Koken

Geroosterde zoete aardappelsoep met paprika en kokosmelk


Ja hoor, het is zover. Het is echt herfstweer. De blaadjes dwarrelen langzaam van de bomen, de temperatuur daalt, kortom: mijn favoriete seizoen is aangebroken. En natuurlijk buig ik ook in de keuken mee met het seizoen. De frisse salades verdwijnen naar de achtergrond en de warme en voedzame kost komt ervoor in de plaats. Vandaag heb ik zo’n heerlijk herfstrecept voor je. Een geroosterde zoete aardappelsoep met paprika en kokosmelk. Lichtpittig en vol smaak.

Geroosterde zoete aardappelsoep met paprika

Het idee voor deze soep deed ik op bij La Place waar we op de terugweg van onze laatste vakantie een stop maakten. Ik houd zo van die keten. Zij zijn zo goed in eten aanlokkelijk presenteren. Die volle pannen met dampende verse soep trokken dan ook meteen mijn aandacht. In één pan zat gewone tomatensoep, in de andere een soep van geroosterde zoete aardappel en gele paprika. Leek me een smakelijke combinatie, dus die soep schepte ik in een kom en ik ontdekte al snel dat mijn vermoeden klopte. Een heerlijk soepje en zeker voor herhaling vatbaar.

Hoe La Place hun geroosterde zoete aardappelsoep met paprika precies maakt weet ik natuurlijk niet, maar ik heb thuis mijn eigen recept in elkaar gedraaid. En ook die was erg lekker. Dus ja, wil je ook zo’n pan vol heerlijke warme soep op tafel? Ik deel natuurlijk met liefde mijn recept.
Geroosterde zoete aardappelsoep met paprika

Ingrediënten

voor 4 personen 

500 gram zoete aardappel
1 kleine theelepel gerookt paprikapoeder
2 gele paprika’s
1 ui
2 teentjes knoflook
1 theelepel kurkuma
1 rode peper
750 ml water
1 groente bouillonblokje
200 ml kokosmelk

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de zoete aardappels en snijd deze in niet al te kleine parten. Leg de zoete aardappel een bakplaat met bakpapier. Houd de helft van de bakplaat vrij.
  3. Strooi een bescheiden theelepel gerookt paprikapoeder over de zoete aardappels en besprenkel de aardappels met een eetlepel olijfolie. Schep even om. Leg op het andere gedeelte van de bakplaat de gele paprika’s. Hier hoef je geen olie op te doen.
  4. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en rooster de zoete aardappel en de paprika’s 30 minuten.
  5. Draai de paprika’s halverwege de oventijd een keertje om. Het is niet erg als ze een beetje een zwart jasje krijgen, want het hun velletje wordt later toch verwijderd. Schep ook de aardappels halverwege een keertje om.
  6. Haal de bakplaat uit de oven en schep de geroosterde aardappels in een schaaltje en zet even aan de kant voor later gebruik.
  7. Leg de geroosterde paprika’s in een kom en dek die goed af met huishoudfolie. Laat de paprika’s minstens een kwartiertje rusten.
  8. Trek hierna de velletjes van de paprika’s af. Dit gaat nu heel gemakkelijk. Pas wel een beetje op, want er kan nog heet vocht uit de paprika’s komen.
  9. Verwijder vervolgens de steeltjes en de zaadlijsten met je vingers. Snijd de paprika’s in grove stukken.
  10. Snipper een ui en hak de knoflook fijn. Snijd het uiteinde van de peper af en rol de peper tussen je handen zodat de zaadjes eruit vallen. Houd je van pittig? Laat dan de vliesjes waar de pitjes in gezeten hebben zitten. Wil je minder pittig? Snijd de peper dan open en verwijder de zaadlijsten helemaal met een scherp mesje. Hak de peper vervolgens in ringetjes.
  11. Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit de ui aan met de kurkuma. Gooi de knoflook en de peper erbij zodra de ui wat glazig wordt en bak eventjes mee.
  12. Voeg de geroosterde paprika en zoete aardappel toe aan de pan. Schep goed door.
  13. Voeg vervolgens 750 ml water, de kokosmelk en een bouillonblokje toe. Breng aan de kook en laat de soep vijf minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
  14. Pureer de geroosterde zoete aardappelsoep met paprika vervolgens mooi glad met de staafmixer.
  15. Garneer eventueel met nog een beetje kokosmelk en wat gemalen chilivlokken of peper.

Geroosterde zoete aardappelsoep met paprika
Geroosterde zoete aardappelsoep met paprika
Door de groente vooraf te roosteren krijgt deze soep een extra diepe smaak. Toegegeven, het is wel net ietsje meer werk dan alles direct in een pan gooien, maar het resultaat is er wel naar. Een fijne bezigheid voor op een regenachtige dag in het weekend zou ik zo zeggen.

Wat denk jij van deze geroosterde zoete aardappelsoep met paprika? Ga je ‘m eens proberen?

Ps. Wil je deze soep goed onthouden? Pin ‘m dan gerust op Pinterest.

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

1 Comment

  • Reply
    Audrey
    1 oktober 2021 at 09:41

    Klinkt lekker dit! Ik denk wel dat ik in de verleiding zou komen om de geroosterde zoete aardappel zo op te eten voor-ie de kans krijgt om in de soep te gaan, haha.

  • Laat een berichtje achter