Koken

Mini kwarktaartjes met jam en Bastogne


Als ik een wedstrijd voorbij zie komen waarbij je een KitchenAid mixer kunt winnen, dan doe ik altijd mee. Echt altijd, daar ben je inmiddels vast wel achtergekomen. 🙂 Zo’n ding vind ik niet leuk om te kopen (zo duur!), maar winnen is natuurlijk een heel ander verhaal. Afgelopen jaar schreef Hero (van de jam) een wedstrijd uit waarbij je kans maakte op mijn droom mixer. Je moest een receptje bedenken met Hero jam en dat inzenden. Je snapt, ik deed mee natuurlijk. Twee keer zelfs (check hier mijn eerste receptje). Helaas won ik niks, maar ook mijn laatste receptje is zeker het delen waard.

Ik maakte mini kwarktaartjes met een bodem van Bastognekoekjes en een swirl van jam. Lekker om overdag te serveren als je visite krijgt, maar vooral ook heel geslaagd als toetje na een gezellig etentje. 🙂

Ingrediënten

voor vier taartjes

8 bastognekoeken
40 gram boter
3 blaadjes gelatine
500 gram kwark
2 eetlepels suiker
sap van een halve citroen
4 eetlepels Hero jam (bijvoorbeeld kersenjam)

verder nodig: vier serveerringen (diameter 8 cm)

Wat moet je doen:

 1. Verkruimel de bastognekoeken. Dit gaat het gemakkelijkste met behulp van een keukenmachinetje.
 2. Smelt de boter in een steelpannetje en voeg de koekkruimels toe. Roer de kruimels door de gesmolten boter.
 3. Plaats de serveerringen op de schoteltjes waarop je de taartjes wilt serveren. Verdeel het koekmengsel over de vier serveerringen. Druk het mengsel aan met de bolle kant van een theelepeltje. Zet de schoteltjes daarna weg in de koelkast.
 4. Week de blaadjes gelatine in een kom met koud water.
 5. Knijp het sap van een halve citroen uit en vang dit op in een pannetje. Denk om de pitjes, die kunnen weg. Zet het vuur aan en breng het sap tegen de kook aan.
 6. Zet vervolgens het vuur uit en knijp de blaadjes gelatine uit. Roer ze een voor een door het warme sap.
 7. Roer de suiker door de kwark. Voeg vervolgens het citroensap met de gelatine rustig toe en roer dit door de kwark.
 8. Pak de schoteltjes met de bodems van Bastogne er weer bij en verdeel het kwarkmengsel over de serveerringen.
 9. Schep in elke serveerring vervolgens een eetlepel jam en roer dit voorzichtig door elkaar met de achterkant van bijvoorbeeld een theelepeltje, zodat er een mooi patroon ontstaat.
 10. Zet de schoteltjes weg in de koelkast en laat de taartjes minimaal twee uren opstijven in de koelkast.
 11. Snijd met een scherp mesje strak langs de randen van de serveerringen, zodat je de ringen daarna makkelijker kunt verwijderen.
Ik vind dat swirl-effect altijd zo leuk. Mega simpel om te maken, maar daardoor zien deze mini-kwarktaartjes er wel meteen een stuk spannender uit.

De taartjes smaken lekker fris door het vleugje citroen, maar ook zoet door de Bastogne koekjes en de jam. Heel erg lekker wat mij betreft. Jammer dat ik er geen KitchenAid mee gewonnen heb, maar dat hindert niks. Ik ga gewoon rustig door, ooit zal ik er eentje winnen, daar ben ik van overtuigd, haha.

Wat denk jij van deze kwarktaartjes? Ga je ze eens proberen?


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

 • Reply
  Lianne
  5 maart 2019 at 07:50

  Ziet er lekker uit! Serveerringen staan nog op mijn lijstje.

  • Reply
   Truusje
   5 maart 2019 at 09:08

   Die van mij kocht ik ooit eens bij de Action. Heel goedkoop. Misschien heeft de Action ze nog steeds wel te koop. Blokker heeft ze ook dacht ik. Het is geinig om te hebben, want je kunt er leuke creaties mee maken. 🙂

  Laat een berichtje achter