussen het glazuur. Roer een paar eetlepels water door de poedersuiker. Doe dit beetje bij beetje, want voor je het weet is het glazuur te dun. Kleur het glazuur met de voedselkleurstof. Ik mengde een paar druppels geel met enkele drupjes rood en kwam uiteindelijk op de juiste oranje kleur uit.
  9. Pak er een dessertlepeltje bij en verdeel het glazuur over de cakejes.
  10. Decoreer de cakejes tot slot door er wat eetbare gouden parels over te verdelen. De versiering die ik gebruikte is van Dr. Oetker en kocht ik gewoon bij Albert Heijn. Laat het glazuur eventjes uitharden en klaar zijn je sinaasappelcupcakes. 🙂
Hoe ze smaken? Fris, behoorlijk zoet en bovenal heel erg lekker! Echt verslavend lekker kan ik wel zeggen. Jelm en ik hebben er al meerdere soldaat gemaakt. We hebben nu de deksel weer op de koektrommel gezet in het kader van ‘verstandig zijn’. Maar ik vrees dat die trommel niet heel lang gesloten blijft, want deze sinaasappelcupcakes zijn echt nommie!

Mocht je ze ook gaan maken, deel je resultaat dan zeker even met me op social media, dat vind ik super leuk. 🙂

 

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter