Koken

Frisse citroencupcakes voor Pasen


Pasen komt er bijna aan en elk jaar leef ik me dan uit met zoete receptjes. Cupcakes, mini cheesecakejes, muffins, toetjes, weet ik wat ik allemaal al wel niet gemaakt heb. Maar dit jaar had ik niet zo’n zin. Want ja, laten we eerlijk zijn, dit jaar is Pasen gewoon vrij flut. Het is zo’n nare, rare tijd. Het is niet de bedoeling dat we massaal ergens naartoe gaan, dus ja, iets lekkers bakken voor Jan en alleman heeft dit jaar niet zoveel zin. Zelf vier ik Pasen altijd bij mijn oom en tante. Elk jaar organiseert mijn tante een uitgebreide paasbrunch voor de hele familie. Hartstikke leuk en gezellig, maar dit jaar helaas afgeblazen. Wat Jelm en ik nu met Pasen gaan doen? Geen idee. Sowieso lekker lang wandelen met onze honden en misschien organiseer ik nog een bescheiden brunchje voor Jelm en mij.

Maar goed, echt veel zin om uitgebreide paasrecepten te bedenken voor de blog had ik dit jaar dus niet. Tot eergisteren. Toen kreeg ik er opeens toch zin in. Want laten we wel zijn: Pasen is zo’n leuke tijd qua decoraties. Die kleine kuikentjes… Ik vind ze zó leuk en ze doen het zo goed op foto’s. En aangezien het stylen van foodfoto’s één van mijn grootste hobby’s is wilde ik mijn paasreceptuur toch niet laten schieten. Want met Pasen kun je zo lekker los gaan. Ik pakte mijn zelfgemaakte roze backdrop erbij en plukte madeliefjes in het park. Aan de slag!

Ik maakte heerlijk frisse citroencupcakes die ik versierde met schattige chocolade-eitjes van de Hema. Heel leuk voor tijdens het paasfeest, maar als je die eieren weglaat kun je met dit recept prima het hele jaar uit de voeten.

Wil je deze schattige citroencupcakes ook maken? Natuurlijk vertel ik je hoe je dat kan doen. 🙂

Ingrediënten

voor twaalf citroencupcakes 

175 gram zelfrijzend bakmeel
175 gram fijne kristalsuiker
3 eieren
100 gram volle kwark
1 flinke citroen of twee kleine
75 gram gesmolten boter
snufje zout

voor de crème

200 gram roomkaas
110 gram roomboter op kamertemperatuur
180 gram poedersuiker
kneepje citroensap

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet een cupcake-bakblik klaar met papieren vormpjes.
  2. Boen de citroen(en) schoon onder de kraan en droog goed af. Rasp de schil.
  3. Meng het zelfrijzend bakmeel, de suiker, een snufje zout en de citroenrasp door elkaar.
  4. Mix in een andere kom de eieren en de kwark door elkaar.
  5. Voeg de droge ingrediënten toe en mix door elkaar.
  6. Voeg tenslotte de gesmolten boter toe en mix kort door elkaar tot je een mooi egaal beslag hebt.
  7. Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes. Vul ze voor ongeveer twee derde.
  8. Bak de citroencupcakes gedurende 20 à 25 minuutjes goudbruin en gaar.
  9. Laat ze vijf minuten in het bakblik afkoelen, haal ze er dan voorzichtig uit en laat verder afkoelen op een rooster. Zijn je cupcakes heel bol geworden? Leg er dan even een snijplankje op en druk lichtjes aan. Laat een minuutje zo staan, haal het gewicht dan weg en laat de cupcakes rustig verder afkoelen.
  10. Ga vervolgens verder met het maken van de crème.
  11. Doe de boter (op kamertemperatuur) en de roomkaas in een kom en mix door elkaar tot een glad geheel.
  12. Zet de mixer daarna op een lage stand en klop rustig de poedersuiker erdoor.
  13. Voeg naar smaak citroensap toe en mix dit erdoorheen. Gebruik zeker niet meer dan het sap van een halve citroen, anders wordt de crème te slap.
  14. Doe de crème in een spuitzak en laat ‘m eventueel nog even een half uurtje opstijven in de koelkast.
  15. Spuit mooie toefjes op de afgekoelde cupcakes en garneer ze verder met chocolade-eitjes en eventueel een blaadje munt.




Ik heb de smaak inmiddels weer helemaal te pakken en ga morgen denk ik nog een paasreceptje in elkaar flansen. Ik zat te denken aan een feestelijke tulband met mango en kokos. Ben heel benieuwd of die lukt zoals ik het in mijn hoofd heb. Zo ja, dan komt dat recept hoogstwaarschijnlijk binnenkort op de blog.

Wat denk jij van deze citroencupcakes? En ga jij nog iets lekkers maken met Pasen of sla je dit jaar over?

Ps. Wil je deze cupcakes goed onthouden? Pin ze dan op Pinterest.

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

3 Comments

  • Reply
    Audrey
    10 april 2020 at 09:01

    Oooo, zo leuk! Die madeliefjes als decoratie op de foto ga ik zeker onthouden. Ik had trouwens niet verwacht dat je met een roomkaasfrosting nog zulke stevige toeven kon krijgen. Ik ben dol op citroen, dus deze cupcakes lijken me heel erg lekker.

  • Reply
    Truusje
    10 april 2020 at 09:13

    Ja, leuk hè, die madeliefjes. Was laatst in de bloemenwinkel bij mij om de hoek op zoek naar bepaalde bloemen, maar toen hadden ze niet wat ik in mijn hoofd had. En toen besefte ik mij later dat het park waar ik dagelijks meerdere malen doorheen wandel met mijn honden vol staat met madeliefjes. Zulke lieve, fotogenieke bloemetjes. En nog gratis ook! 🙂
    Er zit ook wat boter door de roomkaasfrosting, dat helpt. En eventueel nog een half uurtje in de koelkast laten opstijven voor het garneren helpt ook. 😉

  • Reply
    Suzanne
    20 april 2020 at 12:15

    Ze zien er echt super leuk uit! Leuk om dit nu in het voorjaar eens te maken!

  • Laat een berichtje achter