Koken

Frisse citroentoetjes met slechts vijf ingrediënten


Zoals ik eerder al schreef, ik was de laatste tijd even een beetje klaar met m’n eigen foodfoto’s. Een soort van creatieve dip. Aan ideeën geen gebrek, maar het lukte me steeds niet om het op beeld te krijgen hoe ik het in mijn hoofd had. Het kwam erop neer dat mijn eigen werk me steeds tegenviel. Ik zag geen progressie en fotografeerde daarom minder recepten. De lol was een beetje weg, werd er echt een beetje sip van.

Zonde natuurlijk, want ik vind foodfotografie ontzettend leuk om te doen en ik wil graag verder groeien. Gewoon doorgaan is dan de beste oplossing. Mezelf weer uitdagen en niet zo streng zijn voor mezelf. Dan zijn de foto’s soms maar even wat minder mooi, het hoort er simpelweg nu eenmaal bij.

Hup, aan de slag dus! Wat ik als eerste heb gedaan is een paar nieuwe achtergrondjes maken. Even totaal iets anders, dat frist de boel sowieso al lekker op. Ik volg Lucie Beck op Instagram en zij heeft altijd hele goede ideeën op het gebied van het maken van backdrops. Ik ging aan de slag met één van haar tips en eindigde met een hele gave roze backdrop. Super zomers toch?

Frisse citroentoetjes

Daar past natuurlijk het beste een zonnig receptje bij en zoals ik al zei; aan ideeën geen gebrek. Ik heb nog een hele lijst met receptjes in mijn computer staan die ik allemaal nog online wil slingeren. Voor vandaag heb ik een heerlijk fris toetje uitgekozen met citroen. En het leuke is: je hebt slechts vijf ingrediënten nodig. Ontzettend simpel dus, maar erg lekker.

Wil je dit ook maken? Hierbij het recept. 🙂

Ingrediënten

Voor vier citroentoetjes:

200 gram roomkaas (ik gebruikte Philadelphia)
125 ml slagroom
65 gram suiker
± een half pak lange vingers
1 citroen

Wat moet je doen:

 1. Klop de slagroom stijf met de suiker.
 2. Was de citroen schoon onder de kraan en droog ‘m goed af. Rasp de schil eraf en voeg toe aan de slagroom.
 3. Schep de roomkaas erbij en mix dit tot een egaal mengsel.
 4. Pak er wat glaasjes bij en breek wat lange vingers in stukken. Verdeel dit over de glaasjes.
 5. Pak de citroen er weer bij en snijd ‘m door de helft. Knijp wat sap uit en sprenkel dit over de lange vingers. Doe dit subtiel, anders wordt het te zuur. En denk om de pitjes, die moeten natuurlijk niet in het toetje belanden. 😉
 6. Maak vervolgens een laagje met het romige mengel.
 7. Maak daarna weer een laagje met lange vingers plus wat citroensap.
 8. Eindig met een laag van het romige mengsel.
 9. Laat de citroentoetjes een paar uurtjes opstijven in de koelkast, daar worden ze extra lekker van.


Vroeger moest ik niet veel van citroen hebben, de laatste jaren ben ik er juist heel erg gek op. Ik vind citroen een fantastisch ingrediënt. Heerlijk om te gebruiken bij toetjes, maar ook overheerlijk in baksels. Over bakken gesproken, binnenkort ga ik weer meer bakrecepten op de blog plaatsen, want dat is er de laatste tijd vanwege de fotografie-struggle ook nauwelijks meer van gekomen.

Wat denk jij van deze citroentoetjes?

Ps. Mocht je ook gaan maken, laat het me zeker even weten, dat vind ik super leuk. 🙂


Dit vind je denk ik ook leuk:

4 Comments

 • Reply
  Audrey
  8 augustus 2019 at 09:22

  Oe, dit ziet er echt heel goed uit! Ik ben dol op citroen, dus dat komt goed uit. De foto’s zijn ook heel tof! Ik moet ook echt eens een mooie backdrop maken, zodat ik niet de hele tijd een witte achtergrond of de tuintafel moet gebruiken, haha!

  • Reply
   Truusje
   8 augustus 2019 at 09:41

   Ja, het is zeker leuk om eens zelf backdrops te maken, het is vaak ook zo gepiept. Deze roze had ik heel snel af. Als je naar het Instagramaccount van Lucie Beck gaat en kijkt bij haar highlight genaamd ‘DIY Backdrops’ kun je zo vinden hoe ik deze gemaakt heb. 🙂

 • Reply
  Sanne
  8 augustus 2019 at 20:44

  Gepind voor later! Hou echt van citroen in toetjes, dus denk dat dit me wel goed gaat bevallen.

  • Reply
   Truusje
   8 augustus 2019 at 21:38

   Leuk dat je het gepind hebt! 🙂

  Laat een berichtje achter