Koken

Perencake met kaneel en zonder suiker (!)


Ik kwam op instagram een mooie foto tegen van een hele aanlokkelijke perencake. Ik ging op de bijbehorende blog (super mooie blog trouwens!) op zoek naar het recept en kwam er toen tot mijn verbazing achter dat het om een ‘healthy’ cake ging, zonder ook maar een grammetje boter of een korreltje suiker. Ik geef toe, ik was lichtelijk teleurgesteld. Ik ben niet zo van het ‘healthy’ gebeuren. Ja, ik vind het belangrijk om per dag voldoende vezels en vitamines binnen te krijgen. Maar ik ben niet zo’n type die suiker als vergif ziet en vet als de vijand. Ik was daarom eerst van plan om het recept een beetje aan te passen en wat suiker en boter toe te voegen, maar mijn nieuwsgierigheid won het. Ik besloot het oorspronkelijke recept een kans te geven. Ik kon me amper voorstellen dat het lekker zou zijn, een cake zonder suiker. Maar als je ‘t niet probeert zul je ‘t ook nooit weten. Ja toch? Benieuwd hoe het afliep? Lees dan verder. 😉
Ingredienten

Ingrediënten:

100 gram volkoren speltmeel
100 gram amandelmeel
4 eieren
50 gram gesmolten kokosolie
100 ml melk
2 peren
4 eetlepels kaneel
1 theelepel bakpoeder
snuf zout
Perencake met kaneel 2

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng in een kom het meel, de kaneel, het bakpoeder en het zout, oftewel alle droge ingrediënten.
  3. Smelt de kokosolie eventjes in de magnetron of in een steelpannetje op het fornuis.
  4. Meng in een andere kom de melk, de gesmolten kokosolie en de eieren.
  5. Giet dit bij de droge ingrediënten en meng tot een beslag.
  6. Schil de peren. Snijd één peer in stukjes en de andere peer in plakjes. Meng de stukjes peer door het beslag.
  7. Smeer een cakevorm in met een beetje (kokos)olie en bekleed met bakpapier.
  8. Giet het beslag in de vorm en strijk glad met een spatel. Steek de plakjes peer in het beslag.
  9. Schuif de cake in de oven en bak ‘m in ongeveer 45 minuten gaar.
  10. Laat de cake daarna goed afkoelen en haal ‘m daarna uit de vorm.

Perencake met kaneel 5Perencake met kaneel 3
Perencake met kaneel 12
Toen de cake in de oven stond begon het huis lekker te ruiken naar kaneel. Ik kreeg er zin in! Ik liet de cake afkoelen en pakte daarna vlug mijn camera erbij om wat foto’s te maken. Maar eigenlijk kon ik bijna niet wachten om een stukje te proeven. Ik was zó nieuwsgierig! Hoe smaakt een cake zonder suiker of een andere zoetstof in vredesnaam? Ik moet zeggen; verrassend goed. De peer is het enige wat zoet is in dit recept, maar dat volstaat. Verder proef je vooral kaneel en heel in de verte een vleugje zout. Ik moet wel zeggen dat ik deze cake warm lekkerder vond dan afgekoeld, maar ook als ‘ie afgekoeld is smaakt hij nog steeds prima. Dit recept is mij niet tegen gevallen! Ik vind deze perencake een prima optie voor iedereen die op zoek is naar een ‘healthy’ traktatie of snack. Heel bijzonder dat je toch nog zoiets lekkers kunt maken zonder boter en suiker. Het enige wat ik wel echt kut vind is dat die ‘healthy’ ingrediënten verrekte duur zijn. Vooral amandelmeel is geen koopje… Ik ging er speciaal voor naar de Tuinen omdat die regelmatig een aanbieding hebben, maar helaas was alles uitverkocht. Beetje jammer. Maar mocht je er wat geld voor over hebben, of al heel veel ‘healthy’ ingrediënten in huis hebben, dan is deze cake het maken waard.


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

  • Reply
    Demi | StudioKOOK
    15 februari 2017 at 16:56

    Wat een lekker recept! En geen waslijst aan ingrediënten.

  • Reply
    Truusje
    17 februari 2017 at 21:06

    Is zeker een leuk recept, probeer het maar eens. 😉

  • Laat een berichtje achter