Koken

Voor het eerst hete bliksem


Een tijdje geleden vertelde iemand mij over haar favoriete stamppot; aardappelen met spek en appels. Ik wist niet dat het bestond, maar het klonk lekker. Daarna verdween het weer uit mijn gedachten. Tot ik vorige week op www.2wmn.nl een artikel las waarin Willemijn haar favoriete stamppotten deelde. Ook zij had het over stamppot met appels; oftewel hete bliksem. Nou had ik nog nooit gehoord van stamppot met appels, maar wel van hete bliksem. Maar ik heb dus nooit geweten dat die twee hetzelfde zijn. Weer wat geleerd! Sinds dat artikel ben ik nog meer into de stamppotten dan ik al was. Ik kreeg er zoveel inspiratie van. En ook het koude weer helpt mee. Zo heb ik vorige week voor het eerst in mijn leven bietenstamppot gemaakt, gisteravond zaten we weer aan mijn geliefde pompoenstamppot en toen we dat achter de kiezen hadden bedacht ik mij dat ik hete bliksem toch ook wel heel graag eens wilde proberen. Het is een oud en oer-Hollands recept, maar ik heb gewoon nog nooit van mijn leven gegeten, laat staan gemaakt! En Jelm ook niet. Daar moest dus snel verandering in komen, vond ik.

Ik heb op internet even wat research gedaan naar wat hete bliksem nou precies is en hoe je het kunt maken. Het eerste wat ik las was dat hete bliksem doorgaans wordt opgediend met bloedworst. Dat kan Wikipedia wel beweren, maar bloedworst komt er bij mij mooi niet in. Wat het precies is weet ik niet, maar sommige dingen wil ik ook gewoon niet weten. Het klinkt alleen al vreselijk goor. Ik had nog een xxl-worst van Unox in mijn voorraadkast liggen en dat leek me een veel betere optie. Ik kwam verder heel erg veel recepten tegen en zoals eigenlijk altijd het geval is doet iedereen het net weer eventjes anders. Gehakt, bouillon, kaneel, nootmuskaat, er kwam van alles voorbij. Sommige mensen gebruiken zure appels en doen daar suiker bij, anderen kiezen juist voor zoete appels zonder extra suiker toe te voegen. Veel mensen adviseerden om de appels, aardappels en uien in één pan te koken. Maar ik had gehoord dat je de appels in hun eigen vocht kon koken en daar eerst een soort compote van kon maken. Er zijn zoveel opties. Ik herinnerde me plotseling dat er ook een recept voor hete bliksem stond in het kinderkookboekje dat ik vroeger vaak doorbladerde. Wie herinnert zich zoiets nou weer? Ehm ja, ik dus. Ik heb het oude boekje er eens bij gepakt en het klopte nog ook. Het was wel heel handig dat ik het nog wist, want het recept uit het kinderkookboekje van weleer heb ik uiteindelijk als basis genomen. Verder heb ik uien en spekjes toegevoegd, want ik begreep dat dat er ook wel echt bijhoort. Vandaag deel ik het recept, de foto’s van het resultaat en mijn bevindingen. Want hoe smaakt deze oer-Hollandse stamppot nou?

ingredienten-hete-bliksem

Ingrediënten:

voor een flinke pan vol, ruim genoeg voor 3 à 4 personen

1,5 kilo aardappelen
1,5 kilo Elstar appels
3 uien
een klontje (room)boter
een scheutje melk
een rookworst
250 gram spekblokjes
peper en zout

Wat moet je doen:

 1. Schil de aardappelen en was ze. Zet ze ruim onder water in een grote stamppot-pan. Breng het water aan de kook. Kook de aardappelen in 20 minuutjes gaar.
 2. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in stukjes en stop ze in een pan.
 3. Zet de pan met de appelpartjes op een laag vuur. Houd de deksel op de pan. Houd het goed in de gaten en schep de appelstukjes af en toe om. Als de appeltjes wat vocht verliezen kun je het vuur wat hoger zetten. Kook de appeltjes in 10 minuutjes tot een grove appelcompote.
 4. Bak in de tussentijd de spekblokjes in een koekenpan en snijd de uien in kleine stukjes. Bak de stukjes ui glazig in het vet van de spekblokjes.
 5. Giet de aardappelen af zodra ze gaar zijn. Voeg peper, zout, een klontje boter en een scheutje melk toe. Stamp hier een smeuïge puree van.
 6. Voeg de appelcompote toe aan de aardappelpuree. Je kunt ervoor kiezen om het geheel nu te gaan stampen, maar ik geef er de voorkeur aan om de appelcompote door de aardappelpuree te roeren, zodat de structuur van de stukjes appel goed te proeven blijft.
 7.  Voeg tenslotte de uien en de spekjes toe en roer deze er ook doorheen.
 8. Serveer met een lekker stuk worst!

hete-bliksem-4 hete-bliksem-3hete-bliksem-10hete-bliksem-11hete-bliksem-12

Conclusie:

Deze stamppot staat niet zomaar op tafel. Eerst moet je je door een lading piepers heen worstelen. Dat vind ik op zich niet zo erg, want ik eet vaak aardappelen en ben behoorlijk behendig in het schillen. Waar ik even geen rekening mee had gehouden is dat je daarna óók nog ruim tien appels moet schillen en snijden. En daarna nog drie uien. Pffff, best een klusje. Maar, dan heb je ook wat, want de smaak van hete bliksem heeft mij echt verrast. De appels maken het lekker zoet en de zoute spekjes zijn een goede tegenhanger. Ik houd normaal niet echt van spekjes, maar in dit recept vind ik het een goede toevoeging. En wat vond Jelm ervan? ,,Best lekker, maar het is niet mijn favoriet.” Dat zegt hij praktisch altijd, die ouwe zeurpiet van me. Hij is een vrij moeilijke eter, dus ik vind hem nooit zo’n geschikte graadmeter, haha. Ikzelf vind de stamppot wel zeker een aanrader en of het nou Jelm zijn favoriet is of niet, deze stamppot gaat hij nog veel vaker voorgeschoteld krijgen, dat weet ik zeker.

appels

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

 • Reply
  Guus rauwerda
  8 november 2016 at 22:46

  Wil het wel een keertje proeven

  • Reply
   Truusje
   8 november 2016 at 22:55

   Dat kan! Als je binnenkort weer eens komt eten zal ik het maken.

  Laat een berichtje achter