Ik bak de laatste tijd iets minder vaak. Waarom? Niet omdat ik het niet leuk meer vind, integendeel, maar ik at er zelf net iets te graag en te veel van. En dat is dan weer niet zo handig. Dus daarom staat mijn oven minder vaak gezellig te gloeien. Maar af en toe mag het nog van mezelf en dus was ik onlangs weer ouderwets met boter, meel en eieren in de weer. En een bult suiker niet te vergeten. Ik had zin om een kruidige cake met peer te maken. Super lekker, het enige jammere is dat de peren de neiging hebben om uit de heerlijke cake te ontsnappen. Ze zijn natuurlijk vrij zwaar en de cake is lekker zacht, dus je moet de cake voorzichtig uit de bakvorm halen, anders zijn je peren hem al gepeerd. Om het zo maar even te zeggen. Maar los gezien daarvan, lekker is deze perencake met kaneel en kardemom sowieso. Echt heel erg lekker.
Wil je ‘m ook maken? Hierbij het recept.
Ingrediënten
2 eieren
220 gram donkerbruine basterdsuiker
175 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
75 gram boter
70 gram melk
1 theelepel kardemompoeder
1 ½ theelepel kaneel
1 theelepel vanille-extract
snufje zout
3 peren
Wat moet je doen:
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakeblik van 25 cm in en bekleed de vorm met bakpapier.
- Roer de bloem, het bakpoeder, het kardemompoeder, de kaneel en een snufje zout door elkaar. Zet even aan de kant voor later gebruik.
- Smelt de boter in een pannetje.
- Mix ondertussen de basterdsuiker met de eieren door elkaar.
- Mix vervolgens de bloem, de kruiden, het bakpoeder en het zout erdoor.
- Roer de melk door de gesmolten boter. Mix door het beslag samen met het vanille-extract.
- Schil de peren. Snijd een klein stukje van de onderkant af zodat de peren rechtop kunnen blijven staan.
- Giet het beslag in de vorm. Duw de peren lichtjes in het beslag.
- Schuif de cake in de oven en bak ‘m gedurende 60 à 65 minuten gaar. Check met een houten prikker of je cake daadwerkelijk gaar is. Komt de prikker er schoon uit? Dan is de cake gaar. Dek de cake tegen het einde van de baktijd eventueel af met een beetje aluminiumfolie om verbranding te voorkomen.
- Laat de cake tien minuten afkoelen in de bakvorm en haal hem er daarna voorzichtig uit.
Deze perencake doet een beetje denken aan kruidkoek. Echt heel erg lekker in combinatie met de zachte, zoete peer. Hij was hier dan ook heel erg snel op, oeps.
Wat denk jij van dit recept? Mocht deze perencake met kaneel en kardemom je aanspreken, pin ‘m dan vooral op Pinterest.
1 Comment
Audrey
17 maart 2021 at 08:32Wat grappig gedaan met die peren zo! Ik denk dat ik mijn vriend hier wel blij mee zou kunnen maken…