Tijdens onze roadtrip van afgelopen zomer hadden Jelm en ik een leuk gesprek met een Hongaarse campinghoudster over eetgewoontes. We vertelden dat Nederlanders tegenwoordig graag internationaal eten, maar ook nog steeds gek zijn op broodjes met hagelslag. Natuurlijk waren we heel erg benieuwd wat Hongaren zoal graag eten. ,,Zolang er ui en paprika in zit vinden wij het lekker”, vatte de camping-eigenaresse de Hongaarse smaak samen. Wat dat betreft had ik net zo goed Hongaars kunnen zijn bedacht ik me toen, want ik kan me uitstekend vinden in dat credo. Ik ben eveneens gek op uien en paprika’s en die verwerk ik dan ook vaak in mijn avondeten.
Eén van de bekendste gerechten met ui en paprika is natuurlijk goulash en dat kwamen we dan ook veel op de menukaart tegen in restaurants. Niet alleen in Hongarije trouwens, maar ook in Tsjechië, Duitsland en Polen. Ik heb dit beroemde Hongaarse gerecht tijdens onze campervakantie niet besteld, want goulash vind ik nou niet echt geschikt voor hartje zomer, maar ik nam me wel voor om het thuis een keertje te gaan maken. Nu de herfst is aangebroken vond ik het een mooi moment om mijn voornemen uit te voeren. Dus afgelopen zondag stond er urenlang een flinke pan met goulash op mijn fornuis te pruttelen. Heerlijk! Wil jij dat ook? Lees dan verder hoe je het kunt maken.
Ingrediënten
voor ruim 4 personen
600 à 750 gram riblappen of sukadelappen
3 uien
3 tenen knoflook
3 paprika’s
4 tomaten
1 flinke eetlepel milde paprikapoeder
2 eetlepels bloem
peper en zout
300 ml hete runderbouillon
500 gram Passata di pomodoro (gezeefde tomaten)
2 laurierblaadjes
Wat moet je doen:
- Begin met het snijden van alle ingrediënten. Was de paprika’s en snijd ze in blokjes. Was de tomaten en snijd ze in grove parten. Snipper de uien. Verwijder de velletjes van knoflooktenen.
- Snijd vervolgens het vlees in grove blokjes en doe dit in een kom. Strooi het paprikapoeder over het vlees en breng het verder op smaak met flink wat peper. Voeg de bloem toe en hussel alles goed door elkaar.
- Zet een braadpan op het vuur en verhit een flink stuk boter of een flinke scheut (olijf)olie. Gooi het vlees in de pan en bak het vlees gedurende vijf minuten aan, zodat het mooi bruin wordt. Schep regelmatig goed om.
- Voeg de ui toe en bak dit twee minuutjes mee.
- Pers daarna de knoflooktenen met een knoflookpers en voeg dit toe. Gooi ook de paprika en de tomaat erbij en schep alles goed om.
- Schenk vervolgens de tomatenpassata langs de rand van de pan bij het vlees. Giet ook de hete bouillon erbij. Breng eventueel op smaak met nog wat zout. Gooi de laurierblaadjes erbij en roer alles goed door.
- Breng het geheel aan de kook en zet de pan vervolgens op een klein pitje met het vuur laag. Gebruik eventueel een vlamverdeler. Laat de goulash minstens twee uur sudderen met de deksel op de pan.
- Is je saus aan het einde nog wat te dun naar je smaak, voeg dan een papje van wat water en maizena toe en roer dit door de saus zodat deze gaat binden.
- Serveer de goulash met (zilvervlies)rijst of aardappelpuree.
Het kost eventjes tijd, maar zodra alles in de pan zit heb je er geen omkijken meer naar. Het ruikt heerlijk en zo smaakt het ook. Het vlees wordt lekker zacht door het lange stoven. Als ik het weer eens ga maken voeg ik denk ik nog een klein snufje cayennepeper toe voor een klein beetje extra pit. Lijkt me lekker. Ik ben sowieso van plan om dit najaar vaker een stoofpot te maken. Leuk om te doen en vooral heerlijk om te eten.
Raak jij op vakantie weleens geïnspireerd op het gebied van eten? En heb je weleens goulash gemaakt?
Mocht je dit recept ook gaan maken, laat het me dan zeker even weten via social media. 🙂
No Comments