Koken

Salade met gegrilde perzik, geitenkaas en serranoham


Mijn staafmixer was al een tijdje stuk. Best vervelend, want ik gebruik ‘m eigenlijk heel erg vaak. Vandaag heb ik mezelf gelukkig een nieuwe cadeau gedaan. Heel fijn. Ik heb ‘m direct uitgeprobeerd. Ik maakte een lekker linzensoepje voor tussen de middag en daarna ging ik bezig met het recept van vandaag. Een heerlijke salade met gegrilde perzik, geitenkaas en serranoham. Wat je met een staafmixer moet als je een salade gaat maken? Nou, ik gebruikte ‘m voor de dressing. Ik gooide alle ingrediënten in het hakmolentje van de staafmixer en binnen een minuut was ik klaar. Ideaal als je het mij vraagt.

Benieuwd naar het recept voor deze fijne zomerse salade? Lees dan verder.

Ingrediënten

voor twee flinke salades

voor de dressing:

een halve perzik
1 eetlepel witte wijn azijn
3 eetlepels olijfolie
1 theelepel mosterd
peper en zout
eventueel 2 eetlepels water

verder nodig:

± 75 gram serranoham
± 100  gram geitenkaas
100 à 150 gram rucola slamelange
een halve komkommer
anderhalve perzik
1 kleine rode ui
een handje walnoten
een klein beetje zonnebloemolie

Wat moet je doen:

  1. Was de perziken onder de kraan. Je kunt ze eventueel schillen, maar dat hoeft niet. Ikzelf heb het niet gedaan. Snijd de perziken doormidden en verwijder de pit. De salade wordt het allerlekkerste als de perziken goed rijp en zoet zijn. 🙂
  2. Doe een halve perzik in het hakmolentje van de staafmixer. Voeg de rest van de ingrediënten voor de dressing toe. Mix alles door elkaar tot een egaal geheel. Is de dressing nog iets te dik naar je smaak? Voeg dan eventueel een à twee eetlepels water toe.
  3. Snijd de rest van de perzik in dunne partjes. Bestrijk ze met een heel klein beetje zonnebloemolie. Zet een grillpan op het vuur en laat hem goed heet worden. Grill de perzik een paar minuutjes zodat het fruit wat zachter wordt en mooie grillstrepen krijgt. Keer ze halverwege voorzichtig om. Haal ze daarna uit de pan en leg ze even op een bordje tot later gebruik.
  4. Verdeel de rucola slamelange over de borden. Verdeel er wat van de dressing overheen.
  5. Snijd de komkommer in hele kleine stukjes. Verdeel de komkommer over de salade.
  6. Snijd de rode ui in hele dunne ringen. Scheur de serranoham in stukjes. Verkruimel de geitenkaas. Hak de walnoten eventueel iets kleiner. Verdeel deze topping eveneens over de salade.
  7. Verdeel tot slot de stukjes gegrilde perzik over de salade.



Ik ben zo blij dat ik weer een staafmixer heb. Echt een van mijn favoriet tools in de keuken. Ik had deze salade al een tijdje op mijn lijstje staan, maar door gebrek aan staafmixer liet het recept eventjes op zich wachten. Maar nu staat ‘ie dan toch online. 🙂 Geheel terecht, want hij smaakt heerlijk en is perfect voor deze (voorlopig?) laatste zomerse dagen.

De salade heeft iets zoutigs, iets zoetigs en iets romigs. Ik houd van die combinatie. Altijd goed wat mij betreft. Ik ga binnenkort mijn staafmixer weer eventjes aan het werk zetten, want het lijkt me ook een heel goed idee om eens een frambozendressing te maken. 🙂

Wat denk jij van deze salade? Mocht je ‘m ook gaan maken, laat het me dan zeker even weten.


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter