Koken

Frisse en fruitige yoghurt panna cotta


Een nieuwe week, een nieuw recept. Vandaag maak ik frisse yoghurt panna cotta met verse vruchten. Panna Cotta is zo’n toetje dat altijd goed is. Het is zo gemaakt, smaakt heerlijk en als je het een beetje leuk serveert ziet het er ook nog eens heel fancy uit. Meestal maak ik romige panna cotta van slagroom, vanille, suiker en wat gelatine. Want meer is panna cotta niet. Maar om ook eens wat anders te proberen leek het me leuk om eens met yoghurt aan de slag te gaan. Dat maakt de panna cotta namelijk net ietsje frisser en dat vind ik ook weleens lekker.

Ik serveer panna cotta meestal in een hartjesvorm. Ik gebruik daarvoor een siliconenvorm die ik een hele poos terug eens in een kookwinkeltje in Utrecht kocht. Mijn panna cotta’s hebben daardoor een iets kleiner formaat, maar zien er wel extra speciaal uit. Mocht je niet zo’n hartenvorm in huis hebben (en dat begrijp ik best), dan kun je ook gewoon timbaaltjes gebruiken of puddingvormpjes. Als je trouwens wel heel erg zit te springen om zo’n hartenvorm van siliconen, dan kun je deze online onder andere hier bestellen. Wat ook heel leuk is, is om je panna cotta in kleine glazen weckpotjes te serveren. Dan hoef je de panna cotta ook niet te storten, dus dat is nog extra gemakkelijk ook. Die weckpotjes kun je onder andere bij Xenos en Blokker kopen en ze kosten maar weinig.
siliconenvorm-harten
Genoeg over het serveren, hierbij eerst het recept.

Ingredienten:

(voor zes kleine panna cotta’s of vier gewone)

  • 300 ml yoghurt naar keuze (ik gebruikte volle yoghurt, maar Griekse of Turkse yoghurt kan ook!)
  • 150 ml slagroom
  • 75 gram suiker (50 gram suiker kan ook, dan blijft de frisse smaak net iets meer behouden)
  • 1 vanillestokje
  • 3 blaadjes gelatine
  • 100 gram aardbeien
  • eventueel nog meer vruchten voor de garnering (ik gebruikte naast aardbeien wat bramen, frambozen, rode besjes en blauwe bessen)

ingredienten

Wat moet je doen:

  1. Giet de slagroom in een steelpannetje en zet deze op een laag vuur. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg dit toe aan de room. Stop ook het stokje zelf in het pannetje. Laat de vanillesmaak een kwartiertje in de slagroom trekken. Het is niet de bedoeling dat de room gaat koken, dus houd het vuur laag en gebruik eventueel een warmhoudplaatje.
  2. Week de gelatineblaadjes ondertussen in een kom met koud water. Was de aardbeien en snijd deze in stukjes.
  3. Vis het vanillestokje uit de slagroom en voeg de suiker toe. Roer het geheel door totdat de suiker is opgelost. Neem daarna het pannetje van het vuur.
  4. Knijp de gelatine uit en voeg toe aan de warme slagroom. Roer goed door totdat de gelatine is opgelost.
  5. Roer vervolgens de yoghurt door het roommengsel.
  6. Schep de stukjes aardbei ook door het mengsel.
  7. Giet de panna cotta daarna in de vormpjes. Je kunt hier eventueel een kleine soeplepel voor gebruiken.
  8. Dek de panna cotta af met folie en plaats deze voor minstens twee uur in de koelkast om op te stijven.
  9. Als de panna cotta stijf is kun je hem storten op een schoteltje of een bord. Houd de vorm even kort in heet water, zodat de panna cotta iets gaat ‘smelten’ en makkelijker loslaat uit de vorm. Ikzelf gebruikte bovendien een scherp mesje om de randen voorzichtig los te snijden.
  10. Garneer het toetje met fruit.

yoghurt-panna-cotta-1 yoghurt-panna-cotta-2 yoghurt-panna-cotta-4 yoghurt-panna-cotta-5
yoghurt-panna-cotta-6
yoghurt-panna-cotta-7
Wat ik trouwens ook heel lekker vind bij panna cotta, is een vruchtencoulis van rood fruit. Ik maak dit altijd van frambozen en aardbeien. Het is erg eenvoudig om te maken. En mocht je wat coulis overhouden… Het is ook super lekker met een beetje yoghurt en vla. Kun je een luxe vlaflip maken. Dat wil je toch?

Ingrediënten:

125 gram (diepvries) frambozen
125 gram (diepvries) aardbeien
50 gram (vanille) suiker
2 eetlepels water

Wat moet je doen:

  1. Halveer de aardbeien en stop ze in een pannetje. Voeg ook de frambozen, de suiker en het water toe.
  2. Zet het vuur zachtjes aan en roer het geheel goed door.
  3. Binnen een paar minuutjes zul je zien dat het fruit zacht begint te worden.
  4. Zet het vuur uit en pureer je coulis glad met een staafmixer. Laat even afkoelen  en klaar is je vruchtencoulis.

Oh ja,  als je een hele gladde coulis wilt, kun je hem nog even door een zeef halen.vruchtencoulis

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter