Koken

Desserttaartjes met swirl van aardbeien


Ik ben gek op toetjes. Als ik met mijn familie uit eten ga en mijn vader vraagt wie er nog een toetje wil, dan ben ik standaard de eerste die ‘ja!’ roept. En als een restaurant een grand dessert op de menukaart heeft staan, dan is mijn keuze snel gemaakt. Laatst was ik in een restaurant en daar hadden ze een dessert parade! Werd ik ook helemaal wild van. Mijn vriend daarentegen is helaas niet zo van de toetjes, dus thuis houd ik het meestal simpel. Behalve als er iemand komt eten, dan maak ik negen van de tien keer wel een ‘speciaal’ dessert. Gelukkig krijgen wij heel regelmatig eters, dus kan ik lekker vaak uitpakken.

Een tijdje terug bedacht ik het recept voor het toetje dat ik vandaag met je wil delen. Een romig desserttaartje van Griekse yoghurt, met een swirl van aardbeien en een bodem van bastognekoeken. Het ziet er tof uit, terwijl het helemaal niet ingewikkeld is om te maken. Je hebt wel vier serveerringgen nodig. Deze heb je misschien niet in huis, maar ze zijn heel goed verkrijgbaar en kosten bijna niks. De mijne haalde ik bij de Action, maar je kunt ze ook bij de Blokker kopen bijvoorbeeld.

6 desserttaartje

Ingrediënten voor vier stuks:

8 bastognekoeken
40 gram roomboter
50 ml melk
400 gram Griekse yoghurt
4 blaadjes gelatine
50 gram aardbeien
1 eetlepel vanillesuiker
1 eetlepel water

1 desserttaartje

Wat moet je doen:

1. Verkruimel de bastognekoeken. Dit kun je met de hand doen, maar ikzelf vind het makkelijker om mijn keukenmachinetje in te zetten.

2. Smelt de boter in een steelpannetje en voeg de koekkruimels toe. Roer de kruimels door de gesmolten boter.

3. Plaats de serveerringen op de schoteltjes waarop je de toetjes wilt serveren. Verdeel het koekmengsel over de vier serveerringen. Druk het mengsel aan met een theelepeltje.

7 desserttaartje

4. Laat de gelatineblaadjes weken in een kommetje met water. Verwarm de melk in een steelpannetje. Knijp de gelatine uit en roer het door de warme melk.

5. Giet de melk met de opgeloste gelatine bij de Griekse yoghurt. Roer dit even rustig door.

6. Gooi de aardbeien, de suiker en het water in een keukenmachinetje en laat het goed vermalen.

7. Verdeel het Griekse yoghurtmengsel over de vier serveerringen op de koekbodem.

8. Schep in het midden van iedere serveerring een paar theelepeltjes met het aardbeienmengsel. Roer met een satéprikker voorzichtig door de toetjes, zodat er een mooie swirl ontstaat.

9 desserttaartje

9. Zet de schoteltjes voor minstens een uurtje in de koelkast, zodat de desserts kunnen opstijven.

10. Snijd daarna met een scherp mes de toetjes voorzichtig langs de rand van de serveerring los. Til de ring tenslotte rustig omhoog en klaar zijn je toetjes!

3 desserttaartje4 desserttaartje12 desserttaartje10 desserttaartje5 desserttaartje

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

 • Reply
  Annemie
  21 december 2016 at 15:04

  Hoi Truusje,
  Superleuke site!
  Heb jij een suggestie voor een toetje zonder zuivel? Of dat ik dat er optioneel bij doe voor degenen die dat wel willen. Zonder het zuivelgedeelte moet het ook een goed toetje zijn. Rood fruit vind ik wel heel leuk!
  Groetjes Annemie

 • Reply
  Truusje
  21 december 2016 at 23:01

  Hoi Annemie,

  Een toetje zonder zuivel… Dat is best een lastige. Mascarpone, slagroom, ijs, yoghurt, kwark, het is allemaal zuivel. Wat je zou kunnen doen is deze appelbollen maken; https://desandwichformule.nl/koken/zoete-appelbollen-met-kaneel/. Die heb ik zelf al meerdere keren als dessert geserveerd. Voor degenen die wel zuivel lusten en/of mogen kun je er eventueel een bolletje ijs bij doen en wat slagroom. Is heel erg lekker en feestelijk.

  Succes!

 • Laat een berichtje achter